Vergelijk internet, tv en bellen

Glasvezel vergelijken

Nu €10 cashback en film cadeau!


Zoek aanbiedingen
Waarom mijn adres opgeven?

Glasvezel

Glasvezel internet of Fiber to the Home (FttH) is een vorm van breedband internet waarbij tot aan de woning gebruik gemaakt wordt van supersnelle glasvezelkabels.
Met glasvezel internet heeft u een eigen internet lijn in huis. De internetsnelheid wordt dus niet meer gestoord door externe factoren en de snelheid wordt niet gedeeld met buren die op dezelfde lijn zitten. Daarnaast is de up- en download snelheid van glasvezel altijd gelijk. U kunt dus net zo snel bestanden verzenden als ontvangen.

Ook het kabel- en ADSL/VDSL-netwerk bestaat voor het grootste gedeelte uit glasvezel, maar hierbij wordt vanaf de wijkcentrale of straatkast met andere kabels gewerkt (ADSL via de koperen telefoonkabel en kabel via de COAX-televisiekabel).

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Er zijn in de praktijk veel verschillen tussen glasvezel, kabel en DSL internet. Bijna iedereen weet dat de snelheid van glasvezel internet veruit het snelste is van de drie. Er zijn echter nog meer zaken waar u rekening mee dient te houden.
Past glasvezel ook het beste bij u?

Er worden op dit moment al glasvezel abonnementen aangeboden met een snelheid van 1.000 Mb per seconde en in de toekomst is dit zelfs nog te verhogen. Dit soort snelheden zijn geschikt voor zeer intensief internetgebruik zoals gelijktijdig downloaden, streamen van internetvideo's of films, veel data uploaden of tv kijken in HD of 4K kwaliteit. Voor de normale gebruiker is dit echter wat veel, een normaal gezin heeft doorgaans aan bijvoorbeeld een snelheid van 100Mb al ruim genoeg.

Qua providers is er voldoende keuze, zo levert iedere grote provider tegenwoordig ook internet, tv en bellen over glasvezel, met uitzondering van kabelaars zoals Ziggo of Delta. De keuze voor een bepaalde provider heeft in de praktijk nauwelijks invloed op de uiteindelijke snelheid. De keuze voor een glasvezel provider maakt u dus eigenlijk meer op basis van prijs, mogelijkheden en service.

Welke aanbieders leveren glasvezel?

Welke aanbieders leveren glasvezel?

Doordat de meeste glasvezelnetwerken opgesteld zijn, zijn er veel glasvezel aanbieders actief. Voor de consument betekent dit dat er veel keuze is voor een nieuw glasvezel abonnement.
Welke aanbieders leveren op mijn adres?

Omdat het erg duur is om een heel nieuw netwerk aan te leggen, is glasvezel internet helaas nog niet overal in Nederland te verkrijgen. Momenteel zijn er 2,7 miljoen glasvezel aansluitingen in Nederland en dit worden er steeds meer.

Waar ligt glasvezel?

Waar ligt glasvezel?

Wilt u graag weten of uw woning of wijk ook al is aangesloten op een glasvezelnetwerk of dat u binnenkort wordt aangesloten?
Ontdek hier waar glasvezel ligt

De hoogste dekkingsgraad is logischerwijs in nieuwbouwwijken, waar de glasvezel bekabeling wordt meegenomen in de nieuwe infrastructuur. Nieuwbouwwijken in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Enschede, Amersfoort, Leusen en Almere zijn bijna allemaal aangesloten op het super snelle glasvezel netwerk.

Voor bestaande woonwijken is het een wat ingewikkelder en langer proces. Straten moeten open worden gebroken en kabels moeten worden gelegd naar iedere woning. Maar bijvoorbeeld Eindhoven is al goed voorzien van glasvezel.

Hoe verloopt het aanlegproces van glasvezel?

Hoe verloopt het aanlegproces van glasvezel?

Een glasvezeltraject is een langdurig traject waarin veel gebeurt. Hoe zo'n traject van begin tot eind verloopt leest u hier.
Hoe krijg ik glasvezel thuis?

Direct glasvezel vergelijken

Ziet u de voordelen van glasvezel? Vergelijk dan direct alle glasvezelaanbiedingen in onze handige vergelijker:

Vergelijk glasvezel
Het laatste nieuws
KPN test 8 Gigabit glasvezelverbinding in Amersfoort
KPN test 8 Gigabit glasvezelverbinding in Amersfoort

Eerder deze maand heeft KPN in de Amersfoortse wijk Vathorst een kijkje gegeven in de toekomst van glasvezelnetwerken. Tijdens een demonstratie in een woonhuis met een glasvezelaansluiting werden down- en uploadsnelheden gehaald van meer dan 8 Gigabit per seconde. Snelheden die in een normale Nederlandse woonwijk nog niet eerder gehaald zijn. Lees meer

KPN gaat Rotterdam op glasvezel aansluiten
KPN gaat Rotterdam op glasvezel aansluiten

Op de valreep van de zomervakantie heeft KPN de volgende substantiële uitbreiding van haar glasvezelnetwerk bekendgemaakt. De provider sloot eind juni een overeenkomst met de Gemeente Rotterdam om de komende vijf jaar 285.000 woningen en bedrijven op glasvezel aan te sluiten. De eerste wijken zijn na de zomer al aan de beurt. Lees meer

Gigabit internetabonnementen nog niet erg populair
Gigabit internetabonnementen nog niet erg populair

Steeds meer internetproviders bieden abonnementen aan waarmee downloadsnelheden tot 1 Gb (Gigabit) gehaald kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan GigaNet van Ziggo of glasvezel van KPN. Uit onderzoek van Telecompaper blijkt echter dat deze en andere gigabit internetabonnementen nog niet echt aanslaan bij het grote publiek. Lees meer

KPN sluit Maastricht aan op glasvezel
KPN sluit Maastricht aan op glasvezel

KPN NetwerkNL heeft deze week bekendgemaakt dat het 60.000 huishoudens en bedrijven in Maastricht op het glasvezelnetwerk gaat aansluiten. Daarmee zet KPN de volgende stap in het bereiken van de doelstelling om voor eind 2021 minimaal nog eens 1 miljoen adressen op glasvezel aan te sluiten. Lees meer

XS4ALL nog altijd de beste alles-in-1 provider
XS4ALL nog altijd de beste alles-in-1 provider

Het 10.000 leden tellende gebruikerspanel van de Consumentenbond heeft XS4ALL wederom verkozen tot beste alles-in-1 provider van Nederland. Het inmiddels volledig geïntegreerde KPN-merk moet die eerste plek wel delen met DELTA Kabel in Zeeland. Beide providers scoren een 8.2. Lees meer

Meer nieuws

Ons advies: het goedkoopste, snelste of beste internet en tv pakket

Internet Light & TV Light
5.5
GoedkoopsteHet goedkoopste landelijk verkrijgbare internet en tv pakket, gebaseerd op prijs per jaar.
Doe de postcodecheck om het goedkoopste internet en tv pakket op uw adres te bekijken.
Thuis Glasvezel Internet Premium en TV
6.7
SnelsteHet snelste landelijk verkrijgbare internet en tv pakket, gebaseerd op downloadsnelheid.
Doe de postcodecheck om het snelste internet en tv pakket op uw adres te bekijken.
Internet Compact en Televisie
8.1
BesteHet beste landelijk verkrijgbare internet en tv pakket, gebaseerd op klantbeoordelingen.
Doe de postcodecheck om het beste internet en tv pakket op uw adres te bekijken.
Snelheid20 Mb1.000 Mb50 Mb
TV zenders346558
Opnemen€ 3,00€ 5,00Inclusief
VerbindingADSLGlasvezelVDSL
Levertijd22 dagen
levertijd
13 dagen
levertijd
14 dagen
levertijd
Cashback of voordeel
€ 10,00
cashback
+
€ 10,00
cashback
+
€ 10,00
cashback
+
Prijs per maand€ 34€ 24
Eenmalig € 30
Opties & bestel Meer informatie
€ 55€ 40
Eenmalig € 67,50
Opties & bestel Meer informatie
€ 62€ 31
Eenmalig € 0
Opties & bestel Meer informatie
Vergelijk zelf alle internet en tv pakketten