Glasvezel vergelijken

Nu €10 cashback en film cadeau!


Zoek aanbiedingen
Waarom mijn adres opgeven?
Let op: veel Black Friday aanbiedingen zijn verlengd t/m 4 december, profiteer deze week nog!

Glasvezel

Glasvezel of glasvezelinternet wordt ook wel ‘Fiber to the Home’ genoemd. Het is een vorm van breedbandinternet waarbij het signaal verstuurd wordt door glasvezelkabels, van uw provider tot aan uw woning. Het is razendsnel en zeer stabiel, waardoor het voor steeds meer mensen interessant wordt.

De kabel die gebruikt wordt voor glasvezelinternet wordt alleen door u gebruikt. Dat betekent dat de internetsnelheid niet meer beïnvloedt wordt door externe factoren, zoals het internetgebruik van buurtgenoten of de afstand tot uw wijkcentrale. Één van de andere grote voordelen van internet via glasvezel is dat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn, waardoor u razendsnel grote bestanden kunt delen. Daarnaast is het glasvezelnetwerk het meest energiezuinig, waardoor het ook de meest duurzame keuze is voor de toekomst.

Bij andere vormen van internet, zoals ADSL/VDSL en kabelinternet, bestaat het netwerk voor het grootste gedeelte uit glasvezelkabels. Alleen de aansluiting naar uw woning verloopt via een andere kabel. Bij ADSL gaat het om de koperen telefoonkabel, bij kabelinternet om de coax-televisiekabel. Dit heeft flinke gevolgen voor de stabiliteit en snelheid van uw internet, wat bij glasvezel dus niet het geval is.

Net als bij kabel en ADSL/VDSL kunt u in de meeste gevallen kiezen voor 3 abonnementsvormen: glasvezelinternet, glasvezelinternet en tv of een alles-in-1-pakket via glasvezel, inclusief tv en vast bellen.

Ook het kabel- en ADSL/VDSL-netwerk bestaat voor het grootste gedeelte uit glasvezel, maar hierbij wordt vanaf de wijkcentrale of straatkast met andere kabels gewerkt (ADSL via de koperen telefoonkabel en kabel via de COAX-televisiekabel).

Glasvezel vergelijken

In Nederland zijn er ruwweg drie opties als u internet zoekt: kabel, DSL en glasvezel internet. Er zijn grote verschillen tussen deze varianten. Veel mensen weten dat glasvezel het snelste is, maar er zijn nog andere zaken waar u op moet letten als u glasvezel gaat vergelijken. Een belangrijk onderwerp is altijd de gewenste uploadsnelheid. Die ligt bij internet via glasvezel namelijk veel hoger dan bij andere soorten internet. Dus als u regelmatig grote bestanden wilt delen, is glasvezel internet veruit de beste keuze.

Als glasvezel bij u beschikbaar is, kunt u vaak ook kiezen voor internet en tv via glasvezel. Er zijn vaak meerdere zenderpakketten en uitbreidingen mogelijk. In onze filters hebben we hier rekening mee gehouden.

Om internet of internet en tv via glasvezel te vergelijken, kunt u het beste onze postcodecheck doen. Na het invullen van uw postcode en huisnummer ziet u dan direct of er glasvezel internet beschikbaar is, welke aanbieders van glasvezel er zijn en wat voor kosten eraan verbonden zijn. Bovendien kunt u met behulp van onze slimme filters precies aangeven wat voor u belangrijk is, zodat u de beste vergelijking voor glasvezel kunt maken.

Glasvezelaanbieders

Glasvezel internet wordt steeds populairder, dus wordt er ook flink geïnvesteerd in het glasvezelnetwerk. Zeker in nieuwbouwwijken en locaties waar snel veel huishoudens aangesloten kunnen worden. Helaas blijft de aanleg van glasvezel in het buitengebied nog wat achter. Als er op uw adres glasvezel beschikbaar is, hebt u vaak de keuze uit meerdere aanbieders. U kunt vervolgens in onze filters aangeven waar u het meeste waarde aan hecht. Misschien is dat de laagste prijs, het meest uitgebreide tv-zenderpakket of de hoogste up- en downloadsnelheid.

Kosten glasvezelinternet

Veel mensen vragen zich af hoe duur glasvezel is per maand. Dat verschilt per aanbieder en uw wensen, maar het goede nieuws is dat glasvezel meestal niet meer duurder is dan andere vormen van internet. Bij KPN kost glasvezel internet bijvoorbeeld hetzelfde als VDSL. Dat betekent vaak dat u al kunt profiteren van de voordelen van glasvezelinternet vanaf zo’n € 35,- per maand. Als u wilt weten wat de goedkoopste glasvezelprovider is, dan komt u vaak bij prijsvechters uit, zoals Budget, Youfone en Online. Wat de beste glasvezelprovider is, is dus eigenlijk volledig afhankelijk van uw situatie en uw wensen.

Glasvezelabonnement

Omdat glasvezel steeds populairder wordt, zijn er op het gebied van glasvezelabonnement steeds minder verschillen tussen glasvezel en andere soorten internet. Dat betekent dat u meestal kunt kiezen voor een abonnement met een looptijd van 1 of 2 jaar, en dat er meestal wel een actie is waardoor u geen aansluitkosten hoeft te betalen. Ook krijgt u bij een glasvezelabonnement bijna altijd een modem voor draadloos internet in huis, en soms bijvoorbeeld ook een paar maanden korting op uw abonnement. Kiest u voor internet en tv via glasvezel, dan kunt u misschien ook een paar maanden goedkoper Viaplay of ESPN krijgen bij uw glasvezelabonnement.Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Glasvezel vergelijken: dit zijn de verschillen

In Nederland zijn er ruwweg drie opties als u internet zoekt: kabel, DSL en glasvezelinternet. Er zijn grote verschillen tussen deze varianten. Veel mensen weten dat glasvezel het snelste is, maar er zijn nog andere zaken waar u op moet letten als u glasvezel gaat vergelijken. Daarom hebben we voor u het verschil tussen glasvezel, kabel en DSL op een rij gezet. Hieronder halen we alvast een paar kleine verschillen aan.

Glasvezelinternet is razendsnel

Er is al internet via glasvezel beschikbaar waarmee u een snelheid van 1.000 Mb haalt. Ook is de rek nog lang niet uit het netwerk, waardoor de verwachting is dat de snelheid alleen maar stijgt. Dit maakt glasvezelinternet zeer geschikt voor intensief internetgebruik, waarbij u bijvoorbeeld gelijktijdig grote bestanden kunt uploaden, in zeer hoge kwaliteit films wilt streamen en ook nog in 4K-kwaliteit digitale tv wilt bekijken. U begrijpt dat dit voor normaal gebruik niet nodig is: voor een doorsnee gezin is 100Mb vaak al genoeg.Welke aanbieders leveren glasvezel?

Open netwerk, dus veel providers

Het glasvezelnetwerk is op de meeste plekken een open netwerk. Dat betekent dat elk bedrijf dat internet via glasvezel wil aanbieden, gebruik mag maken van het aanwezige netwerk. Hierdoor is er op veel plekken in Nederland gezonde concurrentie, wat voor u als consument natuurlijk goed nieuws is. U kunt dus een keuze maken op basis van de prijs, mogelijkheden en service. Via onze postcodecheck ziet u of glasvezel op uw adres beschikbaar is en welke glasvezel aanbieders er actief zijn.

Omdat het erg duur is om een heel nieuw netwerk aan te leggen, is glasvezel internet helaas nog niet overal in Nederland te verkrijgen. Momenteel zijn er 2,7 miljoen glasvezel aansluitingen in Nederland en dit worden er steeds meer.Waar ligt glasvezel?

Glasvezel op mijn adres

Het aanleggen van een glasvezelnetwerk is kostbaar. Met name in grotere steden heeft het ook grote gevolgen voor de infrastructuur. Daarom is glasvezelinternet nog niet overal in Nederland te krijgen. Er zijn ruim 3 miljoen aansluitingen, dit zal de komende jaren verder oplopen. Ontdek hier waar glasvezel ligt.

De hoogste dekkingsgraad is logischerwijs in nieuwbouwwijken, waar de glasvezel bekabeling wordt meegenomen in de nieuwe infrastructuur. Nieuwbouwwijken in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Enschede, Amersfoort, Leusen en Almere zijn bijna allemaal aangesloten op het super snelle glasvezel netwerk.

Voor bestaande woonwijken is het een wat ingewikkelder en langer proces. Straten moeten open worden gebroken en kabels moeten worden gelegd naar iedere woning. Maar bijvoorbeeld Eindhoven is al goed voorzien van glasvezel. Ook in buitengebieden waar normaal gesproken slecht internet te krijgen is, wordt veel geïnvesteerd in glasvezelnetwerken. Bewoners van oudere binnensteden moeten waarschijnlijk nog wat langer wachten op glasvezel.Hoe verloopt het aanlegproces van glasvezel?

Aanleg van glasvezel

Het aanleggen van glasvezelinternet is een langdurig traject waarin veel moet gebeuren. Zo moet er bijvoorbeeld eerst een grote groep geïnteresseerden zijn, voordat er überhaupt tot aanleg overgegaan wordt. We hebben beschreven hoe de aanleg van glasvezel verloopt.Veelgestelde vragen over glasvezel vergelijken

Lees hier de veelgestelde vragen en de antwoorden daarop over glasvezelinternet en het vergelijken van de aanbieders.

Wat is glasvezel?

Met ‘glasvezel’ wordt vaak internet via glasvezel bedoeld. Dit is een soort internet waarbij het signaal door zeer dunne glasvezels wordt verzonden. Vanwege de hoge up- en downloadsnelheid, het duurzame karakter en andere voordelen, wordt het gezien als dé internetverbinding van de toekomst.

Hoe werkt internet via glasvezel?

Bij internet via glasvezel wordt het internetsignaal vanuit uw provider via een zeer dunne vezel van glas verzonden. Dat gebeurt met behulp van laserlicht.

Wat heb ik nodig voor glasvezel internet?

Om glasvezelinternet te kunnen gebruiken, heeft u allereerst een glasvezelaansluiting in uw woning nodig. Glasvezelinternet is namelijk niet overal in Nederland beschikbaar. Heeft u een aansluiting voor glasvezel, dan kunt een een provider kiezen. Van uw provider krijgt u dan een modem om het signaal uit de glasvezel om te zetten naar internet, televisie of vaste telefonie.

Waar dient glasvezel voor?

Glasvezel of internet via glasvezel is hét internet van de toekomst. Dat komt omdat de snelheid veel hoger ligt, het glasvezelinternet zeer stabiel is en het bovendien energiezuiniger is.

Hoe duur is glasvezel per maand?

Glasvezelinternet is in veel gevallen niet duurder dan andere soorten internet die vergelijkbaar snel zijn. Er zijn prijsvechters waar u al vanaf 30,00 euro per maand glasvezelinternet kunt krijgen.

Hoeveel duurder is glasvezel?

Internet, televisie en vaste telefonie via glasvezel hoeft niet duurder te zijn dan andere soorten internet. Bij bijvoorbeeld KPN betaalt u dezelfde prijs voor glasvezel als voor VDSL.

Wat kost glasvezel internet per maand?

Basic glasvezel internet is er al vanaf ongeveer 30,00 per maand. Wilt u ook televisie en vaste telefonie of een extra hoge up- en downloadsnelheid, dan betaalt u meer.

Wat kost een glasvezelabonnement?

De kosten voor een glasvezel abonnement zijn afhankelijk van uw wensen. Een gewoon abonnement begint bij ongeveer 30,00 euro per maand. Wilt u ook televisie en vaste telefonie, dan betaalt u meer. Glasvezel internet is meestal niet duurder dan vergelijkbare abonnement met een andere soort internet.

Wat is de goedkoopste glasvezelprovider?

Er zijn een aantal prijsvechters die het goedkoopste glasvezelinternet aanbieden. Het gaat dan om partijen als Budget, Youfone en Online.

Wat kost glasvezel internet?

Een standaard abonnement met glasvezel internet kost ongeveer 30,00 euro per maand. Afhankelijk van uw wensen kan dit hoger oplopen, maar de prijs is vaak vergelijkbaar met pakketten met VDSL of kabelinternet.

Wat is de goedkoopste glasvezelinternet-provider?

Het goedkoopste glasvezelinternet krijgt u bij een provider als Budget, Youfone, Online of een andere prijsvechter. Doe onze glasvezel postcodecheck om te zien welke provider het goedkoopste glasvezelinternet op uw adres levert.

Waar is glasvezel internet beschikbaar?

Glasvezel internet is op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar. Vooral in nieuwbouwwijken en op plekken waar ineens veel huishoudens aangesloten kunnen worden. Doe onze glasvezel check om direct te zien of internet via glasvezel op uw adres beschikbaar is.Direct glasvezel vergelijken

Hebt u interesse in glasvezelinternet? Dan kunt u via onze postcodecheck ontdekken of het op uw adres beschikbaar is. Is dat het geval, dan gebruikt u de geavanceerde filters om te ontdekken wat voor u het beste glasvezelabonnement is.

Vergelijk glasvezel
Het laatste nieuws
T-Mobile internet en tv: tot 340,00 euro korting

T-Mobile pakt deze zomer flink uit met hoge kortingen. Niet alleen op internet en tv, maar ook op los internet. Het grootste voordeel pakt u wanneer de combinatie met T-Mobile mobiel wordt gemaakt. De korting loopt dan op tot maar liefst 340,00 euro voor het eerste jaar. Lees meer

Ziggo GigaNet op weg naar 6 miljoen aansluitingen

Ziggo heeft in februari en maart zo’n 65.000 nieuwe GigaNet aansluitingen afgerond, verdeeld over drie regio’s. Inmiddels is Ziggo dan ook al hard op weg naar de 6 miljoenste GigaNet aansluiting. Lees meer

T-Mobile past aanbod internet en tv aan

T-Mobile heeft vandaag haar nieuwe portfolio voor internet en tv abonnementen gelanceerd. Klanten die een glasvezelabonnement afsluiten bij de provider kunnen nu kiezen uit drie verschillende snelheden, van 100 Mb tot 1 Gigabit. Met de nieuwe abonnementen introduceert T-Mobile ook nieuwe welkomstkortingen en een aantal andere wijzigingen. Lees meer

Caiway past tarieven en internetsnelheden aan

Caiway is de eerste internet en tv provider die in 2022 haar abonnementstarieven en internetsnelheden aanpast. Met ingang van 1 maart gaan de prijzen van de meeste abonnementen iets omhoog. De prijsstijgingen liggen met één tot anderhalf procent onder het niveau van een normale inflatiecorrectie. Lees meer

Helft Nederlandse huishoudens nu toegang tot glasvezel

Deze zomer is het aantal adressen dat toegang heeft tot een glasvezel aansluiting de grens van 4 miljoen gepasseerd. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide het aantal glasvezelaansluitingen met ruim 220.000 waardoor de teller nu op 4,1 miljoen staat. Dit betekent dat ruim de helft van alle Nederlandse huishoudens nu toegang heeft tot glasvezelinternet. Lees meer

Meer nieuws

Ons advies: het goedkoopste, snelste of beste internet en tv pakket

Internet Basic & TV Start - Aanbieding7.9
GoedkoopsteHet goedkoopste landelijk verkrijgbare internet en tv pakket, gebaseerd op prijs per jaar.
Doe de postcodecheck om het goedkoopste internet en tv pakket op uw adres te bekijken.
Hussel Glasvezel Internet en TV 1.000 Mb - Aanbieding8.2
SnelsteHet snelste landelijk verkrijgbare internet en tv pakket, gebaseerd op downloadsnelheid.
Doe de postcodecheck om het snelste internet en tv pakket op uw adres te bekijken.
Hussel Sneller Internet Buitengebied en TV - Aanbieding8.6
BesteHet beste landelijk verkrijgbare internet en tv pakket, gebaseerd op klantbeoordelingen.
Doe de postcodecheck om het beste internet en tv pakket op uw adres te bekijken.
Snelheid50 Mb1.000 Mb50 Mb
TV zenders756060
Opnemen-€ 4,99€ 4,99
VerbindingKabelGlasvezelADSL
Levertijd3 dagen
levertijd
8 dagen
levertijd
8 dagen
levertijd
Cashback of voordeel
€ 10,00 cashback
cashback
+
€ 10,00 cashback
cashback
+
€ 10,00 cashback
cashback
+
Prijs per maand€ 52,50€ 26,25
Eenmalig € 0
Opties & bestel Meer informatie
€ 67,50€ 35
Eenmalig € 25
Opties & bestel Meer informatie
€ 54€ 35
Eenmalig € 25
Opties & bestel Meer informatie
Vergelijk zelf alle internet en tv pakketten