Glasvezel of glasvezelinternet wordt ook wel ‘Fiber to the Home’ genoemd. Het is een vorm van breedbandinternet waarbij het signaal verstuurd wordt door glasvezelkabels, van uw provider tot aan uw woning. Het is razendsnel en zeer stabiel, waardoor het voor steeds meer mensen interessant wordt.
De kabel die gebruikt wordt voor glasvezelinternet wordt alleen door u gebruikt. Dat betekent dat de internetsnelheid niet meer beïnvloedt wordt door externe factoren, zoals het internetgebruik van buurtgenoten of de afstand tot uw wijkcentrale. Één van de andere grote voordelen van internet via glasvezel is dat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn, waardoor u razendsnel grote bestanden kunt delen. Daarnaast is het glasvezelnetwerk het meest energiezuinig, waardoor het ook de meest duurzame keuze is voor de toekomst.
Bij andere vormen van internet, zoals ADSL/VDSL en kabelinternet, bestaat het netwerk voor het grootste gedeelte uit glasvezelkabels. Alleen de aansluiting naar uw woning verloopt via een andere kabel. Bij ADSL gaat het om de koperen telefoonkabel, bij kabelinternet om de coax-televisiekabel. Dit heeft flinke gevolgen voor de stabiliteit en snelheid van uw internet, wat bij glasvezel dus niet het geval is.
Net als bij kabel en ADSL/VDSL kunt u in de meeste gevallen kiezen voor 3 abonnementsvormen: glasvezelinternet, glasvezelinternet en tv of een alles-in-1-pakket via glasvezel, inclusief tv en vast bellen.
Ook het kabel- en ADSL/VDSL-netwerk bestaat voor het grootste gedeelte uit glasvezel, maar hierbij wordt vanaf de wijkcentrale of straatkast met andere kabels gewerkt (ADSL via de koperen telefoonkabel en kabel via de COAX-televisiekabel).
Glasvezel vergelijken
In Nederland zijn er ruwweg drie opties als u internet zoekt: kabel, DSL en glasvezel internet. Er zijn grote verschillen tussen deze varianten. Veel mensen weten dat glasvezel het snelste is, maar er zijn nog andere zaken waar u op moet letten als u glasvezel gaat vergelijken. Een belangrijk onderwerp is altijd de gewenste uploadsnelheid. Die ligt bij internet via glasvezel namelijk veel hoger dan bij andere soorten internet. Dus als u regelmatig grote bestanden wilt delen, is glasvezel internet veruit de beste keuze.
Als glasvezel bij u beschikbaar is, kunt u vaak ook kiezen voor internet en tv via glasvezel. Er zijn vaak meerdere zenderpakketten en uitbreidingen mogelijk. In onze filters hebben we hier rekening mee gehouden.
Om internet of internet en tv via glasvezel te vergelijken, kunt u het beste onze postcodecheck doen. Na het invullen van uw postcode en huisnummer ziet u dan direct of er glasvezel internet beschikbaar is, welke aanbieders van glasvezel er zijn en wat voor kosten eraan verbonden zijn. Bovendien kunt u met behulp van onze slimme filters precies aangeven wat voor u belangrijk is, zodat u de beste vergelijking voor glasvezel kunt maken.
Glasvezelaanbieders
Glasvezel internet wordt steeds populairder, dus wordt er ook flink geïnvesteerd in het glasvezelnetwerk. Zeker in nieuwbouwwijken en locaties waar snel veel huishoudens aangesloten kunnen worden. Helaas blijft de aanleg van glasvezel in het buitengebied nog wat achter. Als er op uw adres glasvezel beschikbaar is, hebt u vaak de keuze uit meerdere aanbieders. U kunt vervolgens in onze filters aangeven waar u het meeste waarde aan hecht. Misschien is dat de laagste prijs, het meest uitgebreide tv-zenderpakket of de hoogste up- en downloadsnelheid.
Kosten glasvezelinternet
Veel mensen vragen zich af hoe duur glasvezel is per maand. Dat verschilt per aanbieder en uw wensen, maar het goede nieuws is dat glasvezel meestal niet meer duurder is dan andere vormen van internet. Bij KPN kost glasvezel internet bijvoorbeeld hetzelfde als VDSL. Dat betekent vaak dat u al kunt profiteren van de voordelen van glasvezelinternet vanaf zo’n € 35,- per maand. Als u wilt weten wat de goedkoopste glasvezelprovider is, dan komt u vaak bij prijsvechters uit, zoals Budget, Youfone en Online. Wat de beste glasvezelprovider is, is dus eigenlijk volledig afhankelijk van uw situatie en uw wensen.
Glasvezelabonnement
Omdat glasvezel steeds populairder wordt, zijn er op het gebied van glasvezelabonnement steeds minder verschillen tussen glasvezel en andere soorten internet. Dat betekent dat u meestal kunt kiezen voor een abonnement met een looptijd van 1 of 2 jaar, en dat er meestal wel een actie is waardoor u geen aansluitkosten hoeft te betalen. Ook krijgt u bij een glasvezelabonnement bijna altijd een modem voor draadloos internet in huis, en soms bijvoorbeeld ook een paar maanden korting op uw abonnement. Kiest u voor internet en tv via glasvezel, dan kunt u misschien ook een paar maanden goedkoper Viaplay of ESPN krijgen bij uw glasvezelabonnement.

Glasvezel vergelijken: dit zijn de verschillen
In Nederland zijn er ruwweg drie opties als u internet zoekt: kabel, DSL en glasvezelinternet. Er zijn grote verschillen tussen deze varianten. Veel mensen weten dat glasvezel het snelste is, maar er zijn nog andere zaken waar u op moet letten als u glasvezel gaat vergelijken. Daarom hebben we voor u het verschil tussen glasvezel, kabel en DSL op een rij gezet. Hieronder halen we alvast een paar kleine verschillen aan.
Glasvezelinternet is razendsnel
Er is al internet via glasvezel beschikbaar waarmee u een snelheid van 1.000 Mb haalt. Ook is de rek nog lang niet uit het netwerk, waardoor de verwachting is dat de snelheid alleen maar stijgt. Dit maakt glasvezelinternet zeer geschikt voor intensief internetgebruik, waarbij u bijvoorbeeld gelijktijdig grote bestanden kunt uploaden, in zeer hoge kwaliteit films wilt streamen en ook nog in 4K-kwaliteit digitale tv wilt bekijken. U begrijpt dat dit voor normaal gebruik niet nodig is: voor een doorsnee gezin is 100Mb vaak al genoeg.

Open netwerk, dus veel providers
Het glasvezelnetwerk is op de meeste plekken een open netwerk. Dat betekent dat elk bedrijf dat internet via glasvezel wil aanbieden, gebruik mag maken van het aanwezige netwerk. Hierdoor is er op veel plekken in Nederland gezonde concurrentie, wat voor u als consument natuurlijk goed nieuws is. U kunt dus een keuze maken op basis van de prijs, mogelijkheden en service. Via onze postcodecheck ziet u of glasvezel op uw adres beschikbaar is en welke glasvezel aanbieders er actief zijn.
Omdat het erg duur is om een heel nieuw netwerk aan te leggen, is glasvezel internet helaas nog niet overal in Nederland te verkrijgen. Momenteel zijn er 2,7 miljoen glasvezel aansluitingen in Nederland en dit worden er steeds meer.

Glasvezel op mijn adres
Het aanleggen van een glasvezelnetwerk is kostbaar. Met name in grotere steden heeft het ook grote gevolgen voor de infrastructuur. Daarom is glasvezelinternet nog niet overal in Nederland te krijgen. Er zijn ruim 3 miljoen aansluitingen, dit zal de komende jaren verder oplopen. Ontdek hier waar glasvezel ligt.
De hoogste dekkingsgraad is logischerwijs in nieuwbouwwijken, waar de glasvezel bekabeling wordt meegenomen in de nieuwe infrastructuur. Nieuwbouwwijken in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Enschede, Amersfoort, Leusen en Almere zijn bijna allemaal aangesloten op het super snelle glasvezel netwerk.
Voor bestaande woonwijken is het een wat ingewikkelder en langer proces. Straten moeten open worden gebroken en kabels moeten worden gelegd naar iedere woning. Maar bijvoorbeeld Eindhoven is al goed voorzien van glasvezel. Ook in buitengebieden waar normaal gesproken slecht internet te krijgen is, wordt veel geïnvesteerd in glasvezelnetwerken. Bewoners van oudere binnensteden moeten waarschijnlijk nog wat langer wachten op glasvezel.

Aanleg van glasvezel
Het aanleggen van glasvezelinternet is een langdurig traject waarin veel moet gebeuren. Zo moet er bijvoorbeeld eerst een grote groep geïnteresseerden zijn, voordat er überhaupt tot aanleg overgegaan wordt. We hebben beschreven hoe de aanleg van glasvezel verloopt.
Veelgestelde vragen over glasvezel vergelijken
Lees hier de veelgestelde vragen en de antwoorden daarop over glasvezelinternet en het vergelijken van de aanbieders.
Wat is glasvezel?
Met ‘glasvezel’ wordt vaak internet via glasvezel bedoeld. Dit is een soort internet waarbij het signaal door zeer dunne glasvezels wordt verzonden. Vanwege de hoge up- en downloadsnelheid, het duurzame karakter en andere voordelen, wordt het gezien als dé internetverbinding van de toekomst.
Hoe werkt internet via glasvezel?
Bij internet via glasvezel wordt het internetsignaal vanuit uw provider via een zeer dunne vezel van glas verzonden. Dat gebeurt met behulp van laserlicht.
Wat heb ik nodig voor glasvezel internet?
Om glasvezelinternet te kunnen gebruiken, heeft u allereerst een glasvezelaansluiting in uw woning nodig. Glasvezelinternet is namelijk niet overal in Nederland beschikbaar. Heeft u een aansluiting voor glasvezel, dan kunt een een provider kiezen. Van uw provider krijgt u dan een modem om het signaal uit de glasvezel om te zetten naar internet, televisie of vaste telefonie.
Waar dient glasvezel voor?
Glasvezel of internet via glasvezel is hét internet van de toekomst. Dat komt omdat de snelheid veel hoger ligt, het glasvezelinternet zeer stabiel is en het bovendien energiezuiniger is.
Hoe duur is glasvezel per maand?
Glasvezelinternet is in veel gevallen niet duurder dan andere soorten internet die vergelijkbaar snel zijn. Er zijn prijsvechters waar u al vanaf 30,00 euro per maand glasvezelinternet kunt krijgen.
Hoeveel duurder is glasvezel?
Internet, televisie en vaste telefonie via glasvezel hoeft niet duurder te zijn dan andere soorten internet. Bij bijvoorbeeld KPN betaalt u dezelfde prijs voor glasvezel als voor VDSL.
Wat kost glasvezel internet per maand?
Basic glasvezel internet is er al vanaf ongeveer 30,00 per maand. Wilt u ook televisie en vaste telefonie of een extra hoge up- en downloadsnelheid, dan betaalt u meer.
Wat kost een glasvezelabonnement?
De kosten voor een glasvezel abonnement zijn afhankelijk van uw wensen. Een gewoon abonnement begint bij ongeveer 30,00 euro per maand. Wilt u ook televisie en vaste telefonie, dan betaalt u meer. Glasvezel internet is meestal niet duurder dan vergelijkbare abonnement met een andere soort internet.
Wat is de goedkoopste glasvezelprovider?
Er zijn een aantal prijsvechters die het goedkoopste glasvezelinternet aanbieden. Het gaat dan om partijen als Budget, Youfone en Online.
Wat kost glasvezel internet?
Een standaard abonnement met glasvezel internet kost ongeveer 30,00 euro per maand. Afhankelijk van uw wensen kan dit hoger oplopen, maar de prijs is vaak vergelijkbaar met pakketten met VDSL of kabelinternet.
Wat is de goedkoopste glasvezelinternet-provider?
Het goedkoopste glasvezelinternet krijgt u bij een provider als Budget, Youfone, Online of een andere prijsvechter. Doe onze glasvezel postcodecheck om te zien welke provider het goedkoopste glasvezelinternet op uw adres levert.
Waar is glasvezel internet beschikbaar?
Glasvezel internet is op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar. Vooral in nieuwbouwwijken en op plekken waar ineens veel huishoudens aangesloten kunnen worden. Doe onze glasvezel check om direct te zien of internet via glasvezel op uw adres beschikbaar is.
Direct glasvezel vergelijken
Hebt u interesse in glasvezelinternet? Dan kunt u via onze postcodecheck ontdekken of het op uw adres beschikbaar is. Is dat het geval, dan gebruikt u de geavanceerde filters om te ontdekken wat voor u het beste glasvezelabonnement is.
Vergelijk glasvezelDoor Dominique Martin