Glasvezel vergelijken

Nu €10 cashback en Erop Uit-voordeel!

Sla deze stap overWaarom mijn adres opgeven?
Erop Uit-voordeelvoucher

Glasvezel

Glasvezel internet of Fiber to the Home (FttH) is een vorm van breedband internet waarbij tot aan de woning gebruik gemaakt wordt van supersnelle glasvezelkabels.
Met glasvezel internet heeft u een eigen internet lijn in huis. De internetsnelheid wordt dus niet meer gestoord door externe factoren en de snelheid wordt niet gedeeld met buren die op dezelfde lijn zitten. Daarnaast is de up- en download snelheid van glasvezel altijd gelijk. U kunt dus net zo snel bestanden verzenden als ontvangen.

Ook het kabel- en ADSL/VDSL-netwerk bestaat voor het grootste gedeelte uit glasvezel, maar hierbij wordt vanaf de wijkcentrale of straatkast met andere kabels gewerkt (ADSL via de koperen telefoonkabel en kabel via de COAX-televisiekabel).

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Er zijn in de praktijk veel verschillen tussen glasvezel, kabel en DSL internet. Bijna iedereen weet dat de snelheid van glasvezel internet veruit het snelste is van de drie. Er zijn echter nog meer zaken waar u rekening mee dient te houden.
Past glasvezel ook het beste bij u?

Er worden op dit moment al glasvezel abonnementen aangeboden met een snelheid van 1.000 Mb per seconde en in de toekomst is dit zelfs nog te verhogen. Dit soort snelheden zijn geschikt voor zeer intensief internetgebruik zoals gelijktijdig downloaden, streamen van internetvideo's of films, veel data uploaden of tv kijken in HD of 4K kwaliteit. Voor de normale gebruiker is dit echter wat veel, een normaal gezin heeft doorgaans aan bijvoorbeeld een snelheid van 100Mb al ruim genoeg.

Qua providers is er voldoende keuze, zo levert iedere grote provider tegenwoordig ook internet, tv en bellen over glasvezel, met uitzondering van kabelaars zoals Ziggo of Delta. De keuze voor een bepaalde provider heeft in de praktijk nauwelijks invloed op de uiteindelijke snelheid. De keuze voor een glasvezel provider maakt u dus eigenlijk meer op basis van prijs, mogelijkheden en service.

Welke aanbieders leveren glasvezel?

Welke aanbieders leveren glasvezel?

Doordat de meeste glasvezelnetwerken opgesteld zijn, zijn er veel glasvezel aanbieders actief. Voor de consument betekent dit dat er veel keuze is voor een nieuw glasvezel abonnement.
Welke aanbieders leveren op mijn adres?

Omdat het erg duur is om een heel nieuw netwerk aan te leggen, is glasvezel internet helaas nog niet overal in Nederland te verkrijgen. Momenteel zijn er 2,7 miljoen glasvezel aansluitingen in Nederland en dit worden er steeds meer.

Waar ligt glasvezel?

Waar ligt glasvezel?

Wilt u graag weten of uw woning of wijk ook al is aangesloten op een glasvezelnetwerk of dat u binnenkort wordt aangesloten?
Ontdek hier waar glasvezel ligt

De hoogste dekkingsgraad is logischerwijs in nieuwbouwwijken, waar de glasvezel bekabeling wordt meegenomen in de nieuwe infrastructuur. Nieuwbouwwijken in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Enschede, Amersfoort, Leusen en Almere zijn bijna allemaal aangesloten op het super snelle glasvezel netwerk.

Voor bestaande woonwijken is het een wat ingewikkelder en langer proces. Straten moeten open worden gebroken en kabels moeten worden gelegd naar iedere woning.

Hoe verloopt het aanlegproces van glasvezel?

Hoe verloopt het aanlegproces van glasvezel?

Een glasvezeltraject is een langdurig traject waarin veel gebeurt. Hoe zo'n traject van begin tot eind verloopt leest u hier.
Hoe krijg ik glasvezel thuis?

Direct glasvezel vergelijken

Ziet u de voordelen van glasvezel? Vergelijk dan direct alle glasvezelaanbiedingen in onze handige vergelijker:

Vergelijk glasvezel
Het laatste nieuws
Tele2 zet eindspurt in voor fusie met T-Mobile
Tele2 zet eindspurt in voor fusie met T-Mobile

Provider Tele2 maakt zijn naam als prijsvechter nog eventjes waar. Nu Tele2 en T-Mobile druk zijn beide bedrijven te fuseren en Tele2 nog enige tijd onder eigen naam op de markt is, zet het alles op alles om klanten te winnen. Tele2 heeft de aanbiedingen op scherp gezet en is gestopt met het aanbieden van glasvezel. Lees meer

NLE en Caiway starten 2019 met prijsverhogingen
NLE en Caiway starten 2019 met prijsverhogingen

Afgelopen jaren was 1 juni altijd het moment van prijsverhogingen voor internetproviders. Dit jaar starten zowel NLE en Caiway direct al met prijsverhogingen. Vooral glasvezel wordt in dit geval getroffen met forse prijsverhogingen. Lees meer

T-Mobile introduceert 200 Mb glasvezel en wijzigt prijzen
T-Mobile introduceert 200 Mb glasvezel en wijzigt prijzen

Telecomprovider T-Mobile introduceert vandaag nieuwe glasvezelabonnementen met een snelheid van 200 Mb. Het alles-in-1 pakket is direct het goedkoopste pakket van Nederland met deze snelheid. Ook voert T-Mobile een kleine prijsverhoging door voor pakketten met een snelheid van 750 Mb. Lees meer

T-Mobile introduceert 750 Mb glasvezel en wijzigt prijzen
T-Mobile introduceert 750 Mb glasvezel en wijzigt prijzen

Telecomprovider T-Mobile introduceert vandaag nieuwe glasvezelabonnementen met een snelheid van 750 Mb. Ook voert T-Mobile prijswijzigingen door voor zowel VDSL als glasvezel en gaat het beltarief met 1 cent per minuut en gesprek omhoog. Lees meer

Fiber nu ook beschikbaar via Breedbandwinkel.nl
Fiber nu ook beschikbaar via Breedbandwinkel.nl

Provider Fiber is vanaf nu te vergelijken en bestellen op Breedbandwinkel.nl. Tevens verzorgt Breedbandwinkel.nl de beschikbaarheid van de Fiber producten in ca. 100 winkels van Telecombinatie. Lees meer

Meer nieuws