Vergelijk internet, tv en bellen

Glasvezel vergelijken

Nu €10 cashback en film cadeau!

Sla deze stap overWaarom mijn adres opgeven?

Glasvezel

Glasvezel internet of Fiber to the Home (FttH) is een vorm van breedband internet waarbij tot aan de woning gebruik gemaakt wordt van supersnelle glasvezelkabels.
Met glasvezel internet heeft u een eigen internet lijn in huis. De internetsnelheid wordt dus niet meer gestoord door externe factoren en de snelheid wordt niet gedeeld met buren die op dezelfde lijn zitten. Daarnaast is de up- en download snelheid van glasvezel altijd gelijk. U kunt dus net zo snel bestanden verzenden als ontvangen.

Ook het kabel- en ADSL/VDSL-netwerk bestaat voor het grootste gedeelte uit glasvezel, maar hierbij wordt vanaf de wijkcentrale of straatkast met andere kabels gewerkt (ADSL via de koperen telefoonkabel en kabel via de COAX-televisiekabel).

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Er zijn in de praktijk veel verschillen tussen glasvezel, kabel en DSL internet. Bijna iedereen weet dat de snelheid van glasvezel internet veruit het snelste is van de drie. Er zijn echter nog meer zaken waar u rekening mee dient te houden.
Past glasvezel ook het beste bij u?

Er worden op dit moment al glasvezel abonnementen aangeboden met een snelheid van 1.000 Mb per seconde en in de toekomst is dit zelfs nog te verhogen. Dit soort snelheden zijn geschikt voor zeer intensief internetgebruik zoals gelijktijdig downloaden, streamen van internetvideo's of films, veel data uploaden of tv kijken in HD of 4K kwaliteit. Voor de normale gebruiker is dit echter wat veel, een normaal gezin heeft doorgaans aan bijvoorbeeld een snelheid van 100Mb al ruim genoeg.

Qua providers is er voldoende keuze, zo levert iedere grote provider tegenwoordig ook internet, tv en bellen over glasvezel, met uitzondering van kabelaars zoals Ziggo of Delta. De keuze voor een bepaalde provider heeft in de praktijk nauwelijks invloed op de uiteindelijke snelheid. De keuze voor een glasvezel provider maakt u dus eigenlijk meer op basis van prijs, mogelijkheden en service.

Welke aanbieders leveren glasvezel?

Welke aanbieders leveren glasvezel?

Doordat de meeste glasvezelnetwerken opgesteld zijn, zijn er veel glasvezel aanbieders actief. Voor de consument betekent dit dat er veel keuze is voor een nieuw glasvezel abonnement.
Welke aanbieders leveren op mijn adres?

Omdat het erg duur is om een heel nieuw netwerk aan te leggen, is glasvezel internet helaas nog niet overal in Nederland te verkrijgen. Momenteel zijn er 2,7 miljoen glasvezel aansluitingen in Nederland en dit worden er steeds meer.

Waar ligt glasvezel?

Waar ligt glasvezel?

Wilt u graag weten of uw woning of wijk ook al is aangesloten op een glasvezelnetwerk of dat u binnenkort wordt aangesloten?
Ontdek hier waar glasvezel ligt

De hoogste dekkingsgraad is logischerwijs in nieuwbouwwijken, waar de glasvezel bekabeling wordt meegenomen in de nieuwe infrastructuur. Nieuwbouwwijken in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Enschede, Amersfoort, Leusen en Almere zijn bijna allemaal aangesloten op het super snelle glasvezel netwerk.

Voor bestaande woonwijken is het een wat ingewikkelder en langer proces. Straten moeten open worden gebroken en kabels moeten worden gelegd naar iedere woning. Maar bijvoorbeeld Eindhoven is al goed voorzien van glasvezel.

Hoe verloopt het aanlegproces van glasvezel?

Hoe verloopt het aanlegproces van glasvezel?

Een glasvezeltraject is een langdurig traject waarin veel gebeurt. Hoe zo'n traject van begin tot eind verloopt leest u hier.
Hoe krijg ik glasvezel thuis?

Direct glasvezel vergelijken

Ziet u de voordelen van glasvezel? Vergelijk dan direct alle glasvezelaanbiedingen in onze handige vergelijker:

Vergelijk glasvezel
Het laatste nieuws
KPN introduceert 1 Gigabit glasvezel
KPN introduceert 1 Gigabit glasvezel

Het werd enige tijd geleden al aangekondigd. Vanaf vandaag, 2 maart, kunt u bij KPN glasvezelverbindingen met 1 Gigabit (1.000 Mb) internetsnelheid aanschaffen. Via Breedbandwinkel ontvangt u dit abonnement tijdelijk met maar liefst 6 maanden 50% korting. U betaalt gedurende die periode dan geen 65,00 euro, maar slechts 32,50 euro per maand. Lees meer

DELTA glasvezel nu ook beschikbaar in Caiway gebied
DELTA glasvezel nu ook beschikbaar in Caiway gebied

Caiway en DELTA, twee regionale internet, telefonie en tv-providers, werken sinds 2018 al intensief samen. Vanaf nu kunt u via Breedbandwinkel ook buiten Zeeland voor een DELTA glasvezel abonnement kiezen. Voorwaarde is wel dat het adres van het abonnement binnen het verzorgingsgebied van Caiway ligt. Lees meer

KPN gaat VDSL in glasvezelgebieden uitschakelen
KPN gaat VDSL in glasvezelgebieden uitschakelen

KPN streeft ernaar om begin 2023 zo'n 2,4 miljoen Nederlandse adressen te kunnen voorzien van een glasvezelverbinding. De provider is voornemens in de periode daarna op alle adressen waar glasvezel beschikbaar is het kopernetwerk uit te schakelen. In sommige proefgebieden gebeurt dat overigens al voor 2023. Lees meer

Oxxio nu ook te vergelijken op Breedbandwinkel
Oxxio nu ook te vergelijken op Breedbandwinkel

Oxxio biedt naast energie nu ook internet, tv en vast bellen en is sinds vandaag opgenomen in het aanbod van Breedbandwinkel. Pakketten worden aangeboden via VDSL en glasvezel over het netwerk van KPN. Klanten die ook energie afnemen van Oxxio zijn het voordeligst uit. Lees meer

Tele2 zet eindspurt in voor fusie met T-Mobile
Tele2 zet eindspurt in voor fusie met T-Mobile

Provider Tele2 maakt zijn naam als prijsvechter nog eventjes waar. Nu Tele2 en T-Mobile druk zijn beide bedrijven te fuseren en Tele2 nog enige tijd onder eigen naam op de markt is, zet het alles op alles om klanten te winnen. Tele2 heeft de aanbiedingen op scherp gezet en is gestopt met het aanbieden van glasvezel. Lees meer

Meer nieuws