Glasvezel vergelijken


Zoek aanbiedingen
Vergelijk zonder postcodecheckWaarom mijn adres invullen?

Glasvezel aanleggen: hoe werkt dat?

Glasvezelinternet is op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar. Geen wonder: het is razendsnel, zeer betrouwbaar en ook nog eens de meest duurzame keuze. Maar hoe verloopt de aanleg van glasvezel nu precies? Dat leggen we u graag uit.

Aanleg glasvezelnetwerk

Er zijn een aantal bedrijven in Nederland die zich bezighouden met de aanleg van glasvezelnetwerk. Een aantal bekende namen zijn KPN NetwerkNL en E-Fiber. Voordat ze u benaderen, is er al uitgebreid overleg geweest met de gemeente, om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Voldoende interesse?

De aanleg van glasvezel is erg kostbaar. Daarom moet het eerst duidelijk zijn of er voldoende belangstelling voor is. Dat betekent dat er in de buurt gepeild wordt wie er interesse heeft en een abonnement wil afsluiten voor glasvezelinternet bij één van de aangesloten providers. Ligt het percentage geïnteresseerden boven de 30%, dan is dat voldoende om over te gaan tot de aanleg van het netwerk. Vanaf dan zijn de kosten namelijk gedekt.

Graven en bouwen

Vervolgens wordt er een wijkcentrale gebouwd. Hier komt het signaal eerst binnen, van waaruit het wordt verdeeld over de woningen. Maar dat gebeurt niet voordat de glasvezelkabel in de straat is aangelegd. Hiervoor ligt de stoep of straat vaak een tijdje open, maar er wordt veel aan gedaan om overlast tot een minimum te beperken.

Zodra de glasvezelkabel in de straat is gelegd, zijn de woningen aan de beurt. Dat betekent dat er glasvezelkabels tot aan de voorgevel worden gelegd. Als het nodig is om in uw tuin te graven, dan wordt dat uiteraard met u overlegd. U mag dat altijd weigeren, natuurlijk. Ligt de kabel eenmaal tot aan de voorgevel, dan wordt er een afspraak met u gemaakt om de kabel aan te sluiten in uw meterkast. Niet veel later kunt u glasvezelinternet gebruiken. Meestal komt er een monteur langs om alles voor u aan te sluiten.

Wanneer krijg ik glasvezel?

Het glasvezelnetwerk wordt in Nederland steeds verder uitgebreid, onder andere door KPN Netwerk en DELTA Fiber. Doet u de postcodecheck en blijkt dat u geen glasvezelinternet kunt krijgen? Dan wilt u natuurlijk weten wanneer glasvezel wél beschikbaar is.

De partijen die het glasvezelnetwerk aanleggen, bepalen dat samen met de gemeente waar u woont. Meestal wordt u hier per post van op de hoogte gebracht, en u kunt zich vaak ook inschrijven voor updates vanuit bijvoorbeeld KPN Netwerk.

Zijn er plannen om glasvezel aan te leggen, dan is het nog wel nodig dat minimaal 30% van de inwoners aangeeft over te willen stappen. Wanneer het glasvezelinternet dan beschikbaar is, hangt weer af van de planning en de eventuele combinatie met andere werkzaamheden. Wanneer glasvezelinternet aangelegd wordt, kan het nog een aantal maanden duren voordat de verbinding actief is.

Voordelen glasvezelinternet

Het is niet zomaar dat glasvezelinternet steeds populairder wordt. Er worden enorm hoge snelheden gehaald via het netwerk, waarbij de uploadsnelheid ook nog eens net zo hoog ligt als de downloadsnelheid. Ook is het signaal altijd zeer stabiel, dus heeft u geen last van de buren die veel internetten. Tot slot verbruikt het glasvezelnetwerk ook veel minder energie dan andere vormen van internet, waardoor het ook de beste keuze voor het milieu is. Kiezen voor glasvezelinternet is dus op allerlei manieren een keuze voor de toekomst.Veelgestelde vragen over de aanleg van glasvezel internet

Hieronder hebben we de antwoorden verzameld op vragen die vaak gesteld worden als het om het aanleggen van glasvezel gaat.

Hoe sluit je glasvezel aan in huis?

Vanaf het aansluitpunt in de meterkast kunt u het glasvezelinternet in huis verspreiden door middel van kabels of een draadloos modem. Dit werkt hetzelfde als bij andere soorten internet.

Hoe kom ik aan glasvezel?

Wilt u glasvezel op uw adres, maar ligt er nog geen netwerk? Dan bent u afhankelijk van de planning van uw gemeente en de partijen die glasvezelnetwerk aanleggen.

Wie legt glasvezel kabel aan?

Er zijn een aantal grote partijen in Nederland die glasvezelkabel aanleggen, zoals KPN Netwerk, T-Mobile en DELTA Fiber. Daarnaast zijn er een aantal lokale initiatieven.

Hoe lang duurt glasvezel aanleggen?

Afhankelijk van de hoeveelheid werkzaamheden, duurt de aanleg van glasvezel zo’n 3 tot 6 maanden.

Wat kost het om glasvezel aan te leggen?

Als er voldoende mensen in uw buurt geïnteresseerd zijn in glasvezel, betaalt u meestal niets voor het aanleggen.

Waar legt KPN glasvezel aan?

U kunt uw postcode en huisnummer invullen in onze glasvezel postcodecheck om te zien wat de status op uw adres is. Ook wanneer dit binnenkort wordt aangelegd ziet u dit terug tussen de abonnementen.

Waar wordt op dit moment glasvezel aangelegd?

De partijen die glasvezel aanleggen in Nederland houden meestal een kaart bij waar ze op dit moment glasvezel aanleggen. Is het bij u in de straat, dan heeft u hier meestal al post over ontvangen.

Hoe krijg ik glasvezel in mijn wijk?

U bent afhankelijk van de gemeente waar u woont en de partijen die glasvezel aanleggen. U kunt natuurlijk altijd informeren bij de gemeente om te zien wat u kunt doen om glasvezel in uw wijk te krijgen.

Meer over glasvezel?

Op deze overzichtspagina hebben we alle informatie over glasvezelinternet verzameld.

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Waar ligt glasvezel?

Waar ligt glasvezel?

Welke aanbieders leveren glasvezel?

Welke aanbieders leveren glasvezel?