Alles wat je moet weten over glasvezel aanleg
Stapsgewijze uitleg van het glasvezel aanlegproces
- €10Cashback
+film cadeau
- Internetgarantietijdens je overstap
- 91 Servicepuntenvoor persoonlijk advies
- 650.315 klanten9.3
+film cadeau
Glasvezelinternet is op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar. Geen wonder: het is razendsnel, zeer betrouwbaar en ook nog eens de meest duurzame keuze. Maar hoe verloopt de aanleg van glasvezel nu precies? Dat leggen we je graag uit.
Er zijn een aantal bedrijven in Nederland die zich bezighouden met de aanleg van glasvezelnetwerk. Een aantal bekende namen zijn KPN NetwerkNL en E-Fiber. Voordat ze je benaderen, is er al uitgebreid overleg geweest met de gemeente, om te zien wat de mogelijkheden zijn.
De aanleg van glasvezel is erg kostbaar. Daarom moet het eerst duidelijk zijn of er voldoende belangstelling voor is. Dat betekent dat er in de buurt gepeild wordt wie er interesse heeft en een abonnement wil afsluiten voor glasvezelinternet bij één van de aangesloten providers. Ligt het percentage geïnteresseerden boven de 30%, dan is dat voldoende om over te gaan tot de aanleg van het netwerk. Vanaf dan zijn de kosten namelijk gedekt.
Vervolgens wordt er een wijkcentrale gebouwd. Hier komt het signaal eerst binnen, van waaruit het wordt verdeeld over de woningen. Maar dat gebeurt niet voordat de glasvezelkabel in de straat is aangelegd. Hiervoor ligt de stoep of straat vaak een tijdje open, maar er wordt veel aan gedaan om overlast tot een minimum te beperken.
Zodra de glasvezelkabel in de straat is gelegd, zijn de woningen aan de beurt. Dat betekent dat er glasvezelkabels tot aan de voorgevel worden gelegd. Als het nodig is om in je tuin te graven, dan wordt dat uiteraard met je overlegd. Je mag dat altijd weigeren, natuurlijk. Ligt de kabel eenmaal tot aan de voorgevel, dan wordt er een afspraak met jou gemaakt om de kabel aan te sluiten in de meterkast. Niet veel later kun je glasvezelinternet gebruiken. Meestal komt er een monteur langs om alles voor je aan te sluiten.
Het glasvezelnetwerk wordt in Nederland steeds verder uitgebreid, onder andere door KPN Netwerk en DELTA Fiber. Doe je de postcodecheck en blijkt dat je geen glasvezelinternet kunt krijgen? Dan wil je natuurlijk weten wanneer glasvezel wél beschikbaar is.
De partijen die het glasvezelnetwerk aanleggen, bepalen dat samen met de gemeente waar je woont. Meestal word je hier per post van op de hoogte gebracht, en je kunt je vaak ook inschrijven voor updates vanuit bijvoorbeeld KPN Netwerk.
Zijn er plannen om glasvezel aan te leggen, dan is het nog wel nodig dat minimaal 30% van de inwoners aangeeft over te willen stappen. Wanneer het glasvezelinternet dan beschikbaar is, hangt weer af van de planning en de eventuele combinatie met andere werkzaamheden. Wanneer glasvezelinternet aangelegd wordt, kan het nog een aantal maanden duren voordat de verbinding actief is.
Het is niet zomaar dat glasvezelinternet steeds populairder wordt. Er worden enorm hoge snelheden gehaald via het netwerk, waarbij de uploadsnelheid ook nog eens net zo hoog ligt als de downloadsnelheid. Ook is het signaal altijd zeer stabiel, dus heb je geen last van de buren die veel internetten. Tot slot verbruikt het glasvezelnetwerk ook veel minder energie dan andere vormen van internet, waardoor het ook de beste keuze voor het milieu is. Kiezen voor glasvezelinternet is dus op allerlei manieren een keuze voor de toekomst.
Hieronder hebben we de antwoorden verzameld op vragen die vaak gesteld worden als het om het aanleggen van glasvezel gaat.
Vanaf het aansluitpunt in de meterkast kun je het glasvezelinternet in huis verspreiden door middel van kabels of een draadloos modem. Dit werkt hetzelfde als bij andere soorten internet.
Wil je glasvezel op jouw adres, maar ligt er nog geen netwerk? Dan ben je afhankelijk van de planning van je gemeente en de partijen die glasvezelnetwerk aanleggen.
Er zijn een aantal grote partijen in Nederland die glasvezelkabel aanleggen, zoals KPN Netwerk, Odido en DELTA Fiber. Daarnaast zijn er een aantal lokale initiatieven.
Afhankelijk van de hoeveelheid werkzaamheden, duurt de aanleg van glasvezel zo’n 3 tot 6 maanden.
Als er voldoende mensen in jouw buurt geïnteresseerd zijn in glasvezel, betaal je meestal niets voor het aanleggen.
Je kan je postcode en huisnummer invullen in onze glasvezel postcodecheck om te zien wat de status op jouw adres is. Ook wanneer dit binnenkort wordt aangelegd zie je dit terug tussen de abonnementen.
De partijen die glasvezel aanleggen in Nederland houden meestal een kaart bij waar ze op dit moment glasvezel aanleggen. Is het bij jou in de straat, dan heb je hier meestal al post over ontvangen.
Je bent afhankelijk van de gemeente waar je woont en de partijen die glasvezel aanleggen. Je kunt natuurlijk altijd informeren bij de gemeente om te zien wat je kunt doen om glasvezel in jouw wijk te krijgen.
Op deze overzichtspagina hebben we alle informatie over glasvezelinternet verzameld.