Glasvezel vergelijken

Stap over en profiteer nu van minimaal €10 cashback!


Zoek aanbiedingen
Waarom mijn adres opgeven?

Glasvezel aanleggen: hoe werkt dat?

Glasvezelinternet is op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar. Geen wonder: het is razendsnel, zeer betrouwbaar en ook nog eens de meest duurzame keuze. Maar hoe verloopt de aanleg van glasvezel nu precies? Dat leggen we u graag uit.

Aanleg glasvezelnetwerk

Er zijn een aantal bedrijven in Nederland die zich bezighouden met de aanleg van glasvezelnetwerk. Een aantal bekende namen zijn KPN NetwerkNL en E-Fiber. Voordat ze u benaderen, is er al uitgebreid overleg geweest met de gemeente, om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Voldoende interesse?

De aanleg van glasvezel is erg kostbaar. Daarom moet het eerst duidelijk zijn of er voldoende belangstelling voor is. Dat betekent dat er in de buurt gepeild wordt wie er interesse heeft en een abonnement wil afsluiten voor glasvezelinternet bij één van de aangesloten providers. Ligt het percentage geïnteresseerden boven de 30%, dan is dat voldoende om over te gaan tot de aanleg van het netwerk. Vanaf dan zijn de kosten namelijk gedekt.

Graven en bouwen

Vervolgens wordt er een wijkcentrale gebouwd. Hier komt het signaal eerst binnen, van waaruit het wordt verdeeld over de woningen. Maar dat gebeurt niet voordat de glasvezelkabel in de straat is aangelegd. Hiervoor ligt de stoep of straat vaak een tijdje open, maar er wordt veel aan gedaan om overlast tot een minimum te beperken.

Zodra de glasvezelkabel in de straat is gelegd, zijn de woningen aan de beurt. Dat betekent dat er glasvezelkabels tot aan de voorgevel worden gelegd. Als het nodig is om in uw tuin te graven, dan wordt dat uiteraard met u overlegd. U mag dat altijd weigeren, natuurlijk. Ligt de kabel eenmaal tot aan de voorgevel, dan wordt er een afspraak met u gemaakt om de kabel aan te sluiten in uw meterkast. Niet veel later kunt u glasvezelinternet gebruiken. Meestal komt er een monteur langs om alles voor u aan te sluiten.

Wanneer glasvezel?

Wilt u graag glasvezelinternet, maar is het nog niet beschikbaar op uw adres? Dan vraagt u zich vast af: ‘wanneer krijg ik glasvezel’? Helaas is daar niet veel over te zeggen, omdat het sterk afhankelijk is van de gemeente waar u woont en de inspanningen van de betrokken bedrijven. Meestal kunt u informeren bij de gemeente of er al over gesproken is. Weet u niet zeker of glasvezel op uw adres beschikbaar is? Doe dan onze postcodecheck.

Voordelen glasvezelinternet

Het is niet zomaar dat glasvezelinternet steeds populairder wordt. Er worden enorm hoge snelheden gehaald via het netwerk, waarbij de uploadsnelheid ook nog eens net zo hoog ligt als de downloadsnelheid. Ook is het signaal altijd zeer stabiel, dus heeft u geen last van de buren die veel internetten. Tot slot verbruikt het glasvezelnetwerk ook veel minder energie dan andere vormen van internet, waardoor het ook de beste keuze voor het milieu is. Kiezen voor glasvezelinternet is dus op allerlei manieren een keuze voor de toekomst.

Meer over glasvezel?

Op deze overzichtspagina hebben we alle informatie over glasvezelinternet verzameld.

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Waar ligt glasvezel?

Waar ligt glasvezel?

Welke aanbieders leveren glasvezel?

Welke aanbieders leveren glasvezel?