Het verschil tussen glasvezel, kabel en DSL internet
Welke technologie past het beste bij jouw behoeften?
- €10Cashback
+film cadeau
- Internetgarantietijdens je overstap
- 91 Servicepuntenvoor persoonlijk advies
- 650.123 klanten9.3
+film cadeau
Of je kiest voor internet via glasvezel of kabel, hangt allereerst af van de beschikbaarheid op jouw adres. Als beide soorten internet beschikbaar zijn, dan hangt de keuze voor glasvezel of kabel af van je persoonlijke voorkeuren.
Over het algemeen is glasvezel sneller dan kabel. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezelinternet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter. De up- en downloadsnelheid bij glasvezel zijn gelijk. Dit is vooral belangrijk als je regelmatig grote bestanden wilt delen, zoals films of verzamelingen foto’s.
Wat ook een belangrijke overweging is, is het feit dat je bij glasvezel vaak kunt kiezen uit meerdere aanbieders. Hierdoor is de kans groter dat je een pakket vindt dat precies bij je wensen past. In tegenstelling tot kabelinternet, waar altijd maar 1 aanbieder per adres actief is. Bovendien is het bij kabelinternet verplicht ook tv af te nemen, terwijl je misschien nooit televisie kijkt.
De grootste verschillen tussen glasvezel en kabel zijn duidelijk. Ten eerste is er de beschikbaarheid: glasvezel is nog niet overal beschikbaar, kabelinternet kun je bijna overal krijgen. Een ander verschil is dat de uploadsnelheid bij kabelinternet vele malen lager ligt, terwijl die bij glasvezel gelijk is aan de downloadsnelheid. Tot slot is er een verschil als je naar de aanbieders kijkt: bij glasvezel zijn er bijna altijd meerdere aanbieders actief op het netwerk, en is er dus iets te kiezen. Bij kabelinternet is er echter altijd slechts 1 aanbieder actief.
Naast vele voordelen zijn er ook een aantal nadelen van glasvezel. Het grootste nadeel is dat het nog lang niet overal beschikbaar is. Dat komt omdat de aanleg van het netwerk kostbaar is en arbeidsintensief. Hierdoor kijken de partijen die het glasvezelnetwerk uitrollen steeds naar de beste manier om de investering terug te verdienen. We zien daardoor dat het bijvoorbeeld in oude binnensteden en buitengebieden relatief lang duurt voordat er glasvezelinternet beschikbaar is.
Een ander nadeel van glasvezel is dat de overstapservice niet altijd even goed geregeld is. Wat hier precies de oorzaak van is, is niet helemaal duidelijk. We moeten er wel bijzeggen dat dit de laatste jaren wel sterk aan het verbeteren is. Andere nadelen van glasvezel zijn er eigenlijk niet. Een eerder nadeel was dat het duurder was dan andere soorten internet, maar dat verschil is tegenwoordig in de meeste gevallen te verwaarlozen. Zeker als duidelijk is wat je voor je geld krijgt.
Of kabel van Ziggo op glasvezel van KPN beter is, hangt af van je wensen. Wil je bijvoorbeeld een hoge uploadsnelheid, dan is KPN glasvezel de betere keuze. Wil je graag ook tv kijken, dan is een combi van kabelinternet en televisie van Ziggo weer logischer.
De grote voordelen van glasvezel ten opzichte van andere soorten internet zijn de hoge uploadsnelheid, de stabiliteit van het signaal en het lagere stroomverbruik. Hierdoor is het een meer duurzame keuze.
De grootste nadelen van glasvezel zijn de hoge kosten voor de aanleg van het netwerk, waardoor het nog lang niet overal beschikbaar is. Een ander klein nadeel is dat de overstap niet altijd even soepel gaat.
De grote meerwaarde van glasvezel is dat het razendsnel is, de uploadsnelheid zeer hoog ligt en er veel aanbieders actief zijn op het netwerk. Bovendien verbruikt het netwerk minder stroom, waardoor het een duurzamere keuze is.
Als je kiest voor glasvezel in plaats van kabel, is dat vaak omdat je een hoge uploadsnelheid of het duurzame karakter van glasvezel belangrijk vindt.
Kabelinternet is al vrij stabiel, maar glasvezel is nog een stuk stabieler.
Qua downloadsnelheid liggen glasvezel en kabel dicht bij elkaar. Zowel glasvezelaanbieders als Ziggo testen momenteel met 10 Gigabit internet. Het grote verschil is dat de uploadsnelheid bij Ziggo enorm achterblijft.
Ja. Glasvezel is stabieler en de uploadsnelheid ligt hoger.
Internet via glasvezelkabel is razendsnel, zeer stabiel, de uploadsnelheid ligt evenhoog als de downloadsnelheid en het verbruikt relatief weinig stroom.
Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Vaak is het goedkoper dan kabelinternet, en bij een aantal providers is het net zo duur als VDSL.
Wil je meer weten over glasvezel internet, bekijk dan de glasvezel overzichtspagina. Hier vertellen we je meer over deze techniek.
In onderstaande tabel tref je samengevat de voor- én nadelen van glasvezel, kabel en DSL.
Glasvezel | Kabel | DSL (ADSL en VDSL) | |
Voordelen |
|
|
|
Nadelen |
|
|
|