Glasvezel internet: is het al beschikbaar bij jou thuis?

Waar ligt glasvezel in jouw regio?

Vergelijk de voordelen van glasvezel


Zoek aanbiedingen
Vergelijk zonder postcodecheckWaarom mijn adres invullen?

Glasvezel in Nederland: waar ligt het?

Internet via glasvezel wordt steeds populairder. Helaas is het nog niet overal in Nederland beschikbaar. Dat komt omdat de aanleg kostbaar is en het grote gevolgen heeft voor bestaande infrastructuur. Gelukkig blijven providers en netwerken investeren in de aanleg van het supersnelle glasvezelnetwerk, zodat het hopelijk zo snel mogelijk voor iedereen beschikbaar wordt.

Meer dan 3 miljoen aansluitingen

Op dit moment zijn er zo’n 3 miljoen woningen op glasvezelinternet aangesloten. Ongeveer 30% hiervan heeft ook daadwerkelijk glasvezelinternet. De rest wacht misschien nog op het juiste moment om over te stappen of heeft simpelweg geen interesse.

Er zijn een aantal grote partijen die zich in Nederland bezighouden met de aanleg van glasvezelnetwerken, zoals KPN NetwerkNL en E-Fiber. Dit zijn geen providers: het glasvezelnetwerk is in de meeste gevallen een open netwerk, waar meerdere providers hun diensten kunnen aanbieden. Dit geeft je als consument een hoop keuzevrijheid.

Glasvezel nog niet overal

Hoewel de dekkingsgraad toeneemt, is glasvezel nog niet overal in Nederland te krijgen. Dat komt omdat de aanleg een kostbare aangelegenheid is. Er moet dus eerst voldoende animo voor zijn om het voor een KPN of E-Fiber een interessante investering te maken. We zien wel dat er op steeds meer plekken gesproken wordt over de aanleg van een netwerk voor glasvezelinternet.

Met name in nieuwbouwwijken en op industrieterreinen gaat het snel. Hier wordt tijdens de bouw al rekening gehouden met glasvezel, zodat er niet achteraf nog gegraven hoeft te worden. Ook in buitengebieden wordt steeds meer glasvezel aangelegd, omdat de gevolgen voor de bestaande infrastructuur hier kleiner zijn. In oude binnensteden blijft de aanleg het meest achter, omdat het hier het meest kostbaar is. In nieuwere wijken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven kun je vaak al voor glasvezelinternet kiezen. In de gehele provincie Flevoland heeft zelfs meer dan 50 procent van de huishoudens toegang tot glasvezel!

Voordelen glasvezelinternet

Glasvezelinternet is de keuze voor de toekomst. Het is niet alleen veruit het snelste internet en het meest stabiel. Het is ook nog eens een duurzame keuze, omdat het glasvezelnetwerk relatief gezien weinig energie verbruikt. Tegelijkertijd is er ook nog de meeste groei te verwachten: de maximale mogelijkheden van kabel en ADSL en VDSL worden zo langzamerhand bereikt, maar bij glasvezelinternet zijn de grenzen nog niet in zicht.

Net als bij andere soorten internet, kun je meestal een aantal verschillende abonnementsvormen kiezen: alleen internet, internet en tv of een alles-in-1-pakket met vast bellen erbij. De mogelijkheden verschillen per aanbieder, dus is het belangrijk om glasvezelinternet goed te vergelijken.

Glasvezel op jouw adres?

Met onze postcodecheck kom je er snel achter of het mogelijk is op jouw adres glasvezel te krijgen. Je ziet dan direct wat de verdere mogelijkheden zijn. Met onze uitgebreide filters is het vervolgens heel eenvoudig om tot het beste internetabonnement voor jouw situatie te komen. Je geeft snel je voorkeuren aan op het gebied van internet, tv en bellen, zodat alleen de voor jou relevante aanbiedingen zichtbaar blijven.


Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel en DSL?

Welke aanbieders leveren glasvezel?

Welke aanbieders leveren glasvezel?

Hoe verloopt het aanlegproces van glasvezel?

Hoe verloopt het aanlegproces van glasvezel?