Hoeveel Mb heb ik nodig voor mijn internetgebruik?

In een tijd waarin we allemaal afhankelijk zijn van internet voor werk, school en entertainment, willen we allemaal een snelle internetverbinding. Maar hoe snel is snel genoeg? Het is van belang om de juiste snelheid te kiezen, zodat je niet te veel betaalt voor iets wat je eigenlijk nooit nodig gaat hebben.
Het hangt allemaal af van wat jouw huishouden online doet en of dit tegelijkertijd wordt gebruikt. Deze Mb-calculator kan jou helpen een inschatting te maken om de snelheid te vinden die het best bij jou past.

Hoe werkt de Mb-calculator?

Ieder apparaat wat aan internet is verbonden verbruikt een bepaalde bandbreedte. Zo heeft het ontvangen van een e-mail of wat browsen over wifi niet veel nodig. Maar kijk je in huis op twee tv's tegelijk streaming video, kan de benodigde bandbreedte al snel oplopen.
Geef per onderdeel aan hoeveel apparaten je maximaal tegelijk in gebruik hebt en je krijgt direct een indicatie van welke internetsnelheid je écht nodig hebt.

Je hebt minimaal nodig:
00
 • -
  +
  0 apparaten
  Social media /
  browsen
 • -
  +
  0 apparaten
  Streaming
  HD video
 • -
  +
  0 apparaten
  Streaming
  4K video
 • -
  +
  0 apparaten
  Streaming
  muziek
 • -
  +
  0 apparaten
  Online
  gaming
 • -
  +
  0 apparaten
  E-mail /
  online werken
 • -
  +
  0 apparaten
  Grote bestanden
  downloaden
 • -
  +
  0 apparaten
  Grote bestanden
  uploaden
 • -
  +
  0 apparaten
  Videobellen /
  vergaderen
 • -
  +
  0 apparaten
  Videodeurbel /
  camera's
 • -
  +
  0 apparaten
  Smarthome
  apparaten
 • -
  +
  0 apparaten
  Slimme speaker /
  assistent
Verwijder alle apparaten

Vergelijk direct de beste aanbiedingen met jouw internetsnelheid:


Zoek aanbiedingen
Waarom mijn adres invullen?

Wat is internetsnelheid precies?

De term 'snelheid' verwijst naar hoe snel gegevens, zoals een video of een website, via de modem uw huis binnenkomen. Deze snelheid wordt weergegeven in megabits per seconde (Mb).
Voor het ontvangen van een e-mail met alleen tekst is bijna elke internetsnelheid prima geschikt, en wellicht heb je slechts 2 Mb nodig om naar een Spotify-nummer te luisteren. Maar om een Netflix film in 4K Ultra HD op de hoogste kwaliteit te bekijken, heb je minimaal 25 Mb nodig.
'Bandbreedte' geeft aan hoeveel snelheid je kunt gebruiken, omdat je hele huishouden met alle apparaten de internetsnelheid deelt. Dus als twee tv's in jouw huis elk 4K-films streamen, heb je minimaal 50 Mb bandbreedte nodig.

Je hebt waarschijnlijk meer apparaten dan je denkt

Je staat er niet vaak bij stil hoeveel apparaten in je huis verbonden zijn met internet. Binnenshuis zijn meestal alle smartphones en tablets al verbonden met de wifi. Maar wellicht heb je ook laptops, smart-tv's, slimme luidsprekers, een slimme thermostaat, een videodeurbel of meerdere gameconsoles? Al deze apparaten delen dezelfde bandbreedte wanneer ze verbinding maken met internet.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft meer dan 80% van de Nederlandse huishoudens een slim apparaat in huis. Dit aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Uploadsnelheid is ook van belang

Vaak denk je alleen aan de downloadsnelheid, oftewel hoe snel video's en webpagina's bij je binnenkomen. Maar de uploadsnelheid is ook van belang omdat ze van invloed zijn op videobellen, online vergaderen met het werk of het versturen van veel foto's of grote bestanden.
De meeste DSL- en kabel internetabonnementen bieden een uploadsnelheid die veel lager is dan de downloadsnelheid; een abonnement van 100 Mb kan bijvoorbeeld een uploadsnelheid van slechts 10 Mb hebben. Zelfs als je geen problemen ondervindt bij het bekijken van een streaming video, kunnen videogesprekken traag zijn vanwege de video die je uploadt voor jouw deel van het gesprek.
Kies je voor een abonnement over glasvezel dan heb je hier geen last van. Bij glasvezel geldt namelijk dat de uploadsnelheid altijd net zo hoog is als de downloadsnelheid.

Welk abonnement moet je kiezen?

Internetproviders bieden verschillende internetabonnementen aan met verschillende snelheden. Over het algemeen geldt hierbij: hoe sneller de verbinding, hoe meer je betaalt. De truc is dus om een abonnement te vinden dat de snelheid levert die je nodig hebt, en niet meer uit te geven dan nodig is.

Doe hieronder direct de postcodecheck en geef in de filters aan van welke up- of downloadsnelheid je gebruik wil maken. Je hebt het abonnement dat het best bij jou past dan zo gevonden.

Bestel hier en profiteer van:

Lees alles over onze gratis service