ADSL: Het betaalbare alternatief voor glasvezel en kabel

Vergelijk de beste ADSL-abonnementen van alle providers

Ontdek betaalbare ADSL-pakketten


Zoek aanbiedingen
Vergelijk zonder postcodecheckWaarom mijn adres invullen?

ADSL internet

Ben je momenteel op zoek naar een nieuw internetabonnement. Dan zijn er drie verschillende technieken waarop internet aanbieders hun diensten aanbieden. Glasvezel, kabel en ADSL internet. Met zoveel verschillende aanbieders en verschillende internet abonnementen is het belangrijk om alles goed te vergelijken.

Wat is ADSL?

ADSL internet maakt gebruik van het kopernetwerk van de vaste telefoonlijn. Dit maakt het voor internet providers mogelijk om snel en gemakkelijk een breedbandinternetverbinding te leveren met een landelijke dekking. Dankzij deze infrastructuur behoort Nederland tot de top van de Europese landen met het hoogste percentage huishoudens dat toegang heeft tot breedbandinternet. Inmiddels is de ADSL technologie wat verouderd en zijn er snellere varianten beschikbaar zoals ADSL 2+, VDSL en VDSL+. Het verschil zit voornamelijk in het netwerk tot aan de wijkcentrale of straatkast, vanaf waar het signaal via de telefoonlijn het huis binnenkomt.

Verschil in uploaden en downloaden

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line, wat aangeeft dat de downloadsnelheid hoger is dan de uploadsnelheid. Dit is vergelijkbaar met kabelinternet en voldoet doorgaans aan de meeste behoeften van normaal internet gebruik in ons land. Bij het uploaden van bestanden kan het echter wat langer duren. Mocht je veel gebruikmaken van het uploaden van bestanden, dan is ADSL internet niet aan te raden.

Afstand tot de wijkcentrale van invloed op de snelheid

Een cruciaal punt om rekening mee te houden bij de ADSL technologie is dat de maximale snelheid grotendeels afhankelijk is van de afstand tot de wijkcentrale of straatkast. Dit betekent in theorie dat de internetsnelheid die de provider adverteert, in de meeste gevallen niet wordt gehaald. Hoe langer de afstand naar de wijkcentrale, hoe langzamer je ADSL internet zal zijn.

ADSL en draadloos internet

ADSL wordt tegenwoordig altijd gecombineerd met een Wifi modem, dat ervoor zorgt dat je thuis gebruik kan maken van draadloos internet. De totale capaciteit van je adsl-internet wordt verdeeld over alle actieve apparaten, dus het kan zijn dat de snelheid van het internet per apparaat wat tegenvalt.

ADSL-internet vergelijken: de laagste prijzen

ADSL biedt een groot voordeel ten opzichte van kabel- en glasvezel internet en dat is de prijs. Dit maakt adsl de perfecte keuze voor mensen die op zoek zijn naar een voordelig internetabonnement. De reden voor de lage prijs is de grote concurrentie tussen de ADSL providers. Er zijn diverse aanbieders actief, denk hierbij aan KPN, Budget, Online, Odido en Youfone. Met behulp van onze postcodecheck kan je snel zien welke internet providers er bschikbaar zijn op jouw adres. En natuurlijk kan je ook eenvoudig filteren op prijs, snelheid en tonen wij de beoordelingen van andere gebruikers die via ons zijn overgestapt.

Verschillen tussen ADSL en kabelinternet

ADSL en kabel zijn allebei vormen van breedbandinternet, maar wat zijn de grootste verschillen tussen deze twee technieken?

Kabelinternet loopt via de coax-kabels van het televisienetwerk, en ADSL via het kopernetwerk van de vaste telefoon. ADSL-internet is inmiddels redelijk verouderd, maar kent inmiddels snellere en betere varianten in de vorm van VDSL. Een ander verschil tussen ADSL en kabel is dat ADSL veel meer last heeft van snelheidsverlies als de afstand tot de wijkcentrale groter is dan een kilometer. Hoe groter de afstand, hoe langzamer en slechter de kwaliteit van het internet zal zijn.

Veel aanbieders = veel concurrentie = lagere prijzen

Waar ADSL meerdere providers kent, is er voor kabelinternet slechts 1 provider met (bijna) landelijke dekking: Ziggo. In sommige regio’s zijn Caiway en DELTA ook nog actief als kabelprovider.

Gaan we internet aanbieders vergelijken van ADSL-internet, dan zien we dat KPN, Budget, Online, Odido en Youfone allemaal DSL-abonnementen leveren en landelijke dekking hebben.

Glasvezelinternet is een derde vorm van breedbandinternet in Nederland. Het is een stuk duurder dan ADSL, maar ook vele malen sneller en stabieler. Daarnaast is de uploadsnelheid net zo hoog als de downloadsnelheid. Helaas heeft niet iedereen in Nederland toegang tot glasvezelinternet.

Wat is beter: ADSL, kabel of glasvezel?

De grote vraag is nu: welke vorm is beter en wat kun je het beste kiezen? Het antwoord op deze vraag hangt echter helemaal af van je wensen op het gebied van internet, bellen en televisie. Kabelinternet is tegenwoordig verkrijgbaar in abonnementen met snelheden tot 1.000 Mb/s en overtreft hiermee elke ADSL- en VDSL-provider. Nadeel van deze hoge snelheden zijn vaak ook de tarieven: het is een stuk duurder. Glasvezelinternet zit daar in prijs en snelheid vaak nog net iets boven. Zoek je het snelste internet, dan is ADSL waarschijnlijk niet de juiste keuze. Maar ben je in de markt voor goedkoop internet? Dan is de kans groot dat je wel bij ADSL of VDSL uitkomt.

Goedkoopste ADSL

Voor veel Nederlanders behoort breedbandinternet inmiddels tot de eerste levensbehoeften, maar natuurlijk willen we liever niet te veel uitgeven aan een internetabonnement. Het leven is namelijk al duur genoeg. Als je op zoek bent naar goedkoop ADSL, dan ben je bij Breedbandwinkel aan het goede adres. Onze winkel biedt je een helder overzicht van voordelige internetabonnementen met de beste prijs-prestatieverhouding. Je hoeft alleen de postcodecheck in te vullen om te ontdekken welke providers hun internetdiensten kunnen leveren op jouw adres. Breedbandwinkel biedt de laagste prijsgarantie en vele andere gratis services. Denk hierbij aan onze internetgarantie, installatiegarantie of 'Binnen één dag online'. Op Breedbandwinkel vind je alle actuele aanbiedingen en de beste acties van alle providers van Nederland.

Via het overzicht kun je gemakkelijk goedkoop ADSL vergelijken dat op jouw adres verkrijgbaar is. Naast de verwachte snelheid en de vaste kosten per maand moet je soms ook rekening houden met eenmalige kosten, zoals aansluitkosten of installatiekosten. Om alles zo duidelijk mogelijk voor je op een rijtje te zetten staan alle kosten dan ook duidelijk vermeld in de tabel bij 'kosten per jaar'. Zo kun je alle goedkope ADSL-aanbieders objectief en eerlijk met elkaar vergelijken. Ook kun je gebruikmaken van de filters boven het overzicht om bijvoorbeeld alle abonnementen met een gratis monteur of met wifi-service te selecteren.

Het goedkoopste ADSL is vaak te vinden in combi-pakketten: alles in 1, internet en tv of internet en bellen zijn vaak goedkoper. Dat komt omdat je meerdere producten afneemt bij dezelfde provider, zo kunnen ze je extra korting geven.

Wil je overstappen naar een ADSL-abonnement dat goedkoper, sneller of beter is? Breedbandwinkel neemt alles voor je uit handen. Wij zorgen ervoor dat het abonnement bij je oude provider wordt opgezegd en de nieuwe provider keurig op tijd levert. Zo voorkom je dubbele kosten en heb je dankzij onze internetgarantie ook altijd internet. Onze service is uiteraard geheel gratis.

VDSL vergelijken

Een moderne variant van ADSL is VDSL. Hierbij wordt het signaal tot de wijkcentrale verstuurd via glasvezelkabels, alleen het stuk van de wijkcentrale tot jouw woning verloopt nog via het kopernetwerk. Hierdoor kan een VDSL-abonnement een stuk sneller zijn dan ADSL.

Met onze postcodecheck kun je ook wat betreft VDSL direct zien wat er op jouw adres te krijgen is, zodat je het beste internet voor jouw situatie kunt ontdekken.

Vergelijk de beste ADSL abonnementen

Ons internet en tv advies:

Nog 8 dagen:€ 30 cashback
Internet 50Mb & TV Standaard6.4
Goedkoopste
Thuis Glasvezel Internet 8.000Mb en TV App7.5
Snelste
Internet Lite & Ziggo GO App8.2
Beste
Snelheid50 Mb8.000 Mb100 Mb
TV zenders436451
Opnemen-€ 5,00-
VerbindingVDSLGlasvezelKabel
Levertijd14 dagen
levertijd
10 dagen
levertijd
3 dagen
levertijd
Cashback of voordeel
€ 10,00 cashback
cashback
+
€ 10,00 cashback
cashback
+
€ 30,00 cashback
cashback
+
Prijs per maand€ 39,50€ 19,75
Eenmalig € 0
Opties & bestel Meer informatie
€ 97,50€ 85
Eenmalig € 30
Opties & bestel Meer informatie
€ 50,50€ 25,25
Eenmalig € 0
Opties & bestel Meer informatie
Vergelijk zelf alle internet en tv pakketten
Bestel hier en profiteer van:

Lees alles over onze gratis service