Helft Nederlandse huishoudens nu toegang tot glasvezel

Helft Nederlandse huishoudens nu toegang tot glasvezel

Deze zomer is het aantal adressen dat toegang heeft tot een glasvezel aansluiting de grens van 4 miljoen gepasseerd. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide het aantal glasvezelaansluitingen met ruim 220.000 waardoor de teller nu op 4,1 miljoen staat. Dit betekent dat ruim de helft van alle Nederlandse huishoudens nu toegang heeft tot glasvezelinternet.

Het aantal huishoudens en bedrijven dat ook daadwerkelijk een glasvezel internetabonnement heeft, kwam in het tweede kwartaal van dit jaar uit op iets meer dan 1,78 miljoen. Dat waren er 60.000 meer dan het kwartaal daarvoor en ruim 300.000 meer dan een jaar geleden. Ter vergelijk, het aantal kabelinternet abonnementen daalde het afgelopen jaar met zo’n 28.000 abonnementen naar 3,49 miljoen. Het aantal DSL-abonnementen daalt inmiddels een stuk sneller. Nederland telt nu nog 2,3 miljoen DSL-abonnementen, 180.000 minder dan een jaar geleden.
Dit blijkt uit de meest recente versie van de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Niet alle glasvezelabonnementen bieden gigabit snelheden
De ACM Telecommonitor (PDF) geeft ook inzicht in de gemiddelde snelheid van de verschillende abonnementsvormen. Daaruit blijkt dat nog lang niet alle glasvezel abonnementen snelheden van 1 Gigabit (en meer) bieden.

Het wordt wel tijd dat de ACM de metingen voor snelle abonnementen wat meer gaat specificeren. Op dit moment geeft de Telecommonitor namelijk alleen inzicht in abonnementen met een downloadsnelheid tot 100 Mb en vanaf 100 Mb. Er is dus (nog) geen expliciete vermelding voor abonnementen met downloadsnelheden van 1 Gigabit per seconde en hoger.

Ondanks dat is wel duidelijk te zien dat van alle glasvezelabonnementen nog altijd meer dan 650.000 (ruim 36%) downloadsnelheden bieden die lager liggen dan 100 Mb. Bij de kabelinternetabonnementen ligt dat aantal een stuk hoger. Van de 3,49 miljoen abonnementen hebben er zo’n 1,5 miljoen (bijna 43%) een downloadsnelheid die lager ligt dan 100 Mb. Bij de DSL-abonnementen ligt dit aantal het hoogst met bijna 1,6 miljoen (69%).

KPN en VodafoneZiggo aan kop
In totaal, met glasvezel, kabel en DSL samen, telt Nederland ruim 7,5 miljoen breedband internetabonnementen. KPN en VodafoneZiggo blijven de onbetwiste marktleiders als het gaat om het aantal klanten met een breedband internetabonnement. Vergeleken met een jaar geleden hebben beide providers wel een klein deel van hun marktaandeel moeten inleveren. De Telecommonitor geeft geen exacte cijfers, maar het breedband marktaandeel van KPN lag in het tweede kwartaal tussen de 35 en 40 procent. Een jaar geleden was dat nog tussen de 40 en 45 procent. Een vergelijkbare trend is bij VodafoneZiggo te zien. Die provider heeft nu een marktaandeel van 40 tot 45 procent, waar dat een jaar geleden nog tussen de 45 en 50 procent lag.

De cijfers laten niet exact zien aan wie beide providers het marktaandeel verloren hebben. Voor wat betreft VodafoneZiggo zal een deel van dat ‘verlies’ voortkomen uit de groei van het aantal glasvezelaansluitingen ten opzichte van het aantal kabelaansluitingen. KPN, dat steeds meer inzet op glasvezel, heeft in het afgelopen jaar de concurrentie van T-Mobile en DELTA Fiber zien toenemen. Het resultaat daarvan is bij die twee providers in de cijfers van de ACM nog niet echt goed zichtbaar. Zowel T-Mobile als DELTA Fiber hebben een breedband marktaandeel dat ongewijzigd lijkt ten opzichte van een jaar geleden. Voor DELTA Fiber is dat 0 tot 5 procent en voor T-Mobile 5 tot 10 procent.

door 3.163 keer gelezen