Gigabit internetabonnementen nog niet erg populair

Gigabit internetabonnementen nog niet erg populair

Steeds meer internetproviders bieden abonnementen aan waarmee downloadsnelheden tot 1 Gb (Gigabit) gehaald kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan GigaNet van Ziggo of glasvezel van KPN. Uit onderzoek van Telecompaper blijkt echter dat deze en andere gigabit internetabonnementen nog niet echt aanslaan bij het grote publiek.

Van de Nederlanders die in de periode tussen juli 2019 en het eerste kwartaal van dit jaar een nieuw vast internetabonnement afsloot, heeft maar 4 procent gekozen voor een zogenoemd gigabit abonnement. Verreweg het grootste deel van de consumenten koos voor de 'gulden middenweg'; een betaalbaar abonnement met een download snelheid tussen 31 en 250 Mb.

Beschikbaarheid en prijskaartje
Daarbij moet natuurlijk wel in ogenschouw genomen worden dat abonnementen met downloadsnelheden van 1 Gigabit pas eind vorig jaar op de markt verschenen. Behalve KPN en VodafoneZiggo bieden vooralsnog alleen T-Mobile en DELTA gigabit internet aan. Bovendien zijn gigabit abonnementen nog maar in een beperkt deel van Nederland, met name enkele grote stedelijke gebieden, beschikbaar.
Daarnaast zijn nog niet bij alle providers gigabit abonnementen in het assortiment opgenomen. Tot slot speelt ook het hogere prijskaartje van deze abonnementen een rol. T-Mobile heeft momenteel weliswaar een aanbieding voor 40,00 euro per maand. Wanneer dit wordt gecombineerd met T-Mobile Unlimited mobiel betalen klanten nog maar 25,00 euro per maand. KPN heeft op het moment een kortingsactie waarbij de eerste zes maanden 32,50 euro per maand in rekening gebracht wordt, uiteindelijk is dit 65,00 euro per maand.

Uit onze vergelijker blijkt dat tarieven voor gigabit internetabonnementen, afhankelijk van de gekozen provider, normaliter tussen de 40,00 en 103,00 euro schommelen. Hierbij zijn eventuele kortingen niet meegenomen. Bij alles-in-1 pakketten liggen die tarieven uiteraard iets hoger, tussen 57,50 en 115,50 euro.

Drie op de vijf kiest middenweg
Het recente consumentenonderzoek van Telecompaper wijst uit dat internetabonnementen met een downloadsnelheid die tussen 31 en 250 Mb ligt nog altijd het populairst zijn in Nederland. Bijna drie op de vijf consumenten (58%) koos in de onderzochte periode voor een dergelijk abonnement via kabel, VDSL of glasvezel. Een beduidend kleiner deel (14%) koos voor een internetabonnement met een downloadsnelheid van 250 tot 999 Mb.

Opvallend is ook dat ongeveer een kwart (24%) van de consumenten voor een abonnement koos waarbij de downloadsnelheid maximaal 30 Mb bedraagt. De kans is groot dat deze consumenten hun keuze voor een groot deel laten bepalen door de maandelijkse kosten. Aan de beschikbaarheid van breedbandabonnementen hoeft het in ieder geval niet te liggen. Uit de Digital Economy and Society Index blijkt namelijk dat vrijwel alle Nederlandse huishoudens de technische mogelijkheid hebben om voor een internetabonnement te kiezen met een minimale downloadsnelheid van 100 Mb.