Ziggo test nog snellere kabelinternet technologie

Ziggo test nog snellere kabelinternet technologie

Nederland wordt sinds enkele jaren volop verglaasd. De drie providers die daarbij de grootste stappen zetten, zijn KPN (Netwerk), T-Mobile (Open Dutch Fiber) en DELTA Fiber. Ziggo houdt voorlopig vast aan de coax-kabel, dat in potentie bijna net zo veel capaciteit heeft als glasvezel. Ziggo is volop aan het werk om het gat met glasvezel te dichten.

DELTA Fiber was enkele jaren geleden, net als Ziggo, een kabelprovider, met name in het Zuid-Westen van Nederland. Waar DELTA uiteindelijk besloot om ‘over te stappen’ op glasvezel en haar servicegebied uit te breiden naar de rest van Nederland, koos Ziggo ervoor om in te zetten op het verbeteren van de dienstverlening via de kabel.

Sneller kabelinternet met Docsis standaard
Als eerste provider is Ziggo onlangs gestart met het testen van de nieuwste technologie waarmee de up- en download snelheden over coax opgekrikt kunnen worden. De standaard die daarvoor al jaren gebuikt wordt is Docsis.

De meeste kabelproviders hebben, of zijn daarmee nog bezig, Docsis 3.1 al uitgerold. Zo ook Ziggo. Daardoor kan de provider kabelinternet aanbieden met downloadsnelheden tot 1 Gigabit. Het ‘probleem’ is echter nog de maximale uploadsnelheid. Die blijft nog altijd (ver) achter bij de capaciteit die glasvezel kan bieden.

Ziggo test Docsis 4.0
De nieuwste Docsis standaard, 4.0, moet dat oplossen. Daarmee kunnen ook over coax zogenoemde synchrone dataverbindingen gerealiseerd worden. Zelfs tot een theoretisch maximum van 20 Gigabit. Ziggo is nu dus als eerste provider gestart met tests van die nieuwe Docsis 4.0 standaard. Die test werd bovendien uitgevoerd op het live netwerk van de provider. Daarmee had Ziggo naar eigen zeggen een wereldprimeur te pakken.

"Met het gebruik van Docsis 4.0 in het netwerk gaan we een nog grotere betrouwbaarheid van de dienstverlening bieden en meer capaciteit waarmee er nog meer bandbreedte beschikbaar wordt gemaakt voor alle internet en entertainmentdiensten op het netwerk. Zonder overlast aangezien er niet in de straat hoeft te worden gegraven", zegt Leo-Geert van den Berg, Director Fixed Networks van Ziggo.

Wanneer Ziggo de nieuwe Docsis standaard op haar netwerk gaat uitrollen zodat ook klanten daarvan kunnen profiteren, is nog niet bekend. We moeten natuurlijk niet vergeten dat de provider pas eind 2022 de uitrol van de huidige Docsis (3.1) standaard afrondde. Sinds dat moment kunnen alle bestaande, en nieuwe, klanten van Ziggo, als ze dat willen, voor een GigaNet abonnement kiezen, met downloadsnelheden tot 1 Gigabit.

De Docsis 4.0 test is uitgevoerd in de VodafoneZiggo TEC Campus in Amsterdam. De plek waar netwerkinnovaties getest worden, maar ook de locatie waar de provider zijn monteurs opleidt.