T-Mobile gaat 1 miljoen glasvezel aansluitingen realiseren

T-Mobile gaat 1 miljoen glasvezel aansluitingen realiseren

T-Mobile heeft bekend gemaakt dat de provider met twee internationale investeerders gaat samenwerken om de aanleg van 1 miljoen Nederlandse glasvezelaansluitingen te versnellen. Zo wil T-Mobile haar concurrentiepositie op de markt voor internetaanbieders verbeteren.

Vorige maand onthulde T-Mobile al de ambitie om tussen nu en 2025 een miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen te realiseren. Toen kon nog niets gezegd worden over de investeringspartner(s). Dat zijn dus KKR Infrastructure en Deutsche Telekom Capital Partners, de investeringstak van het moederbedrijf van T-Mobile, geworden. De twee investeerders richten een apart bedrijf op, Open Dutch Fiber dat de aanleg van het glasvezelnetwerk gaat realiseren.

Grote steden en 10 Gigabit
Open Dutch Fiber gaat zich met name richten op de aanleg van glasvezel in grotere stedelijke gebieden waar momenteel nog geen glasvezel aanwezig is. Met die strategie moeten in ruim vier jaar tijd de 1 miljoen aansluitingen gerealiseerd worden. Het streven is om het netwerk direct geschikt te maken voor internetsnelheden van 1 tot 10 Gigabit per seconde.

T-Mobile CEO Søren Abildgaard liet tijdens de presentatie ook al doorschemeren dat de provider haar disruptieve prijsstrategie wil handhaven. “Het gaat erom om hoge snelheid internet tegen redelijke prijzen aan te bieden”, aldus Abildgaard. Met andere woorden: de huidige aanbieders zijn te duur.

T-Mobile wordt hoofdhuurder
Het glasvezelnetwerk dat Open Dutch Fiber gaat aanleggen, wordt een – zoals de naam al doet vermoeden – open netwerk. Dit betekent dat andere providers hun diensten ook via het glasvezelnetwerk van Open Dutch Fiber kunnen gaan aanbieden. T-Mobile zelf wordt overigens geen aandeelhouder van Open Dutch Fiber, maar wel de hoofdhuurder van het nieuwe glasvezelnetwerk.

Daarmee volgt de provider een andere strategie dan bij eerdere samenwerkingen met investeerders, zoals Primevest, waarmee T-Mobile 130.000 glasvezelaansluitingen realiseert in Den Haag, Eindhoven en Rotterdam. Daar is de provider wel zelf de eigenaar van het glasvezelnetwerk.

Eerder maakte ook KPN bekend in zee te gaan met een grote investeerder, pensioenfonds ABP, om de aanleg van haar glasvezelnetwerk te versnellen. Voor investeerders zijn vooral de stabiele rendementen die glasvezelnetwerken op de lange termijn opleveren, interessant.