KPN sluit drie miljoenste huis aan op glasvezel

KPN sluit drie miljoenste huis aan op glasvezel

KPN heeft vandaag het drie miljoenste huis op haar glasvezelnetwerk aangesloten. Dat gebeurde op de Eikenlaan in Zwolle. Van alle Nederlandse huishoudens die over glasvezel kunnen beschikken, zo’n 3,9 miljoen, is nu driekwart aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN.

Met het behalen van deze mijlpaal wordt de voortvarendheid waarmee KPN Nederland ‘verglaast' nog maar eens bevestigd. Op dit moment sluit KPN elke minuut vier nieuwe adressen op haar glasvezelnetwerk aan. Dat zijn er 9.000 per week. Met dat tempo kan de ambitie om voor het eind van 2026 meer dan 80 procent van Nederlandse huishoudens op het KPN glasvezelnetwerk aan te sluiten waargemaakt worden, zo stelt de provider.

Aftrap in Nuenen
Met de snelheid die KPN op dit moment ten toon spreidt als het gaat om de verglazing van Nederland is het misschien moeilijk voor te stellen dat de eerste glasvezelaansluitingen al zo’n 17 jaar geleden, in 2004, gerealiseerd werden. Daarna duurde het tien jaar voordat de mijlpaal van 2 miljoen aansluitingen behaald werd.

Tussen 2014 en 2018 volgde KPN een andere strategie. In plaats van het aansluiten van glasvezel in huizen, het zogenoemde Fiber-to-the-Home (FTTH), werd gekozen voor een hybride oplossing (FTTC). Daarbij werd glasvezel gecombineerd met een upgrade van het kopernetwerk op het niveau van de straatkasten. Met technieken als Vectoring, Pairbonding en Vplus konden hogere internetsnelheden over het bestaande kopernetwerk geleverd worden. Vanaf 2018, na het afronden van het FTTC-project in meer dan 10.000 straatkasten, richtte KPN het vizier weer op het verglazen van het hele netwerk, tot en met de woning.

Als de aanleg van het glasvezelnetwerk over enkele jaren voltooid is, zal KPN het bestaande oude kopernetwerk definitief uitschakelen. Wanneer dat precies gaat gebeuren is nu nog niet bekend.

Samenwerkingen
Een groot deel van de nieuwe glasvezelaansluitingen wordt door KPN’s eigen NetwerkNL gerealiseerd, maar de provider is de afgelopen jaren ook steeds meer gaan samenwerken met andere investeerders. Zo werd onlangs samen met pensioenfonds ABP de joint venture Glaspoort opgestart. Daarbinnen gaan KPN en ABP de komende jaren de verglazing van zo’n 1.000 dorpen, kleinere woonkernen en bedrijventerreinen versnellen.