Glaspoort van KPN en APG start uitrol glasvezel

Glaspoort van KPN en APG start uitrol glasvezel

Deze week hebben KPN en pensioenfonds APG de in maart van dit jaar aangekondigde samenwerking voor het versneld aanleggen van glasvezel afgerond. De joint-venture die de naam 'Glaspoort' heeft gekregen is gister officieel begonnen met de werkzaamheden voor de uitrol van bijna 1 miljoen glasvezelaansluitingen.

Volgens de oorspronkelijke overeenkomst tussen KPN en APG was het streven om in vijf jaar tijd ongeveer 900.000 extra glasvezelaansluitingen te realiseren, met name in kleinere dorpen, kernen en bedrijventerreinen. In de praktijk betekent dit dat in deze periode bijna 1.000 dorpen en kernen, en 1.400 bedrijventerreinen van glasvezel worden voorzien.

Nog eens 75.000 aansluitingen
Deze week maakte beide partijen tijdens de opening van Glaspoort bekend hier nog eens 75.000 aansluitingen bij zullen komen. Dit betekent dat Glaspoort voor het eind van 2026 in totaal 750.000 huishoudens en 225.000 bedrijven op haar glasvezelnetwerk zal aansluiten.

Het speciaal voor deze samenwerking opgerichte Glaspoort, dat haar naam ontleent aan de samenvoeging van ‘glasvezel’ en ‘toegangspoort’, sluit ook aan bij de ‘Accelerate to Grow’ strategie die KPN al een tijd volgt. Doel van die strategie is ervoor te zorgen dat uiterlijk eind 2026 vier op de vijf Nederlandse huishoudens kunnen beschikken over een glasvezelaansluiting.

Open netwerk
Het glasvezelnetwerk dat Glaspoort de komende jaren gaat aanleggen heeft een zogenoemde open netwerkstructuur. KPN is als een van de aandeelhouders de hoofdhuurder, maar Glaspoort biedt ook toegang aan externe providers die hun diensten via het netwerk willen aanbieden. Voor de consument betekent dit dat zij kunnen kiezen tussen de diensten en abonnementen van verschillende aanbieders, zoals bijvoorbeeld Youfone, Online of Budget.

door Bron: KPN, 4.053 keer gelezen