Haarlemmermeer en Bergen op Zoom op GigaNet

Haarlemmermeer en Bergen op Zoom op GigaNet

De verglazing van providernetwerken is de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt zoals die nog niet eerder te zien was. Die ontwikkeling heeft ook een impact op de gigabit ambities van de grootste kabelinternet provider van Nederland, Ziggo. Deze maand werden tot nu toe al 215.000 huishoudens aangesloten op GigaNet, het gigabit netwerk van Ziggo.

GigaNet in vier gemeenten
Deze week sloot Ziggo in totaal 67.000 huishoudens aan in de gemeenten Haarlemmermeer (32.000) en Bergen op Zoom (35.000). In deze gemeenten is daarvoor in totaal meer dan 10 kilometer kabel vervangen in ruim 5.200 straatkasten.

Eerder deze maand werden in Tilburg en Dordrecht ook al ruim 148.000 huishoudens op het gigabit netwerk van Ziggo aangesloten. Daarvoor moesten de monteurs van de provider meer dan 21 kilometer aan aansluitkabels vervangen in meer dan 11.800 straatkasten.

Het pad wat het internetsignaal van het datacenter naar een huisaansluiting aflegt, verloopt over voor het overgrote deel via glasvezel. Alleen het deel van de wijkkast tot in de huiskamer gaat via de coaxkabel. Omdat Ziggo gebruikmaakt van dit zogenoemde hybride netwerk, waarbij glasvezel en coaxbekabeling dus gecombineerd worden, hoeven er voor het aanbieden van gigabit internet geen werkzaamheden op de eindadressen van de aansluitingen uitgevoerd te worden.

Ziggo moet mee met concurrentie
Niet alleen KPN, nog altijd de marktleider, maar ook concurrenten als T-Mobile en DELTA hebben hun glasvezel ambities fors naar boven bijgesteld. Die versnelling wordt onder andere mogelijk gemaakt door nieuwe samenwerkingsverbanden. KPN werkt samen met APG en T-Mobile haalde enkele maanden geleden twee internationale investeerders binnen. DELTA Fiber nam in de afgelopen twaalf maanden concurrenten Cogas Infra Kabel en Rekam over en stapte voor 50 procent in de joint venture met de Fryske Mienskip op Glas.

Als alles volgens planning verloopt dan heeft binnen nu en vijf jaar meer dan 95 procent van alle Nederlandse huishoudens toegang tot een glasvezelaansluiting. Kabelinternet, zoals Ziggo dat aanbiedt, was jarenlang de snelste optie, maar dat is met de komst van glasvezel aan het veranderen. Die concurrentie dwingt Ziggo dan ook tot het versnellen van de uitrol van nieuwe oplossingen zoals GigaNet.

door 2.842 keer gelezen