DELTA Fiber realiseert dit jaar 1 miljoen aansluitingen

DELTA Fiber realiseert dit jaar 1 miljoen aansluitingen

DELTA Fiber is een van oorsprong Zeeuwse regionale kabelprovider die zich met name richtte op de verglazing van zogenoemde buitengebieden. Inmiddels verglaast DELTA Fiber ook dichtbevolktere gebieden. Nog dit jaar moet de grens van 1 miljoen glasvezelaansluitingen doorbroken worden.

DELTA Fiber heeft naar eigen zeggen de meeste glasvezelprojecten in de buitengebieden afgerond. De provider heeft inmiddels zo’n 90 procent van alle buitengebieden voorzien van glasvezel, in totaal goed voor ruim 150.000 aansluitingen in die gebieden. Wanneer ook de resterende projecten in Friesland en het zuidelijke deel van Zuid-Holland afgerond zijn, dan zijn alle Nederlandse buitengebieden volledig verglaasd, aldus de provider in een interview met Telecompaper.

1 miljoen glasvezelaansluitingen in 2021
Met de start van glasvezelprojecten in bebouwde kommen – met name grotere kernen en kleinere dorpen – groeit het aantal glasvezelaansluitingen van DELTA Fiber momenteel met 15.000 per maand. Voor het eind van dit jaar streeft de provider ernaar om 1 miljoen glasvezelaansluitingen te realiseren. Een klein deel van die 1 miljoen aansluitingen zullen zogenoemde Hybrid Coax Fiber (HFC) aansluitingen zijn, maar het leeuwendeel van het netwerk zal volwaardig verglaasd worden.

Om het glasvezelnetwerk in de dunbevolkte gebieden betaalbaar en rendabel te maken, heeft DELTA Fiber ervoor gekozen volledige gebieden te verglazen. Met die strategie kunnen de goedkopere en duurdere adressen, qua aansluitkosten, in één vraagbundelingstraject van glasvezel worden voorzien.

Verglazing kabelnetwerk in Zeeland
Een substantieel deel van de nieuwe glasvezelaansluitingen worden momenteel en in de komende maanden gerealiseerd in DELTA Fiber’s oorspronkelijke thuismarkt, de provincie Zeeland. De provider exploiteert daar, als DELTA Kabel, een kabelnetwerk. Aanvankelijk rolde de provider daar DOCSIS 3.1 uit om het kabelnetwerk geschikt te maken voor gigabit internetsnelheden.

Vorig jaar besloot DELTA Fiber echter om het kabelnetwerk in de steden toch te gaan verglazen. Daar wordt de komende periode meer dan 100 miljoen euro in geïnvesteerd. Naast het verglazen van woonwijken waar nu nog kabelinternet aangeboden wordt, rolt de provider haar glasvezelnetwerk ook uit naar industrieterreinen en nieuwe woonwijken. Inmiddels zijn al nieuwe glasvezelprojecten opgestart in onder andere Vlissingen, Middelburg, Goes en Terneuzen.
Over toekomstige plannen en of DELTA Fiber ook de buitengebieden in Zeeland gaat verglazen, is op dit moment nog niets bekend gemaakt.

1 miljoen aansluitingen haalbaar?
Op dit moment heeft DELTA Fiber ongeveer 800.000 adressen op glasvezel aangesloten. Bijna een kwart daarvan, 190.000, betreft zogenoemde Hybrid Coax Fiber (HFC) aansluitingen. Om nog dit jaar de grens van 1 miljoen aansluitingen te kunnen passeren, moeten dus 200.000 nieuwe aansluitingen aangelegd worden.

DELTA Fiber heeft zelf al bevestigd dat de provider dit jaar 15.000 nieuwe glasvezelaansluitingen per maand zal realiseren. Dat zijn er 180.000 voor het hele jaar, waarmee op ca. 10.000 aansluitingen na, de 1 miljoen gehaald kan worden.

Het is niet uitgesloten dat DELTA Fiber haar glasvezelnetwerk deels nog gaat uitbreiden door middel van overnames en samenwerkingen. Enkele maanden geleden werd bijvoorbeeld al Cogas Infra Kabel overgenomen van Cogas. Ook nam de provider een 50 procent belang in de joint venture met de Fryske Mienskip op Glas en in februari volgde de overname van Rekam, dat een deel van haar kabelnetwerk al verglaasd had.

door Bron: Telecompaper, 4.745 keer gelezen