Coronacrisis en ruzie funest voor FOX en Discovery

Coronacrisis en ruzie funest voor FOX en Discovery

Het heeft er alle schijn van dat de eerste golf van de coronacrisis langzaam maar zeker aan het afnemen is. Toch is de crisis in vele opzichten nog lang niet bedwongen. Zo waren de afgelopen weken ook de gevolgen voor tv-providers als Ziggo, Canal Digitaal en KPN en de zenders van FOX Sports en Discovery volop in het nieuws.

Het komt er in grote lijnen op neer dat zowel de tv-aanbieders als de (betaal)zenders de omzetverliezen die door de coronacrisis geleden worden, op elkaar willen 'verhalen'. Contracten die aflopen dreigen daardoor niet verlengd te worden en bestaande contracten worden mogelijk opengebroken.
Wat de uiteindelijke gevolgen voor het aanbod van deze zenders zal zijn valt nog te bezien. In het verleden hebben tv-providers en contentaanbieders al vaker harde onderhandelingen gevoerd, met wisselend succes en resultaat.

Weinig content, abonnees haken af
Feit is wel dat de coronacrisis voor heel wat omzetderving zorgt door het (tijdelijk) stopzetten of uitstellen van voetbalcompetities en andere sportevenementen. Daardoor is er maar weinig interessante sportcontent op deze zenders te zien.
Veel abonnees zeggen daarom hun abonnement op betaalzenders als FOX Sports op. Streaming, video-on-demand diensten en het huren van films doen het daarentegen, dankzij de coronamaatregelen, juist weer beter dan normaal.

Ziggo wil compensatie van FOX
Zo wil Ziggo dat FOX een compensatie betaalt voor de eredivisiewedstrijden die niet uitgezonden zijn. FOX is het daar niet mee eens. Zij willen niet betalen voor abonnees die niet naar de zender (kunnen) kijken.
Dit conflict, zo onthulde sportmarketeer Chris Woerts onlangs in het voetbal praatprogramma Veronica Inside, dreigt uit de hand te lopen. De kans is volgens Woerts heel groot dat Ziggo per 1 augustus, wanneer het lopende contract eindigt, de doorgifte van alle FOX zenders zal staken.

Daarbij heeft Ziggo ook nog een eigenbelang dat meespeelt. De provider biedt via haar eigen (betaalde) sportkanalen onder andere de populaire Formule 1 races en diverse Europese voetbalcompetities zoals de Engelse Premier League aan. Het 'verlies' van FOX zal Ziggo dus niet veel pijn doen, zo is de verwachting.

KPN wil ook minder betalen aan FOX
Naast Ziggo heeft ook KPN zich gemeld bij EMM, de exploitant van de uitzendrechten voor de Eredivisie. KPN heeft aangegeven dat zij minder willen gaan betalen voor de uitzendrechten van de Eredivisie samenvattingen en de doorgifte van FOX Sports Eredivisie.
Daarbij gaat het in eerste instantie alleen over de hoogte van de betaling voor de periode nadat de Eredivisie stopgezet werd vanwege de coronacrisis. KPN onderhandelt daarover momenteel met FOX en moederbedrijf Disney.

Over de onderhandelingen en de mogelijke gevolgen voor het contract doet KPN geen uitspraken. Wel laat de provider weten dat de sponsorrelatie die men heeft met de Eredivisie los staat van de onderhandelingen. "We blijven als trouwe partner onverminderd de sport in de breedte steunen; van de Eredivisie en de Oranje leeuwinnen tot het amateurvoetbal en de Nederlandse jeugd", aldus Ellen van Heerwaarden, woordvoerder van KPN.

Discovery kanalen verdwijnen bij Canal Digitaal en Online.nl
Behalve de conflicten tussen bovengenoemde tv-providers en FOX heeft ook M7 Group - het moederbedrijf van onder andere Canal Digitaal en Online.nl - een impasse bereikt in de onderhandelingen over een nieuwe distributieovereenkomst. Het contract dat per 31 mei is afgelopen, is niet verlengd.

"M7, het bedrijf waar Canal Digitaal en Online.nl onderdeel van zijn, is niet teruggekomen van het eerder genomen besluit om het contract met ons op te zeggen. Het is M7 dus niet te doen om de waarde van onze content, dit gaat enkel en alleen om kostenbesparingen - dat is de reden waarom onze zenders uit hun tv-aanbod worden gehaald.", zo laat Isabel van Enckevort van Discovery Benelux per mail aan ons weten.

Als gevolg daarvan heeft M7 Group de Nederlandse abonnees van Canal Digitaal en Online.nl al laten weten dat de zenders van de Discovery Group per 1 juni niet meer doorgegeven worden via satelliet, OTT en IPTV (Interactieve TV). Dit betreft de volgende zenders: Discovery, Discovery Showcase HD, TLC, Animal Planet, Investigation Discovery (ID), Eurosport 1 en Eurosport 2.