Ziggo test doorgifte 4K Ultra HD via DVB-C

Ziggo test doorgifte 4K Ultra HD via DVB-C

Vrijwel iedere moderne televisie heeft ondersteuning voor het bekijken van 4K Ultra HD uitzendingen, films en andere videocontent in dat formaat. Tv-aanbieder Ziggo geeft op dit moment nog maar één 4K Ultra HD kanaal door dat bovendien niet door alle klanten bekeken kan worden. Daar komt binnenkort mogelijk verandering in.

Op dit moment is het uitzendsysteem van Ziggo alleen nog geschikt voor het doorgeven van 4K Ultra HD signalen via het IPTV-protocol. Die signalen zijn alleen geschikt voor Ziggo-klanten die een Mediabox Next decoder hebben en kunnen niet rechtstreeks op een 4K-tv of andere 4K-decoder bekeken worden.

Ziggo test 4K met DVB-C
Het lijkt er nu op dat de provider het 4K Ultra HD zenderaanbod wil gaan uitbreiden. Ziggo is namelijk op haar eigen netwerk gestart met het testen van 4K Ultra HD uitzendingen via DVB-C.
De provider gebruikt daarvoor een gecodeerd kanaal met een bandbreedte van ongeveer 20 Mb. Op dat kanaal wordt 4K Ultra HD content uitgezonden. Door het gebruik van het DVB-C protocol kunnen de 4K Ultra HD uitzendingen of tv-zenders straks ook bekeken worden door klanten die een eigen 4K-geschikte decoder gebruiken.

Steeds meer 4K content
De meeste online video streaming diensten zoals Netflix, Discovery+, Amazon Prime Video en Disney+ bieden veel content in 4K Ultra HD aan. Die videocontent wordt in eigen beheer geproduceerd of ingekocht.
Ziggo's primaire tv-business richt zich echter op het doorgeven van kanalen van nationale en internationale tv-zenders. De provider heeft geen of maar heel beperkt invloed op de kwaliteit van die tv-signalen. Wanneer een tv-zender zoals bijvoorbeeld NPO1, ARD of Discovery Channel geen signaal in 4K Ultra HD aanlevert, dan kan Ziggo daar ook geen 4K Ultra HD van maken.

Dit neemt niet weg dat steeds meer tv-zenders uitzendingen al in 4K Ultra HD aanbieden. Denk hierbij aan de uitzendingen van enkele buitenlandse voetbalcompetities, de Formule 1, films en (natuur)documentaires. De verwachting is dan ook dat Ziggo binnenkort met een sportkanaal zal starten voor 4K Ultra HD-content. De vraag is echter wel of Ziggo uit het oogpunt van de beveiliging van content veel 4K Ultra HD kanalen via het 'open' DVB-C protocol zal gaan aanbieden.

Ontwikkeling sneller dan implementatie
De 4K Ultra HD-technologie en tv's zijn al enkele jaren volop beschikbaar. Toch zenden nog lang niet alle tv-kanalen in 4K Ultra HD uit. De kosten en investeringen die daarmee gemoeid zijn spelen daarbij een grote rol. En natuurlijk het feit dat technologische ontwikkelingen doorgaans sneller gaan dan de praktische implementatie en uitrol. Daardoor lijkt het wellicht dat tv-providers achterlopen bij de uitrol en doorgifte van nieuwe technologie.

Dit is overigens een ontwikkeling die we op het gebied van tv's al vaker gezien hebben. Eind jaren 90, toen breedbeeld tv's geïntroduceerd en populair werden bijvoorbeeld. Het duurde daarna nog heel wat jaren voordat alle tv-uitzendingen en -zenders in breedbeeld beschikbaar waren. Sterker nog, anno 2021 zijn er nog altijd tv-zenders - met name lokale en regionale omroepen - die hun programma's in het oude 4:3 formaat produceren en uitzenden.
Een recenter voorbeeld is de stap van SD naar Full HD. Terwijl we nu al spreken over uitbreiding van het 4K Ultra HD aanbod zijn er nog genoeg tv-zenders die alleen SD-content aanbieden. En dat zal over een paar jaar, wanneer 8K tot de consumentenmarkt door begint te dringen, zeker niet anders zijn.

door 7.427 keer gelezen