Ziggo rolt Giganet uit in Breda, Heerlen en Alphen a/d Rijn

Ziggo rolt Giganet uit in Breda, Heerlen en Alphen a/d Rijn

De uitbreiding van het Giganet van Ziggo gaat gestaag vooruit. Deze maand heeft de kabelprovider de snellere versie van haar kabelnetwerk uitgerold in Breda, Heerlen en Alphen aan den Rijn. In totaal hebben in die drie steden nu ruim 143.000 adressen, zowel huishoudens als bedrijven, toegang tot internetverbindingen met snelheden tot 1 Gigabit per seconde.

Voor de Giganet uitrol in de drie gemeenten heeft Ziggo ter voorbereiding in totaal meer dan 214.000 nieuwe connectoren geplaatst. Daarnaast werden in ruim 11.200 straatkasten meer dan 20.000 aansluitkabels vervangen.

Nu 1 Gigabit, straks 10 keer sneller
Voor deze werkzaamheden hoefden geen straten opengebroken te worden en waren ook geen werkzaamheden in de huizen nodig. Dit betekent dat voor het laatste deel van de verbinding, tussen de straatkast en het aansluitpunt in huis, de bestaande coaxbekabeling gebruikt wordt. Door de keuze voor de DOCSIS3.1 technologie is het mogelijk om ook via de kabel gigabit snelheden aan te bieden. Op dit moment is de maximale downloadsnelheid 1 Gigabit per seconde. Vergelijkbaar met de meeste glasvezelabonnementen.

Ziggo heeft met de DOCSIS3.1 technologie eerder dit jaar al succesvolle tests uitgevoerd met snelheden tot 10 Gigabit per seconde. De provider verwacht deze snelheden binnen enkele jaren ook aan haar klanten te kunnen leveren.

Gigabit kabelinternet vs. Glasvezel
Met de uitbreidingen in deze drie steden hebben nu in totaal meer dan 4,8 miljoen adressen toegang tot het gigabit netwerk van Ziggo. Daarmee loopt de kabelprovider nog altijd voor op de beschikbaarheid van glasvezel in Nederland. Onlangs maakte de Autoriteit Consument en Markt (ACM), via de meest recente versie van de ACM Telecommonitor, bekend dat inmiddels bijna 4,1 miljoen Nederlandse huishoudens toegang hebben tot een glasvezelaansluiting.

Kijkend naar de ontwikkeling op de breedbandmarkt, dan lijkt het een kwestie van tijd voordat het bereik van glasvezel dat van de kabel gaat passeren. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal adressen waar glasvezel beschikbaar is met ruim 1 miljoen gestegen. Het totaal aantal adressen dat toegang heeft tot een kabelaansluiting steeg in die periode met slechts 70.000. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het totaal aantal adressen met een kabelaansluiting ruim 7,7 miljoen bedraagt.

Ziggo Giga-abonnement
Klanten die een gigabit kabelinternet abonnement van Ziggo willen afsluiten, of hun bestaande abonnement willen upgraden, moeten daarvoor een speciaal Giga-abonnement aanschaffen. Dat abonnement biedt maximaal 1 Gigabit download, 50 Mb upload en een tv-pakket naar keuze.

Benieuwd wat Ziggo op jouw adres te bieden heeft? Doe de postcodecheck en je ziet het direct:


door 4.362 keer gelezen