Tarieven Viaplay F1 voor seizoen 2022 bekendgemaakt

Tarieven Viaplay F1 voor seizoen 2022 bekendgemaakt

Het was al enige tijd bekend dat de Formule 1 wedstrijden vanaf 2022 niet meer bij Ziggo live te zien zouden zijn. Enkele maanden geleden verloor de huidige licentiehouder de strijd om de uitzendrechten van de voor Nederland nieuwe speler Nordic Entertainment Group (NENT). Zij lanceren per 1 maart 2022 Viaplay in Nederland voor 13,99 euro per maand.

Vandaag heeft de nieuwe uitzendgemachtigde bekendgemaakt dat de betaalde streamingdienst Viaplay vanaf 1 maart in Nederland beschikbaar zal zijn. Een breed scala aan devices en platforms gaan Viaplay ondersteunen, waaronder smart tv's, iOS en Android smartphones en tablets, Chromecast, Apple TV, PC en Mac.

Abonnement Viaplay kost 13,99 euro per maand
De kosten van het abonnement zijn door NENT bepaald op 13,99 euro per maand. Een abonnement op Viaplay kan rechtstreeks bij de streamingdienst afgenomen worden of via bestaande tv-aanbieders als KPN en Ziggo. Met deze twee aanbieders heeft NENT al afspraken gemaakt over de doorgifte van Viaplay, zowel op tv als via de streaming tv-apps van beide providers. Ook zou het mogelijk moeten worden om per race te betalen, maar details hierover zijn momenteel nog niet bekend.
KPN geeft aan binnenkort met meer informatie te komen hoe klanten Viaplay op een voordelige manier kunnen combineren. De verwachting is dat KPN extra korting zal bieden wanneer men Viaplay combineert met zowel vaste als mobiele diensten van KPN.
Ook Ziggo geeft aan later bekend te maken wat Viaplay voor Ziggo-klanten exact gaat kosten.

Andere providers zoals T-Mobile, die nog geen samenwerking zijn gestart met NENT voor doorgifte van Viaplay, verwijzen klanten door naar Viaplay zelf of het bestaande F1TV Pro.
Deze laatstgenoemde lijkt vooralsnog de goedkoopste optie om alle F1 wedstrijden live te kunnen bekijken. Echter zijn eventuele prijswijzigingen voor komend seizoen nog niet bekend. Een jaarabonnement op de F1TV Pro app kost momenteel 64,99 euro per jaar, of wanneer gekozen wordt voor een maandcontract 7,99 euro per maand.

Samenvattingen via de NOS
Van de 23 races die volgend jaar op de kalender van het Formule 1 kampioenschap staan zal Viaplay er zes selecteren die ook zonder abonnement live te volgen zullen zijn, op het open tv-net dus. Welke races dat zijn, dat wordt later bepaald. Zeker is al wel dat de Grand Prix van Nederland in Zandvoort, die in het weekend van 4 september plaats zal vinden, ook live bij de NOS te zien zal zijn. De publieke omroep heeft daarnaast ook afspraken met Viaplay gemaakt over het uitzenden van uitgebreide samenvattingen van de overige races, waarbij ze maximaal 15 minuten van de race en 3 minuten van de kwalificatie mogen laten zien.

Presentatie en analisten
Viaplay zal de uitzendingen van de Formule 1 volgens een vergelijkbaar format stroomlijnen als Ziggo, maar dan wel met een nieuw team van presentatoren en analisten. Rondom de trainingen en wedstrijden worden diverse live programma’s gemaakt, gepresenteerd door voormalig NOS nieuwslezer Amber Brantsen. Zij wordt bijgestaan door een aantal analisten, waaronder Giedo van de Garde en Christijan Albers. Op de circuits wordt het verslag van de wedstrijd in de vorm van een duo-presentatie verzorgd door Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. Zij worden daar bijgestaan door pitreporter Stephane Kox die op haar beurt regelmatig bezoek zal krijgen van David Coulthard, Mika Häkkinen en Tom Christensen.

Voetbal, darts en series
Viaplay heeft met de uitzendrechten voor de Formule 1 natuurlijk goud in handen, maar de streaming videodienst heeft nog meer te bieden. Behalve het racen heeft Viaplay ook de uitzendrechten voor de Duitse Bundesliga, PDC Darts, de Italiaanse Serie A voor vrouwen en, met ingang van het seizoen 2022/2023 ook de Engelse Premier League. Daarnaast biedt Viaplay ook een scala aan series en films. Die variëren van eigen producties, Viaplay Originals, tot bekende Hollywood films en series en kinderprogramma’s.

Negen jaar VodafoneZiggo
Ziggo verwierf de uitzendrechten voor de Formule 1 in 2013. Dat wil zeggen, de uitzendrechten waren in handen van Liberty Global, het moederbedrijf van VodafoneZiggo. De eerste jaren vielen de kijkcijfers en het aantal abonnementen op Ziggo Sport nog wat tegen. Sinds Max Verstappen de Formule 1 betrad, werd de sport alleen maar populairder.

Nu de Nederlandse coureur op het punt staat zijn eerste wereldtitel binnen te slepen – als dat niet dit jaar gebeurt, dan toch zeker in een van de komende jaren – zal het voor Ziggo best moeilijk dat zij de uitzendrechten voor de komende jaren mislopen. Dat zal ongetwijfeld ook zijn weerslag hebben op het aantal Ziggo Sport abonnees.