Kwaliteit Nederlandse breedbandnetwerken zeer goed

Kwaliteit Nederlandse breedbandnetwerken zeer goed

Het Duitse onderzoeksbureau Umlaut test elk jaar de kwaliteit van de vaste breedbandnetwerken in Nederland waaronder KPN, T-Mobile en Ziggo. De verschillen zijn in de praktijk erg klein en alle drie de netwerken worden als 'zeer goed' beoordeeld.

Tijdens de testperiode, die bijna een half jaar in beslag neemt, worden miljoenen snelheids- en latency metingen uitgevoerd op tienduizenden verschillende locaties door heel het land. De resultaten van die metingen worden per provider en categorie verzameld en, gebaseerd op een vooraf bepaalde beoordeling, omgezet in een kwaliteitsscore. Die kan oplopen tot maximaal 1.000 punten. Bij het samenstellen van de score tellen de actieve downloadsnelheid, de passieve uploadsnelheid en latency (vertraging op de verbinding) het zwaarst mee. Die drie metingen bepalen 90 procent van de totaalscore.

Vaste netwerken KPN, T-Mobile en Ziggo ‘zeer goed’
Uit de metingen van Umlaut blijkt dat de grote aanbieders van vaste breedbandnetwerken hun zaken uitstekend op orde hebben. Zowel KPN als T-Mobile en Ziggo scoren dicht bij het maximum te behalen aantal punten. Dat betekent dat de netwerken van die drie providers de perfectie benaderen, waarbij de nummer één Ziggo, met een score van 947 maar een fractie hoger scoort dan KPN met 933 punten en T-Mobile met 910 punten. Naar de maatstaf van Umlaut worden de drie vaste breedband netwerken als ‘Zeer goed’ beoordeeld.

Die hoge scores betekenen uiteraard goed nieuws voor jou als klant. Daardoor maakt het feitelijk nauwelijks iets uit voor welke van de drie grote aanbieders je kiest. De kwaliteit van de vaste breedband netwerken zijn immers nagenoeg gelijk. Daardoor kun je bij de keuze voor een nieuwe breedband internetabonnement de nadruk leggen op de beste, meest voordelige, aanbiedingen van dat moment.

Wie is het snelst?
Voor veel klanten is, naast de prijs van het abonnement, ook de snelheid van de internetverbinding een belangrijk criterium. Het rapport van Umlaut maakt daarin onderscheid tussen de algemene download- en upload snelheid en de gemeten snelheid van de snelste metingen, ofwel de top 10 procent van het netwerk. Dit onderscheid wordt met name gemaakt omdat de vele miljoenen metingen uitgevoerd zijn vanaf aansluitingen met verschillende abonnementsvormen. Dat kunnen klanten geweest zijn met een voordelig instap abonnement, tot klanten met een gigabit verbinding.

Hieronder staan in een overzicht de verschillende gemeten gemiddelde downloadsnelheden van de drie netwerken.

ProviderAlgemeen gemiddeldeTop gemiddelde
Ziggo71.3 Mb181.2 Mb
KPN51.3 Mb100.5 Mb
T-Mobile57.0 Mb106.8 Mb

Verschillen per provincie
De drie internetproviders bieden hun diensten uiteraard in heel het land aan, maar er zijn ook nog regionale providers actief. Caiway is daar het beste voorbeeld van. Umlaut heeft in een aantal provincies gekeken naar de prestaties van die provider vergeleken met de grote landelijke aanbieders.

Daarbij valt op dat Caiway in Zuid-Holland het beste scoort. Het scheelt, op een totaal van maximaal 1000 punten, slechts 2 punten met Ziggo, 8 met KPN en 29 met T-Mobile, maar op snelheid en latency doet Caiway het als lokale provider daar dus zeer goed. Een andere opvallende provincie is Overijssel, waar T-Mobile het beste uit de bus komt. In Limburg, het diepe zuiden van Nederland, is KPN de nummer één.
Daarbij moet, nogmaals, gemeld worden dat de kwaliteitsverschillen tussen vaste breedband netwerken van de top drie in vrijwel alle provincies, net als landelijk, maar heel klein zijn.

door 8.125 keer gelezen