KPN test 8 Gigabit glasvezelverbinding in Amersfoort

KPN test 8 Gigabit glasvezelverbinding in Amersfoort

Eerder deze maand heeft KPN in de Amersfoortse wijk Vathorst een kijkje gegeven in de toekomst van glasvezelnetwerken. Tijdens een demonstratie in een woonhuis met een glasvezelaansluiting werden down- en uploadsnelheden gehaald van meer dan 8 Gigabit per seconde. Snelheden die in een normale Nederlandse woonwijk nog niet eerder gehaald zijn.

Tijdens de test werden zelfs uitschieters gehaald tot 8,5 Gbps. Dat betekent dat via een dergelijk snelle internetverbinding elke seconde een bestand van 1 Gigabyte (1.000 MB) binnengehaald of verstuurd zou kunnen worden.
Dat zal ook de belangrijkste use-case worden voor internetverbindingen met dergelijk hoge down- en upload snelheden. Voor streaming video via diensten zoals Netflix, Pathé Thuis, Disney+, YouTube of Amazon Prime, is een internetverbinding met een downloadsnelheid van 100 Mb namelijk ruim voldoende. Ook wanneer de video in 4K, of straks zelfs 8K, gestreamd wordt.

PON-technologie
Anderhalf jaar geleden sloot KPN een overeenkomst met netwerkleverancier Nokia. Zij leveren de zogenoemde Passive Optical Network (PON) technologie waarmee uiteindelijk in theorie symmetrische snelheden tot 10 Gbps gehaald kunnen worden. De PON-technologie kan bijna onbeperkte netwerksnelheden aan. Daarnaast is de technologie uiterst energie-efficiënt. Ook zijn er minder straatkasten nodig omdat de PON-technologie minder versterking nodig heeft. Daardoor wordt de uitrol van glasvezel eenvoudiger.

De volgende generatie van deze technologie - 25G PON - ondersteunt, zoals de naam al doet vermoeden, snelheden tot 25 Gbps. KPN is in 2019 gestart met de gefaseerde uitrol van de PON-technologie in haar netwerk.

Aanpassingen in meter- en straatkasten
Technisch gezien moesten er op meerdere plekken in het netwerk aanpassingen gedaan worden om snelheden van 8 Gbps down- en upload te kunnen halen in de Amersfoortse woonwijk.
Zo werd in de meterkast van het woonhuis een zogenoemde Optical Network Terminal (ONT) geplaatst. Daarmee kunnen snelheden tot 10 Gbps gehaald worden. De achterliggende straatkasten werden uitgerust met een Optical Line Terminal (OLT) die dezelfde snelheden ondersteunt. Tot slot werd ook en snellere verbinding naar het core-netwerk en het internetdomein gemaakt.

Versnelde uitbreiding glasvezelnetwerk
KPN is momenteel bezig met het versneld uitbreiden van haar glasvezelnetwerk. Dat betreft met name de aanleg van glasvezel tussen de straatkasten en woonhuizen en bedrijven. De afgelopen jaren heeft KPN alle straatkasten in Nederland al voorzien van glasvezel. Daardoor kan de provider op dit moment op veel adressen al 1 Gbps internetverbindingen leveren. Die zijn overigens bij de gemiddelde consument, zo bleek recentelijk, nog niet heel erg populair.

"Deze demonstratie laat zien wat onze investeringen in technologie onze klanten in de toekomst gaat brengen. We ontwikkelen de komende periode door tot nog veel hogere snelheden die de digitalisering van Nederland verder vorm gaat geven en waar de klant op termijn ook de vruchten van gaat plukken", aldus Babak Fouladi, Chief Digital & Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van KPN.

door Bron: KPN, 4.896 keer gelezen