KPN gaat Rotterdam op glasvezel aansluiten

KPN gaat Rotterdam op glasvezel aansluiten

Op de valreep van de zomervakantie heeft KPN de volgende substantiële uitbreiding van haar glasvezelnetwerk bekendgemaakt. De provider sloot eind juni een overeenkomst met de Gemeente Rotterdam om de komende vijf jaar 285.000 woningen en bedrijven op glasvezel aan te sluiten. De eerste wijken zijn na de zomer al aan de beurt.

Medio juni werd bekend dat KPN de komende maanden 60.000 Maastrichtse huishoudens en bedrijven van glasvezel gaat voorzien. De nu beklonken overeenkomst met de Gemeente Rotterdam betekent dat KPN binnen amper twee weken twee belangrijke stappen zet op weg naar de doelstelling om het bereik van haar glasvezelnetwerk voor het eind van 2021 met meer dan één miljoen adressen uit te breiden.

Start in Centrum-Oost en Delfshaven
Met de aanleg van de eerste verbinding tussen het nieuwe netwerk in Rotterdam en het KPN Hoofdkantoor in Den Haag werd dinsdag 30 juni het formele startschot voor de samenwerking gegeven. De eerste Rotterdamse huishoudens en bedrijven zullen na de zomer op het glasvezelnetwerk aangesloten worden. Dat gebeurt in de wijken Centrum-Oost en Delfshaven.

De planning voor de overige wijken en gebieden wordt in een later stadium bepaald. Teneinde de overlast voor inwoners en bedrijven zoveel mogelijk te beperken zal KPN de (graaf)werkzaamheden waar mogelijk combineren met andere werkzaamheden. De Gemeente Rotterdam zal zich daarnaast inzetten om het proces van de uitrol zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk daarbij aan het verlenen van vergunningen voor graafwerkzaamheden en dergelijke.

Kwalitatief goed internet in heel Rotterdam
De aanleg van een glasvezelnetwerk in Rotterdam is volgens wethouder Barbara Kathmann (Economie, Wijken en Kleine Kernen) een kwestie van bittere noodzaak geworden. De bestaande verbindingen in Rotterdam kunnen de continu groeiende vraag naar snellere en stabielere internetverbindingen niet altijd meer aan.

"Internet is inmiddels net zo vanzelfsprekend als een wateraansluiting en elektriciteit in je huis. Een basisbehoefte. Rotterdammers moeten daarom kunnen rekenen op een snelle, veilige en betrouwbare verbinding en een grote keuze in internetdiensten. Vooral ook in buurten waar dit nog ontbreekt. De aanleg van een glasvezelnetwerk is goed voor de werkgelegenheid en het economisch herstel van de stad. De samenwerking met KPN is een belangrijke stap in onze ambitie om Rotterdam in 2025 de digitale voorbeeldstad te maken."

"KPN heeft de ambitie om Nederland van snel internet te voorzien door de aanleg van glasvezel. Dat sluit mooi aan bij de ambitie van de gemeente om de digitalisering duurzaam en veilig te versnellen", zegt Anja de Vos-Biemans, regiodirecteur van KPN.

door Bron: KPN, 4.055 keer gelezen