Dataverkeer door lockdown geen probleem bij providers

Dataverkeer door lockdown geen probleem bij providers

Nederland zit sinds medio december weer in een lockdown als gevolg van de tweede golf van de Coronacrisis. Dit betekent dat we met z'n allen weer meer thuis zijn en werken. Tijdens de eerste lockdown, in de lente, zagen de internetproviders het datagebruik al flink toenemen. Voor de tweede lockdown verwachten zowel KPN als Ziggo een nog hogere piek ik het dataverkeer.

Die verwachting is gebaseerd op het feit dat veel mensen in de lente nog naar buiten gingen om van het weer en de natuur te genieten. Dat zullen, met de winterse temperaturen, dit keer veel minder mensen doen is de verwachting. Daarbij komt dat in deze lockdown ook nagenoeg alle winkels hun deuren hebben moeten sluiten. En dat midden tijdens de inkoopperiode voor de feestdagen, waardoor veel meer mensen dan ooit online shoppen.

De verwachte topdrukte in het dataverkeer zal op het netwerk van KPN echter niet tot problemen leiden, zo stelt de provider. "Ons netwerk is goed ingericht op piekbelasting", aldus Paul Slot van KPN.

Dataverkeer piek hoger dan in eerste lockdown
Na de eerste week van de nieuwe lockdown zag KPN dat de toename van het dataverkeer zich nagenoeg op dezelfde manier ontwikkelde als in de eerste lockdown. Dat betekent dat het datagebruik niet alleen in de avonduren piekt, maar de hele dag door fors hoger ligt dan normaal.

De provider stelde echter na een week ook al vast dat de piek in de avonduren groter was dan tijdens de eerste lockdown. Dat heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het feit dat alle niet-essentiële winkels en sportscholen dicht zijn en de scholen eerder met kerstvakantie gingen.

KPN blijft de pieken van het dataverkeer de komende tijd in de gaten houden en de provider heeft de afgelopen weken al voor extra capaciteit gezorgd. Tijdens werktijd is die bijvoorbeeld nodig voor de vele videomeetings van thuiswerkers. Daarnaast hebben de afgelopen weken nieuwe updates van de games Fortnite en Call of Duty ook voor pieken in het datagebruik gezorgd.

Een derde meer dataverkeer bij Ziggo
Ook Ziggo ziet tijdens deze lockdown het datagebruik van haar klanten meer stijgen dan in de eerste lockdown. Waar deze lente het datagebruik nog met ongeveer een kwart toenam ligt het dataverkeer nu zo'n een derde hoger dan normaal. En net als bij KPN, piekt het datagebruik ook bij Ziggo zowel 's avonds als overdag. De grootste downstream-piek van de tweede lockdown tot nu toe, was op het Ziggo-netwerk in de avond van 15 december. De hoogste upstream werd twee dagen later overdag geregistreerd.

Voor de komende periode verwacht Ziggo dat het dataverkeer hoog zal blijven. In ieder geval tot 19 januari, het eerste moment waarop de lockdown versoepeld zou kunnen worden. De provider verwacht net als KPN geen capaciteitsproblemen.

door 3.417 keer gelezen