ACM wil Ziggo netwerk openstellen voor concurrentie

ACM wil Ziggo netwerk openstellen voor concurrentie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft opnieuw aangekondigd het Ziggo kabelnetwerk open te willen stellen voor andere providers. Het koper- en glasvezelnetwerk van KPN wordt al langer op deze manier gereguleerd ter bevordering van de concurrentie.

Door de fusie tussen Vodafone en Ziggo is er volgens ACM naast KPN nu een nieuwe grootmacht in Nederland bijgekomen. De telecomwaakhond is bang dat KPN en VodafoneZiggo te machtig worden en kleinere telecomaanbieders van de markt zullen weren en hogere maandtarieven gaan hanteren. De ACM wil er zeker van zijn dat er voldoende concurrentie overblijft in Nederland, met meer keuze en goede tarieven voor consumenten en bedrijven.

Het openstellen van het Ziggo netwerk zou voor kleinere providers een alternatieve mogelijkheid creëren om ook via het kabelnetwerk diensten als internet, tv en bellen te gaan leveren.
In 2014 heeft de ACM (toen onder de naam OPTA) ook een poging gedaan om het netwerk open te stellen voor concurrentie, maar dit besluit werd door de rechter tegengehouden. Volgens de rechtbank was de openstelling van de kabel in strijd met Europese regels voor beïnvloeding van de markt. Daarnaast zou de openstelling volgens de rechter niet zorgen voor meer concurrentie.

Zowel VodafoneZiggo als KPN zien beiden niet de noodzaak om het kabelnetwerk open te stellen voor concurrentie. VodafoneZiggo geeft aan dat er reeds voldoende concurrentie is en dat zij geen reden zien voor nog meer regulering op de breedbandmarkt.
VodafoneZiggo is voornemens om gigabit internet via de zogenaamde DOCSIS 3.1 techniek aan gaan bieden, waar forse investeringen voor nodig zijn. Mocht de kabel worden opengesteld dan zou het logisch zijn dat VodafoneZiggo deze investeringen voorlopig uitstelt.
Telecomprovider KPN geeft aan dat het besluit van de ACM alleen maar neerkomt op extra regelgeving en meer onzekerheid voor de algehele markt. Voor KPN ook reden om terughoudend te zijn met eventuele investeringen.

door 7.643 keer gelezen