Ziggo maakt vaart met GigaNet in Leiden

Ziggo maakt vaart met GigaNet in Leiden

Ziggo heeft afgelopen week 60.000 adressen in Leiden aangesloten op haar gigabit netwerk. Met deze uitbreiding passeert de teller van privé en zakelijke adressen die toegang hebben tot het GigaNet van de provider de 3,5 miljoen aansluitingen. Eind 2022 wil Ziggo de gigabit abonnementen op alle adressen in haar verzorgingsgebied kunnen aanbieden.

Eerder deze maand werden ook al ruim 73.000 nieuwe GigaNet aansluitingen geactiveerd in Enschede. Nog geen maand later is nu dus Leiden al aangesloten. Ziggo maakt dus, zo lijkt het, steeds meer vaart met de uitrol van haar gigabit netwerk. Daarbij speelt de strijd met concurrenten als KPN (NetwerkNL) en T-Mobile (Open Dutch Fiber) ongetwijfeld ook een rol. KPN, en in iets mindere mate T-Mobile, hebben de ambitie uitgesproken om de komende jaren nog eens vele miljoenen huishoudens aan te sluiten op glasvezel.

Glasvezel vs DOCSIS 3.1
Voor glasvezelproviders als KPN en T-Mobile geldt dat zij voor de uitbreiding van hun glasvezelnetwerken de nodige graafwerkzaamheden in de wijken moeten uitvoeren. Ziggo heeft het voordeel dat die provider gekozen heeft voor een technologie (DOCSIS 3.1) die het mogelijk maakt om gigabit internetsnelheden aan te bieden zonder dat daarvoor gegraven hoeft te worden.

Dankzij die DOCSIS 3.1 technologie is het namelijk mogelijk de netwerkcapaciteit uit te breiden door een combinatie van software en nieuwe bekabeling in wijkkasten en -centrales. Daardoor hoeft de bestaande coaxbekabeling tussen de wijkkast en het aansluitpunt in huis niet vervangen te worden.

Elf kilometer kabel
Ter voorbereiding op de GigaNet uitrol in Leiden hebben monteurs van Ziggo in die regio meer dan 12 kilometer nieuwe netwerkbekabeling in 6.625 wijkkasten aangesloten en vervangen. Daarnaast zijn ook ruim 124.000 connectoren in die wijkkasten vervangen.

Het aansluiten van een nieuwe stad op het GigaNet betekent niet dat ook alle Ziggo klanten direct van die hogere internetsnelheden gebruik kunnen maken. Daarvoor moet namelijk wel het juiste abonnement worden afgesloten. Dit zogenoemde Giga-abonnement bestaat uit een internetverbinding met tot 1 Gbps download en 50 Mb upload en is optioneel verkrijgbaar in combinatie diverse tv-pakketten en een vaste telefoonaansluiting.

door 2.395 keer gelezen