Ziggo GigaNet op weg naar 6 miljoen aansluitingen

Ziggo GigaNet op weg naar 6 miljoen aansluitingen

Ziggo heeft in februari en maart zo’n 65.000 nieuwe GigaNet aansluitingen afgerond, verdeeld over drie regio’s. Inmiddels is Ziggo dan ook al hard op weg naar de 6 miljoenste GigaNet aansluiting.

Deze week heeft de lente definitief zijn intrede gedaan. Goed nieuws voor de graafwerkzaamheden die nodig zijn voor de aanleg van glasvezel. Al was deze winter natuurlijk zo zacht dat die werkzaamheden eigenlijk niet onderbroken hoefden te worden. Ziggo heeft daar sowieso geen last van. Zij kozen enkele jaren geleden voor een oplossing, de DOCSIS 3.1 technologie, waarbij glasvezel en coax gecombineerd worden. Op dit moment kunnen dankzij die technologie downloadsnelheden van 1 Gigabit over het coax-deel van het netwerk gerealiseerd worden. Op termijn moeten zelfs snelheden tot 10 Gigabit (Gbps) mogelijk zijn. Daar wordt momenteel al volop mee getest.

Dankzij die hybride oplossing is het niet nodig het laatste deel van het coax-netwerk, tussen de wijkkast en de huisaansluiting, door glasvezel te vervangen. Dat scheelt veel graafwerkzaamheden. Daarom kan de provider het GigaNet het hele jaar door gestaag blijven uitbreiden. Inmiddels is Ziggo dan ook al hard op weg naar de 6 miljoenste GigaNet aansluiting.

65.000 nieuwe aansluitingen
In februari en maart zijn er in totaal zo’n 65.000 nieuwe GigaNet aansluitingen bij gekomen, verdeeld over drie regio’s. In Kampen werden vorige week meer dan 21.000 nieuwe GigaNet aansluitingen gerealiseerd. Sinds begin deze maand kunnen ruim 23.000 huishoudens in Oosterhout gebruik maken van het supersnelle netwerk en in februari werden meer dan 20.000 Beverwijkse adressen aan het GigaNet gekoppeld.

Hoewel Ziggo geen, of nauwelijks, graafwerkzaamheden hoeft uit te voeren, moeten er wel de nodige kabels en connectoren in wijkkasten vervangen worden om de Gigabit aansluitingen te kunnen realiseren. Voor de 65.000 aansluitingen die de afgelopen twee maanden opgeleverd zijn, betrof dat in totaal meer dan 12 kilometer netwerkbekabeling, verdeeld over zo’n 9.300 aansluitkabels. Daarnaast werden in meer dan 5.200 straatkasten ook nog eens ruim 98.000 connectoren vervangen.