T-Mobile legt glasvezel aan in Zoetermeer en Haarlem

T-Mobile legt glasvezel aan in Zoetermeer en Haarlem

T-Mobile start samen met Open Dutch Fiber dit jaar nog met het aanleggen van glasvezel in zowel Zoetermeer als Haarlem. Dat heeft de provider onlangs bekend gemaakt. In zuid-oost Haarlem worden in totaal zo’n 28.000 huishoudens van glasvezel voorzien. In Zoetermeer zullen eind dit jaar al de eerste van eveneens in totaal 28.000 huishoudens aangesloten worden.

Daarmee zetten T-Mobile en Open Dutch Fiber twee nieuwe stappen op weg naar het doel om voor het eind van 2026 in totaal 1 miljoen Nederlandse huishoudens aan te sluiten op glasvezel. De twee partijen presenteerden in april van dit jaar het plan van aanpak daarvoor. Voor het realiseren van het vijf jaar durende project hebben de provider en Open Dutch Fiber in totaal 700 miljoen euro gereserveerd.

Haarlemse wijken eind 2022 ‘verglaasd’
De aanleg van glasvezel in de zuidoostelijke wijken van Haarlem start begin september. Daarna zijn de andere (buiten)wijken aan de beurt. Het project moet, als alles volgens planning verloopt, eind 2022 afgerond zijn. Tegen die tijd zullen alle 28.000 huishoudens in de wijken Amsterdamsewijk, Parkwijk, Slachthuiswijk, Europawijk, Boerhaavewijk, Meerwijk en Molenwijk over glasvezel kunnen beschikken.

Eind 2022 is ook de deadline die T-Mobile en Open Dutch Fiber zichzelf gesteld hebben voor de verglazing van het netwerk in Zoetermeer. De eerste van de in totaal 28.000 huishoudens worden daar nog dit jaar aangesloten, in de wijken Seghwaert en Buytenwegh De Leyens. Daarna worden de werkzaamheden voortgezet in de wijken Noordhove en Meerzicht.

Achterstand op glasvezel inlopen
T-Mobile en Open Dutch Fiber hebben zich tot doel gesteld een bijdrage te leveren aan het inlopen van de achterstand die Nederland volgens de twee partijen de afgelopen jaren op het gebied van de verglazing van netwerken opgelopen heeft.

"Het is onvoorstelbaar dat Nederland de beste mobiele netwerken van de wereld heeft, maar in vergelijking met andere Europese landen achterblijft in de aanleg van glasvezel. Er wordt nu eindelijk op grote schaal uitgerold en wij jagen de competitie graag aan. Glasvezel biedt ongekende mogelijkheden voor consumenten en bedrijven. Wij gaan voor razendsnel vast glasvezelinternet voor een scherpe prijs. Alleen zo wordt Nederland weer de digitale koploper", aldus Tisha van Lammeren, commercieel directeur consumentenmarkt T-Mobile.