SBS start nog dit jaar met HDTV

SBS Broadcasting start nog dit jaar met HDTV. Onlangs maakte het bedrijf bekend de gehele infrastructuur voor de aanlevering van al haar zenders in HD kwaliteit operationeel te hebben. Nu maakt SBS bekend dat nog dit jaar NET 5 HD haar opwachting maakt.

De afgelopen week werd bekend dat SBS Broadcasting al sinds kort de beschikking heeft over een onbelichte glasvezelverbinding. Hiervoor heeft men een overeenkomst gesloten met Eurofiber. Deze glasvezelverbinding vormt een ring die de hoofdlocatie van SBS en de studio's, beiden in Amsterdam, aan de Mediagateway in Hilversum verbindt. Van daaruit kan men HD kanalen distribueren naar HD aanbieders.

Een logische vervolgstap is dat SBS Broadcasting op korte termijn daadwerkelijk start met HDTV. Dit wordt bevestigd door Eric Dekker, hoofd communicatie van SBS Broadcasting. "Het is de planning dat NET 5 nog dit jaar deels in HD wordt aangeboden. Technisch gezien zijn we er klaar voor, het wachten is echter nog op de overeenkomsten met de distributeurs met wie we in gesprek zijn." De onderhandelingen met distributeurs zijn overigens al langere tijd aan de gang. De grotere HD aanbieders in Nederland Ziggo, UPC, CanalDigitaal en CAIW zeggen allen al enige tijd met SBS in onderhandeling te zijn betreffende de doorgifte van één of meer HD kanalen van SBS Broadcasting.

Dat NET 5 als eerste HD zender uit de SBS televisiestal beschikbaar komt was te verwachten. Op deze zender zijn relatief veel buitenlandse producties te zien die in vele gevallen in native HD kwaliteit aangekocht kunnen worden. SBS maakt volgens Dekker binnenkort bekend welke programma's daadwerkelijk in HD kwaliteit worden uitgezonden.

door Bron: Broadcast Magazine, 52.553 keer gelezen