Ruim half miljoen 4K tv-klanten bij Ziggo

Ruim half miljoen 4K tv-klanten bij Ziggo

Van oudsher staat Nederland al bekend als een land waar nieuwe technologie razendsnel door de consument geadopteerd wordt. Het volgende voorbeeld daarvan is de groei van het aantal 4K-tv abonnementen. Van de totaal wereldwijd 1,17 miljoen 4K tv-klanten die moedermaatschappij Liberty Global telt, zit bijna de helft in Nederland, bij VodafoneZiggo.

In de presentatie van de meest recente kwartaalcijfers rapporteerde VodafoneZiggo dat inmiddels 568.000 klanten van de provider gebruikmaken van de 4K tv Next mediabox. Dat is bijna de helft (48%) van het totaal aantal klanten die een 4K tv-abonnement hebben van Liberty Global.
Aangezien Liberty Global behalve in Nederland ook in Amerika en nog elf Europese landen, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk actief is, mag VodafoneZiggo zich met dit marktaandeel in de 4K tv-abonnementen op dat gebied de meest succesvolle provider van het Liberty Global concern noemen.

Mediabox Next en 4K-aanbod
Op dit moment levert VodafoneZiggo de nieuwe 4K Next mediabox bij de twee duurdere tv abonnementen, TV Max en TV Giga. Daarnaast krijgen ook alle klanten die voor een Ziggo Zakelijk abonnement kiezen, standaard de 4K Next mediabox meegeleverd. Ook in combinatie met TV Start dus.

Overigens betekent de penetratie van 4K tv-decoders nog niet dat klanten van VodafoneZiggo ook massaal naar 4K tv-zenders (kunnen) kijken. Zo is het aanbod van tv-zenders die in 4K uitzenden nog altijd klein. VodafoneZiggo geeft zelf bijvoorbeeld maar één tv zender in 4K door (Love Nature 4K).

Voor aanbieders van streaming video diensten, zoals Netflix, Amazon Prime en Disney+, ligt dat anders. Zij leveren wel al veel 4K-content. Dat is content die veelal in eigen beheer geproduceerd wordt, of in 4K-formaat ingekocht wordt. VodafoneZiggo is toch vooral een doorgiftekanaal voor tv-zenders en videocontent.

Eigen 4K kanalen
Er wordt sinds enkele maanden al gespeculeerd over de komst van een of meerdere 4K Ziggo Sport kanalen, bijvoorbeeld voor de Formule1 of enkele buitenlands voetbalcompetities waarvan wedstrijden al in 4K uitgezonden worden. Vandaag is dit door Ziggo bevestigd voor wat betreft de Formule 1.

"Formule 1 en Ziggo zijn al jaren onlosmakelijk verbonden. In een raceweekend maken de details het verschil. Dat geldt ook voor beeld. We brengen de kijkervaring van fans nu naar een hoger niveau door de hoogst mogelijke beeldkwaliteit te introduceren," zegt Marcel de Groot, directeur Consumentenmarkt.

Onlangs meldde de provider op haar eigen gebruikersforum ook dat men gestart is met het testen van 4K Ultra HD uitzendingen via DVB-C op haar eigen netwerk. Daarmee moet het voor klanten onder andere mogelijk worden om 4K-content te kijken via een eigen 4K-geschikte decoder.

door Bron: Ziggo, 4.060 keer gelezen