RTL zenders dit najaar in HD kwaliteit

Het lijkt er op dat de aankondiging van de Publieke Omroep om vanaf 4 juli in HD uit te gaan zenden de HD-plannen van de commerciele zenders in een stroomversnelling hebben gebracht.

RTL Nederland maakt kenbaar dat de beslissing voor HD versies van de vier zenders van RTL inmiddels genomen is. RTL start zoals eerder aangekondigd met 4 zenders tegelijk en wil snel na de zomer starten met de HD kanalen. De eindregie en de technische infrastructuur zijn inmiddels grotendeels klaar om HDTV te kunnen aanbieden.

John de Jong, hoofd distributie bij RTL Nederland laat er geen misverstand over bestaan dat er forse investeringen door RTL zijn gedaan voor de HD kanalen. Dat ligt niet alleen in nieuwe uitzendapparatuur maar ook in aankoopkosten van buitenlandse series en films alsmede ook de Nederlandse HD producties die hoger liggen.
In het begin zijn vooral buitenlandse series en films in HD kwaliteit op de RTL zenders te zien. Daarbij volgt RTL Nederland dezelfde strategie die SBS Broadcasting heeft kenbaar gemaakt. SBS wil als eerste de twee kanalen, Net5 en Veronica, in HD kwaliteit gaan aanbieden omdat op deze zenders relatief veel aangekochte buitenlandse series en films te zien zijn. Eric Eljon van SBS maakte onlangs bekend dat SBS de intentie heeft dit najaar te willen starten met HDTV maar dat de financiële onderbouwing hiervoor wel in orde moet zijn.

RTL Nederland zegt op dit moment met alle distributeurs in Nederland in onderhandeling te zijn. Daaronder bevinden zich dus naast de kabeltelevisieaanbieders ook CanalDigitaal, KPN Digitenne en diverse IPTV aanbieders als Tele2 en KPN Interactieve TV.
UPC laat bij monde van woordvoerder Ronald Sutmuller weten dat er zowel met RTL als SBS zeer constructieve gesprekken over HDTV worden gevoerd. "Waarbij zowel wij als RTL en SBS de intentie hebben om HD groots neer te zetten". Ziggo woordvoerder Gradus Vos sluit zich wat dat betreft aan bij de woorden van UPC. "Wij praten inderdaad met beide partijen over de doorgifte van HD kanalen."

door Bron: Totaal TV, 62.484 keer gelezen