Provider Freedom gaat toch al 128 klanten aansluiten

Provider Freedom gaat toch al 128 klanten aansluiten

Internet provider Freedom, de 'opvolger' van het door KPN ingelijfde XS4ALL, zou vorige week groots van start gaan. Het zal echter niemand verbazen dat de uitbraak van het coronavirus ook hier roet in het eten gegooid heeft. De lancering is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De geplande Launch Party in Paradiso was drie weken geleden al afgelast.

Dat wil overigens niet zeggen dat Freedom helemaal geen abonnees aansluit. In een telefoongesprek gaf persvoorlichter Bart Scholten aan dat het aansluiten van abonnees wel begonnen is, zij het op een laag pitje. "Oorspronkelijk was het onze bedoeling om de Founding Members in steeds groter wordende groepen aan te sluiten. Te beginnen met 128, gevolgd door 256, 512, 1024, enzovoorts. Dat tempo zou opgevoerd worden totdat alle Founding Members aangesloten waren."

128 Tech-savvy Founding Members
De beperkende maatregelen rondom het coronavirus en het feit dat veel Freedom medewerkers momenteel, al dan niet gedwongen, thuis werken of zelf ziek zijn, betekent dat de provider voorlopig een andere koers moet volgen. "We gaan de komende periode toch 128 Founding Members aansluiten", aldus Scholten. "We gaan daarvoor een oproep doen aan tech-savvy Members om zich te melden. Mensen die in staat zijn zelf de installatie en configuratie van de modem uit te voeren."

Door de vertraging die nu opgelopen wordt heeft Freedom besloten om het Founding Member abonnement langer beschikbaar te maken. De provider houdt ook vast aan de policy dat eerst alle Founding Members de kans krijgen om een internetverbinding te activeren voordat andere nieuwe klanten aangesloten zullen gaan worden.

Freedom telt op dit moment meer dan 15.000 Founding Members. Aanvankelijk zou de periode voor het aanmelden als Founding Member op 29 maart eindigen. Door het verschuiven van de lanceerdatum is ook die periode verlengd. Een nieuwe einddatum heeft Freedom nog niet bekendgemaakt.

Tarieven Freedom abonnementen
Een Founding Member abonnement kost 50,00 euro. Daarvoor krijgen leden één mailbox van 25GB op het freedom.nl domein. Ook kan gekozen worden voor vier mailboxen op een eigen domeinnaam, samen met 25GB opslag. Secure webmail, een onbeperkt aantal e-mail aliassen en IMAP-ondersteuning is allemaal inbegrepen. Plus, zoals eerder gemeld, de kans om als een van de eersten een internetverbinding van de nieuwe provider te gaan gebruiken.

De abonnementsprijzen van die internetverbindingen zijn ook al bekend. Freedom heeft in totaal vijf abonnementsvormen voor glasvezel. Voor het primaire, 1 Gigabit glasvezelabonnement werkt Freedom samen met verschillende (regionale) netwerken zoals E-Fiber.

AbonnementPrijs per maandNetwerk
Freedom Glasvezel 1.000 Mb€49,00E-Fiber e.a., regionaal beschikbaar

De andere vier varianten komen landelijk beschikbaar op het glasvezelnetwerk van KPN Wholesale. Hiervan zijn de tarieven fors hoger:

Abonnement Prijs per maandNetwerk
Freedom Glasvezel 100 Mb€59,00KPN Wholesale
Freedom Glasvezel 200 Mb€65,00KPN Wholesale
Freedom Glasvezel 500 Mb€79,00KPN Wholesale
Freedom Glasvezel 1.000 Mb€84,00KPN Wholesale

VDSL-abonnementen met maximaal haalbare snelheid op het adres worden ook aangeboden over het netwerk van KPN voor 47,00 euro per maand. Wanneer wordt gekozen voor pair-bonding, waarbij twee lijnen worden gecombineerd voor een hogere snelheid, wordt 12,00 euro extra per maand in rekening gebracht.

Interactieve tv via Canal Digitaal
Freedom gaat ook interactieve televisiediensten aanbieden. Daarvoor wordt samengewerkt met Canal Digitaal. Het basispakket gaat 15,95 euro per maand kosten en voor het Entertainment pakket moet per maand 21,95 euro betaald worden. Beide abonnementen worden standaard geleverd met één ontvanger. De maandtarieven van de aanvullende pakketten liggen op 9,95 euro voor FOX Sports International, 13,95 euro voor Ziggo Sport Totaal en 15,00 euro voor Film1.