KPN op schema met aanleg glasvezel

KPN op schema met aanleg glasvezel

De concurrentiestrijd om de verglazing van Nederland is de afgelopen maanden aardig aan het verharden. De meest prominente spelers, KPN, T-Mobile en DELTA Fiber hebben hun ambities flink naar boven bijgesteld. KPN vond het mede daarom belangrijk een update te geven van de lopende glasvezelprojecten.

Ondanks de twee weken met vorst en sneeuw die de graafwerkzaamheden in de weg zaten, heeft KPN in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 106.000 nieuwe glasvezelaansluitingen gerealiseerd, bijna 8.900 per week met een uitschieter in week vier toen in één week ruim 16.000 nieuwe glasvezelaansluitingen gerealiseerd werden.

Helft huishoudens in 25 grootste steden
Met dat tempo ligt de provider op koers om de 500.000 nieuwe glasvezelaansluitingen die voor dit jaar gepland staan waar te maken. Dat zou ook betekenen dat KPN eind dit jaar bijna de helft van alle huishoudens in de 25 grootste steden op haar glasvezelnetwerk heeft aangesloten.

In Almere, Amersfoort, Enschede en Dordrecht heeft KPN het volledige kopernetwerk inmiddels al verglaasd. In de overige van de 25 grootste steden worden in de komende drie jaar nog eens 750.000 huishoudens op glasvezel aangesloten. In Eindhoven, Haarlemmermeer, Leeuwarden en Zwolle is de verglazing al voor driekwart gereed. Eind 2023 zullen Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen nagenoeg compleet verglaasd zijn. Het glasvezelnetwerk van KPN nadert door dit tempo inmiddels de mijlpaal van drie miljoen aansluitingen.

Samenwerking met investeerders
Onlangs maakte KPN bekend dat de provider samen met investeerder ABP de komende jaren 1 miljard euro investeren om de verglazing nog verder te versnellen. Daarmee zullen zo’n 1.000 dorpen sneller op het glasvezelnetwerk aangesloten worden dan oorspronkelijk gepland stond.

In het kielzog van de samenwerking tussen ABP en KPN maakte T-Mobile deze week bekend dat zij met twee internationale investeerders gaan samenwerken om de aanleg van 1 miljoen glasvezelaansluitingen te versnellen.