KPN gaat VDSL in glasvezelgebieden uitschakelen

KPN gaat VDSL in glasvezelgebieden uitschakelen

KPN streeft ernaar om begin 2023 zo'n 2,4 miljoen Nederlandse adressen te kunnen voorzien van een glasvezelverbinding. De provider is voornemens in de periode daarna op alle adressen waar glasvezel beschikbaar is het kopernetwerk uit te schakelen. In sommige proefgebieden gebeurt dat overigens al voor 2023.

Klanten die tegen die tijd nog gebruikmaken van een VDSL verbinding via het kopernetwerk zullen door KPN, of de provider die haar diensten aanbiedt via het KPN-netwerk, overgezet worden naar glasvezel. Het omzetten van het kopernetwerk naar een glasvezelnetwerk heeft voor de provider als bijkomend voordeel dat het straks nog maar één netwerk hoeft te onderhouden, voor zowel KPN zelf als KPN Wholesale klanten.

Klanten tijdig informeren over uitschakeling kopernetwerk
Tussen nu en eind 2021 zal KPN glasvezel beschikbaar maken op zo'n 1 miljoen nieuwe adressen. Op dit moment is de provider in 70 gebieden bezig met het uitrollen van het glasvezelnetwerk. Ook op de nieuwe adressen wordt het kopernetwerk op termijn uitgeschakeld. Klanten worden daarover door KPN tijdig geïnformeerd.

Na de zomer van 2019 stelde KPN zich tot doel om voor het eind van 2021 de grens van 1 miljoen glasvezel adressen te behalen. Op dat moment telde de provider, volgens gegevens van marktonderzoeker Stratix, zo'n 270.000 adressen waar glasvezel beschikbaar was. In totaal waren er in Nederland op dat moment zo’n 1,3 miljoen adressen met glasvezelaansluiting.

KPN zet uitrol glasvezelnetwerk in hogere versnelling
Met het voornemen om voor eind 2023 glasvezel op 2,4 miljoen adressen aan te kunnen bieden wordt duidelijk dat KPN de uitrol van haar glasvezelnetwerk in een hogere versnelling heeft gezet.

In december maakte KPN bekend dat de provider vanaf begin maart in een aantal grote steden glasvezelverbindingen met een maximale down- en uploadsnelheid van 1 Gb (1.000 Mb) gaat aanbieden. In eerste instantie alleen nog in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, maar in de loop van dit jaar komen daar al meer steden bij.

door 4.157 keer gelezen