KPN gaat 10 Gigabit XGS-PON technologie uitrollen

KPN gaat 10 Gigabit XGS-PON technologie uitrollen

KPN heeft vorige week bekend gemaakt dat de provider deze maand een begin maakt met het upgraden van haar glasvezelnetwerk met de XGS-PON technologie. Met die uitbreiding kan de provider straks glasvezel internetsnelheden tot 10 Gigabit aanbieden. XGS staat voor tien (X) Gigabit Symmetrisch.

Met de GPON technologie die vanaf 2019 uitgerold werd, kan KPN nog een maximale download snelheid van 2,5 Gigabit bieden terwijl de maximale upload snelheid 1,25 Gigabit bedraagt. GPON staat voor Gigabit Passive Optical Network. Medio juli bood KPN op 2,6 miljoen adressen de mogelijkheid om gebruik te maken van 1 Gigabit symmetrisch internet. Dat betekent dus zowel 1 Gigabit down- als upload. Voor het eind van dit jaar zal deze dienst uitgebreid worden naar 3 miljoen adressen.

Upgrade naar XGS-PON
De upgrade van GPON naar de nieuwe, snellere, XGS-PON technologie kan volgens de provider relatief eenvoudig worden uitgerold. De nieuwe technologie maakt ook gebruik van splitters. Dit betekent dat delen van het netwerk door verschillende klanten tegelijk gebruikt kunnen worden. Dat zorgt er ook voor dat XGS-PON sneller uitgerold kan worden. Omdat er weinig tot geen handwerk nodig is voor de installatie, zullen storingen nauwelijks nog voorkomen.

Daarnaast zijn voor XGS-PON minder straatkasten nodig. En omdat het netwerk op afstand gemonitord kan worden, kan ook het aantal monteursbezoeken verder worden beperkt.
Tot slot is overstappen van de ene naar de andere provider dankzij de nieuwe technologie technisch een stuk eenvoudiger.

“Met XGS-PON is het netwerk van KPN ‘ready for the future’. Het ondersteunt de hogere snelheden die we de komende jaren aan onze klanten willen gaan aanbieden. Het betekent dat zij een technologie in huis krijgen waarmee op termijn snelheden tot wel 10 Gigabit per seconde aangeboden kunnen worden. Zowel in down- als upstream, aangezien deze met XGS-PON gelijk zijn. In de toekomst kan de techniek doorgroeien naar de volgende PON-technologie waarmee de capaciteit vergroot kan worden naar 25 Gigabit of nog hoger”, zegt Babak Fouladi, Chief Digital en Technology Officer bij KPN.

door 6.470 keer gelezen