Gigabit internet van Ziggo nu op ruim 2 miljoen adressen

Gigabit internet van Ziggo nu op ruim 2 miljoen adressen

Ziggo heeft weer een flinke stap gezet in het voornemen om heel haar verzorgingsgebied te voorzien van internetverbindingen met downloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde. In de nieuwe gebieden stunt Ziggo met een speciale aanbieding waarbij klanten de eerste 6 maanden slechts 29,95 euro per maand betalen.

Deze week heeft de provider GigaNet geactiveerd op meer dan 700.000 adressen in elf regio's rondom de steden: Alkmaar, Almere, Apeldoorn, Groningen, Haarlem, Heerenveen, Leeuwarden, Lelystad, Purmerend, Weesp en Zaanstad.

Eind maart moest de uitrol van GigaNet, door de coronacrisis, noodgedwongen stilgelegd worden. Eind juli maakte de provider bekend dat de voorbereidingen en werkzaamheden voor het hervatten van de uitrol gestart waren. Die herstart zorgde ervoor dat in september de regio Rotterdam op het Gigabit netwerk aangesloten werd, gevolgd door Amsterdam in de eerste helft van oktober.

Dit jaar drie miljoen GigaNet adressen
Met de uitbreiding die deze week gerealiseerd werd, is het totale aantal adressen waar de gigabit internetverbindingen van Ziggo beschikbaar zijn nu boven de twee miljoen uitgekomen. De provider wil dat aantal voor het eind van dit jaar nog de grens van drie miljoen laten passeren. Om dat te bewerkstelligen zullen onder andere steden als Arnhem, Nijmegen en Wageningen aangesloten worden.

Aan de uitrol van GigaNet gaan de nodige technische werkzaamheden vooraf. Zo hebben de monteurs van Ziggo voorafgaand aan de uitrol in de elf genoemde steden bij ruim 936.000 adressen nieuwe connectoren geplaatst. Ook vervingen zij 87.000 aansluitkabels in meer dan 50.000 straatkasten. In totaal werd meer dan 93 kilometer aan bekabeling in wijkcentrales en straatkasten vernieuwd.

Hybride netwerk
Inmiddels wordt gemiddeld 97 procent van het internetsignaal in het netwerk van Ziggo over glasvezel getransporteerd. Alleen het laatste deel, van wijkkast tot de huiskamer, verloopt nog over coax. Om die 'ouderwetse' bekabeling geschikt te maken voor snelheden van 1 Gigabit, maakt Ziggo gebruik van DOCSIS 3.1. Op dit moment kunnen daarmee snelheden van 1 Gigabit per seconde gehaald worden, maar verwacht wordt dat over een paar jaar ook 10 Gigabit per seconde haalbaar moet zijn.

De keuze voor een hybride (glasvezel en coax) netwerk heeft als voordeel dat de provider het aantal graafwerkzaamheden kan beperken. De glasvezel hoeft immers niet letterlijk tot in elk huis aangelegd te worden. 'Gigabit zonder graven', zo noemt Ziggo deze strategie.

Introductie-aanbieding voor GigaNet gebieden
Overal waar Ziggo haar Gigabit netwerk beschikbaar maakt wordt de uitrol gecombineerd met een introductie-aanbieding. Niet alleen het snelle Giga-pakket, maar alle Ziggo abonnementen zijn in die gebieden verkrijgbaar voor 29,95 euro per maand voor de eerste 6 maanden. Controleer met behulp van onze postcodecheck direct wat er op uw adres beschikbaar is:


door 6.058 keer gelezen