FOX Sports ook na 1 augustus bij Ziggo te zien

FOX Sports ook na 1 augustus bij Ziggo te zien

De afgelopen weken leek het er even op dat de contractonderhandelingen tussen Ziggo en FOX Sports compleet waren vastgelopen. Daarmee werd de kans almaar groter dat de sportzenders, waaronder FOX Sports Eredivisie, na 31 juli voor klanten van Ziggo niet meer via die provider te zien zouden zijn. Dat 'doemscenario' is op de valreep voorkomen. Vandaag maakten beide partijen bekend dat ze alsnog tot een overeenkomst zijn gekomen.

De nieuwe overeenkomst tussen Ziggo en FOX gaat per 1 augustus in. Dat betekent dus dat de zenders van FOX Sports ook na die datum via Ziggo doorgegeven zullen worden. Klanten die dat willen moeten, net zoals voorheen, daarvoor wel een extra abonnement via de provider afsluiten.

Gratis FOX Sports 1
Dat geldt voorlopig echter nog niet voor liefhebbers van de Eredivisie. Die competitie start, als alles volgens planning verloopt, op 12 september. Ziggo heeft besloten FOX Sports 1 tot het eind van dit jaar gratis beschikbaar te stellen. Die geste doet de provider mede omdat voetbalstadions door de contactbeperkende maatregelen rondom het coronavirus voorlopig niet (volledig) toegankelijk zijn. "Hiermee willen we de clubs en de fans tegemoetkomen en er zo voor zorgen dat iedereen kan meegenieten van de Nederlandse competities wanneer deze starten", aldus de provider.

Voor de ontvangst van FOX Sports 1 moeten Ziggo klanten wel minimaal over een TV Start abonnement beschikken. In de praktijk is dat volgens de provider bijna 90 procent van alle Ziggo abonnees. Klanten met een Kabel TV abonnement kunnen deze FOX Sport zender niet ontvangen.

Meer informatie dan de mededeling dat er een nieuwe overeenkomst is willen beiden partijen vooralsnog niet prijsgeven. Op zich begrijpelijk aangezien FOX Sports met nog meer providers onderhandelt over doorgifte van de kanalen en de vergoedingen die daar wederzijds tegenover staan.

Onderhandelcrisis in crisistijd
De afgelopen maanden, toen door de coronacrisis de meeste voetbal- en andere sportcompetities en wedstrijden uitgesteld of zelfs afgelast werden, hebben veel tv-kijkers hetzelfde gedaan met hun abonnement op sport betaalzenders zoals FOX Sports en Ziggo Sport.

Juist in deze periode onderhandelden Ziggo en FOX Sports over een nieuwe uitzend- en doorgifte-overeenkomst. Die dreigden begin juni compleet vast te lopen. Ziggo eiste dat FOX Sports voor elke niet uitgezonden eredivisiewedstrijd een financiële vergoeding moest gaan betalen.

FOX Sports stelde daar de eis tegenover dat Ziggo voortaan ook een vergoeding aan FOX Sports zou moeten gaan betalen voor klanten van de provider die geen abonnement op de betaalzender hebben. Uiteindelijk is het, met name voor sport- en voetballiefhebbers die klant zijn bij Ziggo, 'eind goed, al goed!'