DELTA en XS4ALL beste alles-in-1 providers

DELTA en XS4ALL beste alles-in-1 providers

Elk kwartaal vraagt de Consumentenbond het ledenpanel naar hun tevredenheid over de dienstverlening van zogenoemde alles-in-1 providers. XS4ALL wordt door dat panel al jarenlang bekroond als beste of een van de beste alles-in-1 providers. Dat is ook deze keer niet anders, al moet XS4ALL die titel wel weer delen met DELTA.

Zowel XS4ALL glasvezel als DELTA kabel scoorden in het laatste kwartaal van 2020 een 7,9. Voor DELTA is dat een flinke verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal toen die provider niet verder kwam dan een 7,2. Die lage score was volgens de Consumentenbond te verklaren door het feit dat klanten van DELTA tijdens het vorige kwartaal (derde kwartaal 2020) meer last hadden van storingen. Die wegen natuurlijk extra zwaar als het gaat om het beoordelen van de tevredenheid van de dienstverlening.

XS4ALL glasvezel scoorde in het laatste kwartaal van 2020 voor het derde kwartaal op rij een 7,9. Daarmee behoort de provider niet alleen al vele kwartalen op rij tot de beste alles-in-1 providers van Nederland, maar is het ook een van de meest constante. Het is overigens niet de eerste keer dat XS4ALL de titel 'Beste Alles-in-1' provider met DELTA moet delen. In het eerste kwartaal van 2020 stonden beiden ook samen aan de top. Toen scoorden beide providers zelfs een 8,2.

Verschillen per alles-in-1 dienst
Hoewel DELTA kabel en XS4ALL glasvezel dezelfde hoge testscore verdienden, zijn er wel significante verschillen per dienst. Zo ligt de providerwaardering van DELTA met een score van 8,3 ruim een vol punt hoger dan de score die XS4ALL hiervoor krijgt; slechts een 7,2. Op dat punt scoren ook KPN glasvezel en KPN DSL, beiden met een 7,9, beter dan XS4ALL.

De achterstand die XS4ALL daar oploopt wordt weggepoetst met de nagenoeg storingsvrije hoge kwaliteit van de geleverde internetverbinding. De provider scoort met een 8,6 niet alleen het beste in de categorie 'kwaliteit internet', maar ook een half punt meer dan DELTA (8,1). Daarnaast geeft 93 procent van de XS4ALL glasvezel klanten aan geen last van storingen te hebben gehad. Bij DELTA is dat 89 procent. Ook de klantenservice van XS4ALL wordt met een score van 8,0 een stuk beter gewaardeerd dan die van DELTA (7,4).

Na de twee koplopers delen KPN DSL en KPN glasvezel de derde plek met een algehele testscore van 7,6. De vijfde plek is in handen van drie providers; Budget DSL, Solcon glasvezel en XS4ALL DSL. Helemaal onderaan de lijst, op de 13e plek, staat Caiway met een score van 6,9. Hieronder een volledig overzicht van alle scores van de dertien beoordeelde providers. De providers die daarbij niet vermeld staan hebben te weinig beoordelingen gekregen om een betrouwbare score samen te kunnen stellen.

Consumentenbond

Meer last van storingen
Een ander opvallend verschil is te zien bij het aantal klanten dat in het vierde kwartaal van 2020 geen last heeft gehad van televisie storingen. Bij DELTA geldt dat voor 86 procent van de klanten terwijl bij XS4ALL slechts 77 procent volledig storingsvrij televisie heeft kunnen kijken. Omdat storingen een grote invloed hebben op de waardering van de dienstverlening, verklaart dat in dit geval ook het verschil in de waardering voor de tv-dienstverlening; een 7,4 voor DELTA en een 6,7 voor XS4ALL.

Wat in de meest recente versie van het consumentenonderzoek naar alles-in-1 providers verder opvalt is dat klanten over het algemeen meer storingen melden. Bij de meeste providers leidt dat tot een lagere totaalscore. Zo geeft respectievelijk 71 en 69 procent van de klanten van Telfort DSL en Telfort glasvezel aan dat ze geen last hadden van televisie storingen. Bij T-Mobile glasvezel kon slechts 72 procent van de klanten melden dat ze geen internetstoringen gehad hebben.

Het feit dat met name meer televisie- en internet storingen gemeld worden kan volgens de Consumentenbond deels verklaard worden door de gevolgen van de lockdown, waardoor mensen meer thuis zijn en ook meer internetten en/of tv kijken.

door Bron: Consumentenbond, 3.897 keer gelezen