Interactieve televisie en tv opnemen gaan hand in hand. U kunt op verschillende manieren opnemen. Bijvoorbeeld met een personal video recorder of via de zogenaamde cloud. Via welke manier u kan opnemen is per provider verschillend, voor beide manieren van opnemen zijn er voor en nadelen.

Opnemen via de cloud
Telecomproviders Fiber, KPN, Online, Telfort, T-Mobile, Stipte en XS4ALL leveren hun opname dienst via de cloud. Dit betekent dat de opname gebeurt op de serverruimte van de betreffende interactieve tv aanbieder.

Een van de voordelen van opnemen via de cloud is dat er meerdere zenders tegelijkertijd kunnen worden opgenomen.
Een ander groot voordeel bij opnemen via de cloud is dat de opnamen niet lokaal worden opgeslagen (zoals bij opnemen met een PVR wel zo is). Hierdoor kunt u bij de meeste providers de opnames ook terugkijken via de speciale tv app. U bent dus niet verbonden om uw opnames via de tv terug te kijken, maar dit kan ook via uw tablet en of bijvoorbeeld uw smartphone en bij sommige providers zelfs wanneer u onderweg bent.

Opnemen met een PVR
Voordat opnames via de cloud werden gedaan, was het gebruikelijk dat er werd opgenomen met een PVR. De term PVR staat voor 'Personal Video Recorder', en is simpelgezegd een tv ontvanger met ingebouwde hardeschijf waarop de opnames worden opgenomen. Een PVR wordt momenteel nog gebruikt door Tele2 en Ziggo.

De interactieve tv kastjes waarmee opgenomen kan worden zijn in veel gevallen een stuk groter dan de interactieve tv kastjes waarbij gebruikt wordt gemaakt van de cloud. Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat een PVR opslagruimte nodig heeft om de opnames mee op te slaan.
Met een PVR kunt u ook minder programma's tegelijk mee opnemen.