Een IP-adres, waarin IP staat voor 'Internet Protocol', is een adres waarmee een netwerkkaart in je computer of een ander aan internet verbonden apparaat herkend kan worden. Elke apparaat die is aangesloten op het internet of netwerk heeft een uniek nummer waarmee deze zichtbaar is voor alle andere computers op het internet of binnen het netwerk. Men kan dit vergelijken met telefoonnummers. Om het mogelijk te maken dat computers elkaar kunnen vinden en identificeren hebben deze hun eigen nummer nodig. Deze nummers zijn de IP-adressen.

Wanneer je bij jou thuis of op kantoor een eigen web- of mailserver hebt geïnstalleerd kan het handig zijn te kiezen voor een internetabonnement met een vast IP-adres. In dat geval blijft het IP-adres altijd hetzelfde waardoor je altijd je eigen systemen van buitenaf kunt bereiken. Doorgaans worden bij providers echter dynamische IP-adressen uitgedeeld, deze zijn dus niet 'vast' en kunnen bijvoorbeeld wisselen wanneer je het modem opnieuw opstart.
In de specificaties van de abonnementen op deze website kun je zien welke abonnementen beschikken over een vast IP-adres.