Ziggo kan doorgroeien naar 1 Gbit snelheid

Kabelaar Ziggo heeft in zijn netwerk nog ruimte genoeg om de internetsnelheid de komende jaren verder te blijven verhogen. Doorgroeien naar 1 Gbit-bandbreedtes is "zonder problemen" mogelijk. Maar het internet als geheel is daar nog niet klaar voor, zegt woordvoerder Gradus Vos tegen ZDNet.

Dankzij de kabelupgradetechnologie Eurodocsis 3.0 kunnen Ziggo en UPC momenteel internetpakketten aanbieden met downloadsnelheden tot 120 Mb en uploadsnelheden tot 10 Mb. En de grens is nog lang niet bereikt, volgens Vos.

"Wij hebben Eurodocsis 3.0 inmiddels al getest met een snelheid van 200 Mb down en 108 Mb up, en dat leverde geen problemen op." Elders in Europa is al getest met 400 Mb down, illustreert hij. En het kan nog een stapje verder.

1 Gbit/s downloadsnelheid
De Portugese kabelnetwerkprovider Zon Multimedia biedt internet met een downloadsnelheid van 1 Gbps. De dienst is vorige week commercieel gelanceerd voor bestaande klanten. Het supersnelle internetaanbod komt eind dit jaar beschikbaar voor 250 euro per maand, als onderdeel van een triple play-pakket. "In principe is dat ook nog niet de grens die mogelijk is met Eurodocsis 3.0", aldus Vos.

Hij vervolgt: "De techniek geeft ons dus de mogelijkheid om zonder problemen door te groeien naar Gbit-bandbreedtes. Dat zullen wij natuurlijk niet op korte termijn doen. Vooralsnog heeft verdergaan dan 120 Mb weinig zin, zolang het internet als geheel daar nog niet klaar voor is."

Wat ontbreekt er dan nog aan? Vos: "Je moet dan denken aan bijvoorbeeld de capaciteit van routers, servers enzovoort. Bovendien kunnen thuis-installaties van veel internetters al geen 50 Mb aan, laat staan 1 Gbit/s", aldus Vos.

Niet nodig
Bovendien is er op dit moment nog geen internettoepassing die 120 Mb nodig heeft, laat staan meer, voegt hij eraan toe. "Als het internet klaar is voor dergelijke hoge bandbreedtes en er applicaties komen die meer dan 120 Mb nodig hebben, dan kunnen wij dat vrij eenvoudig bieden. Ik denk dat dit echter nog wel een paar jaar duurt voordat dat nodig is."

Ziggo verwacht wel dat sommige klanten binnen een paar jaar meer upstreambandbreedte nodig zullen hebben. Vos: "Dan zullen wij die verder verhogen."

door Bron: ZDNet, 55.637 keer gelezen