Youfone eerste provider met Android TV decoder

Youfone eerste provider met Android TV decoder

Youfone hoort zeker niet bij de grootste internet en tv providers van Nederland. Toch had de provider deze week een bijzondere primeur; Youfone levert klanten die voor een internet en tv abonnement kiezen sinds kort namelijk een bruikleendecoder met Android TV OS en ingebouwde Chromecast.

Dit betekent dat gebruikers zelf apps kunnen installeren vanuit de Google Play Store. Denk bijvoorbeeld aan games, maar ook apps van streaming of video-on-demand providers. Een optie die concurrenten als Ziggo, KPN en T-Mobile niet bieden. Die hebben wel een platform om applicaties op hun tv-ontvangers te installeren, maar die zijn veel minder uitgebreid dat de Google Play Store. Wat dat betreft zou Youfone wel eens de voortrekker kunnen worden voor de overstap van andere tv-providers naar decoders die op het Android TV OS draaien.

Netflix werkt niet mee
Op dit moment kunnen Youfone klanten Amazon Prime Video, Disney+, Videoland, NPO, DPlay en Spotify op de tv-ontvanger installeren. De opvallende afwezige is natuurlijk Netflix. Dat heeft geen technische oorzaak. Zowel de tv-ontvanger als het videoplatform van Youfone zijn technisch geschikt om Netflix te streamen. De Animo tv-ontvanger, die wereldwijd ook door andere providers ingezet wordt, voldoet ook aan de technische eisen van de Netflix, inclusief de daarvoor benodigde certificeringen.

Het probleem zit bij onwil van Netflix zelf. Youfone heeft geruime tijd contact gehad, en nog steeds, om te bewerkstelligen dat Netflix haar app ook voor klanten met een Youfone tv-ontvanger beschikbaar maakt. Tot op dit moment heeft Netflix echter nog geen gehoor gegeven aan dat verzoek. "Waar dat precies aan ligt, dat weten we niet, maar het zou met schaalgrootte te maken kunnen hebben. Technisch mag het geen probleem zijn, aangezien zowel de tv-ontvanger als het platform de benodigde certificatie hebben die Netflix vereist", zo licht Tim Seegers van Youfone telefonisch toe. "We blijven in gesprek en hopen dat Netflix binnenkort toch besluit de 'knop' voor onze klanten ook om te zetten, maar of en wanneer dat gebeurt, dat weten we niet."

Geruisloze uitrol nieuwe Android tv-ontvanger
Youfone startte in juni van dit jaar met het uit faseren van de bestaande Huawei tv-ontvangers bij haar klanten. In de loop van augustus waren alle oude tv-ontvangers vervangen door de nieuwe Animo decoder met het Android TV OS. "We wilden voorkomen dat er een situatie ontstond waarbij we zowel klanten met een nieuwe, als klanten met een oude bruikleendecoder hadden. Dat was een uitdaging op zich, die we binnen drie maanden hebben weten te voltooien", aldus Tim Seegers van Youfone.

Aan de uitrol zelf heeft de provider niet veel ruchtbaarheid gegeven. Dat had volgens Seegers alles te maken met de coronacrisis. "Door de contact beperkende maatregelen en richtlijnen was het niet mogelijk om, bijvoorbeeld, een groot lanceerevent te organiseren. Daarom hebben we gekozen voor een geruisloze uitrol."

Daarbij komt ook dat Youfone ervoor gekozen heeft om qua marketing de focus volledig te leggen op het feit dat bestaande en nieuwe klanten die voor een internet en tv abonnement kiezen een jaar lang gratis FOX Sports Eredivisie ontvangen.

door Bron: Youfone, 11.576 keer gelezen