XS4ALL start in 2010 met VDSL2 en Digitale Televisie

In navolging van Tele2, welke eind augustus zijn eerste VDSL2 producten introduceerde , is telecombedrijf KPN momenteel druk doende zijn netwerk geschikt te maken voor VDSL2. Dochterbedrijf XS4ALL start begin volgend jaar met zijn eerste VDSL2-abonnementen. Met de introductie van deze nieuwe techniek, een opvolger van ADSL, zijn veel hogere downloadsnelheden mogelijk.

KPN zelf wil nog weinig kwijt over zijn plannen met betrekking tot VDSL2. "Het mag duidelijk zijn dat KPN al langer de mogelijkheden onderzoekt om sneller internet aan te bieden. De snelheden zullen dus omhoog gaan. Wanneer en hoe, daarover willen we nu echter nog niets kwijt", aldus woordvoerder Steve Hufton.

KPN is wel al enige tijd bezig met het testen van VDSL2 in vijf steden, te weten Apeldoorn (zuid), Hengelo (centrum), Oosterhout (centrum), Roosendaal en Zoeterwoude. In juli, bij de tweedekwartaalcijfers, liet KPN tevens weten aan het eind van 2009 het VDSL2-netwerk klaar te willen hebben voor 450.000 huishoudens.

KPN-dochter XS4ALL, die voor zijn productaanbod gebruikmaakt van het netwerk van KPN, is een stuk spraakzamer voor wat betreft zijn product-aanbod. Deze provider bevestigt desgevraagd in de eerste helft van 2010 een VDSL2-pakket op de markt te zullen brengen. Het VDSL2-abonnement zal een downloadsnelheid van maximaal 50Mb hebben, met een uploadsnelheid van 13Mb. Prijzen zijn nog onbekend.

"Het wachten is voor ons op KPN", aldus Niels Huijbrechts, woordvoerder van XS4ALL. "Wij maken gebruik van het glasvezelnetwerk van KPN." XS4ALL zelf is momenteel druk doende zijn klantsystemen geschikt te maken voor het nieuwe aanbod.

XS4ALL zal overigens na de introductie van VDSL2 ook een televisie-abonnement gaan aanbieden. Dit IPTV-abonnement zal naar alle waarschijnlijkheid een afgeleide zijn van het IPTV-product van KPN. De kans bestaat dat KPN in diezelfde periode zijn IPTV-aanbod zal uitbreiden met HD-signalen. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers in juli maakte KPN al bekend in 2010 met HDTV te zullen komen.

door Bron: Tweakers, 62.762 keer gelezen