Publieke omroep start 4 juli met HDTV

Vanaf 4 juli zijn de HDTV-kanalen van Nederland 1, 2 en 3 te ontvangen bij kabel- en mediabedrijven UPC en Ziggo . De zenders worden toegevoegd aan de bestaande HD-abonnementen zonder tariefswijzigingen.

De start van de Tour de France, zaterdag 4 juli in Monaco, is tegelijkertijd de eerste HD-uitzending van de publieke omroep. De NOS zal vervolgens drie weken lang alle live verslaggeving van de Tour ook in HD-kwaliteit doorgeven. Het aanbod van in HD geproduceerde programma's zal stapsgewijs worden uitgebreid, maar begint met een beperkt aantal programma's in HD-kwaliteit. De overige programma's worden 'opgewaardeerd'.

Cees de Bruin, directeur Distributie, Techniek en Uitzending van de NPO, is zeer tevreden dat alle drie publieke netten in HD-kwaliteit een plaats op de kabel krijgen: "Het publiek heeft vorig jaar na de HD-uitzendingen door de NOS van het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen duidelijk gemaakt hoezeer zij die HD-uitzendingen waardeert. We zijn er technisch klaar voor om alle drie de netten regulier in HD-kwaliteit aan te bieden. HDTV heeft vanaf nu een vaste plaats binnen de publieke omroep".

Diederik Karsten, CEO van UPC Nederland: "Het is prachtig dat wij onze klanten kwaliteitszenders als Nederland 1, 2 en 3 in HD kunnen aanbieden. Er is veel vraag naar een groter HD-aanbod, omdat steeds meer HD-geschikte televisies een plek bij onze klanten in de huiskamer veroveren. Natuurlijk willen zij dan ook zoveel mogelijk programma's in de best mogelijke kwaliteit ervaren. UPC kan hen dat bieden."