Premium zenders en streaming videodiensten in de lift

Premium zenders en streaming videodiensten in de lift

Ruim een derde van de Nederlandse consumenten overweegt om binnen nu en zes maanden een abonnement te nemen op een premium tv-zenderpakket of streamingdienst. Dat blijkt uit onderzoek dat Telecompaper tijdens het hoogtepunt van de eerste coronagolf, in mei van dit jaar, uitvoerde.

Van de consumenten die een nieuw abonnement overwegen geeft 5 procent aan te zullen kiezen voor Disney+. Eenzelfde percentage overweegt een abonnement op Netflix te nemen. FOX Sports Eredivisie en Videoland blijven met 3 procent iets achter bij de twee marktleiders. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Ziggo, de grootste tv-provider van Nederland, FOX Sports Eredivisie 1 tot eind van dit jaar gratis beschikbaar heeft gemaakt voor haar tv-klanten.

Vertraagt Disney+ de groei van Netflix?
Vergeleken met een jaar geleden, mei 2019, toen Disney+ nog niet beschikbaar was in Nederland, is het aantal consumenten dat een Netflix abonnement overweegt met ruim een derde gedaald, van 8 naar 5 procent.
Of die daling vooral te wijten is aan de komst van Disney+, is niet met zekerheid te zeggen. Al was het maar vanwege het feit dat Netflix eind mei van dit jaar al 3,2 miljoen Nederlandse abonnees telde. Onder invloed van de coronacrisis kon de streamingdienst, volgens onderzoek van Telecompaper, alleen in april van dit jaar naar schatting 400.000 nieuwe abonnees verwelkomen. Een groei van zo'n 15 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2020.

Uit datzelfde onderzoek bleek overigens dat alle streamingdiensten tijdens de coronacrisis dubbele groeicijfers lieten zien, met Amazon Prime en DPlay van Discovery Networks als bijzondere uitschieters. Het aantal abonnees van deze twee video-on-demand diensten steeg in april van dit jaar respectievelijk 89 en 79 procent.

Weinig animo voor 'Plus pakketten'
Naast de reeds genoemde streamingdiensten en premium zenders blijkt uit het onderzoek dat consumenten maar weinig animo hebben voor de zogenoemde 'Plus pakketten' van tv-providers. Denk bijvoorbeeld aan de 'Entertainment', 'Kids' of 'Muziek' zenderpakketten. Slechts 1 procent overweegt het komende jaar een abonnement op zo'n pakket te nemen.
Bij klanten van Ziggo is het animo voor het afsluiten van een abonnement op Movies en Series XL en Ziggo Sport Totaal al meer dan een jaar onveranderd. Amper 1 procent van hen zegt een abonnement op een van beide diensten de komende zes maanden te overwegen.

Tot slot is de conclusie dat meer mannen (5%) dan vrouwen (1%) een abonnement op FOX Sports Eredivisie willen nemen niet geheel verrassend te noemen. In zijn totaliteit geldt ook dat mannen vaker (40%) een nieuw, extra, abonnement op een streamingdienst of premium tv-zender(s) overwegen dan vrouwen (30%).

door 3.367 keer gelezen