Nog altijd meer ADSL en VDSL dan kabel

Uit eigen onderzoek van Telecompaper blijkt dat het absolute aantal aansluitingen in Nederland momenteel ligt op 6,29 miljoen. Hoewel er een lichte krimp is op de DSL-markt, is dit nog altijd de meest gebruikte breedband technologie.

Zo'n 3,32 miljoen huishoudens hebben een ADSL of VDSL abonnement tegen 2,66 miljoen abonnees voor kabel (Ziggo / UPC). Bij kabel internet zijn veel hogere snelheden mogelijk wat bijvoorbeeld gunstig is voor nieuwe digitale toepassingen als HDTV en interactieve TV. Het wordt daarom aangenomen dat kabel op termijn DSL zal overstijgen, maar het is de vraag wanneer dit precies zal gebeuren. Het aantal glasvezel aansluitingen (Fiber to the Home) ligt volgens Telecompaper op 269.000 huishoudens. Glasvezel internet is vooralsnog vooral beschikbaar in nieuwbouwwijken die nog geen bestaande infrastructuur hebben.

KPN is overigens nog altijd het grootste merk met een totaal marktaandeel van 29,1%, gevolgd door de kabelaars Ziggo (25,5%) en UPC (14,0%). Tele2 is qua aantallen de vierde provider met een marktaandeel van 7,5%.

door Bron: Telecompaper, 47.409 keer gelezen