Meer cyberaanvallen op consumentenrouters

Meer cyberaanvallen op consumentenrouters

In een nieuw rapport over cybercriminaliteit waarschuwt Trend Micro consumenten voor de verontrustende voortdurende stijging van het aantal cyberaanvallen op routers van consumenten. De leverancier van cybersecurity-oplossingen adviseert iedereen dan ook om actie te ondernemen en te zorgen voor een adequate beveiliging van routers.

In het laatste kwartaal van 2019 constateerde Trend Micro een schrikbarende stijging van het aantal kwaadaardige inlogpogingen op (consumenten)routers. Van ongeveer 23 miljoen in september, naar bijna 249 miljoen in december. In maart van dit jaar bedroeg dat aantal zo'n 194 miljoen.

Standaard beveiliging
Dat cybercriminelen en andere hackers het steeds vaker gemunt hebben op consumentenrouters komt mede voort uit het feit dat de meeste routers nog altijd in gebruik genomen worden zonder de standaard login-gegevens aan te passen.

Dat maakt het werk van malafide hackers en cybercriminelen een stuk eenvoudiger. Zij gebruiken voor het hacken onder andere geautomatiseerde software waarmee middels veelgebruikte (standaard) wachtwoordcombinaties getracht wordt toegang tot een router te krijgen.

Beveilig uw router
Om te voorkomen dat uw router op bovengenoemde eenvoudige manier te hacken is, is het van belang om bij installatie direct een goede en veilige login- en wachtwoordcombinatie te kiezen. Of, wanneer u dat nog niet gedaan hebt, dit nu alsnog via de beveiligingsinstellingen van de router te doen.
Raadpleeg daarvoor de handleiding van de router of neem contact op met de klantenservice van uw provider wanneer de router door hen geleverd is. Voor een optimale beveiliging van uw router is het ook belangrijk dat deze voorzien is van de meest recente versie van de besturingssoftware, ook wel firmware genoemd.

Gevolgen van een routerhack
Een van de tekenen dat een router mogelijk gehackt is, en gebruikt wordt door cybercriminelen, is het plotselinge verlies van bandbreedte, ofwel een tragere internetverbinding. Het klinkt misschien vreemd, maar dit is nog een van de minst invasieve gevolgen.
Doordat cybercriminelen die zich toegang verschaft hebben tot uw router vaak het aan de router toegewezen IP-adres gebruiken voor hun criminele activiteiten, kan het gebeuren dat het IP-adres gemarkeerd wordt als bron van 'criminele activiteiten'. Dat kan betekenen dat u geweerd wordt bij bepaalde websites, diensten of andere (zakelijke) netwerken.

De impact van een door cybercriminelen gehackte router kan juist in deze tijd extra groot zijn, nu steeds meer mensen door de coronacrisis (noodgedwongen) thuiswerken en nóg afhankelijker zijn van een goed werkende, en veilige, internetverbinding.