KPN start VDSL2-proeven in Den Haag en Renkum

In navolging van eerdere testen in o.a. Apeldoorn en Hengelo is KPN nu in enkele wijken in Den Haag en het Gelderse Renkum bij een honderdtal huishoudens begonnen met VDSL2-proeven. Daarbij zouden downloadsnelheden behaald worden van 25 Mb en uploadsnelheden van 2,5 Mb. Met de nieuwe techniek VDSL2, een opvolger van ADSL, zijn in de praktijk downloadsnelheden tot 60 Mb mogelijk.

De testers in Renkum lijken reden tot juichen te hebben, omdat kabelaar UPC door een gebrekkige kabelinfrastructuur aldaar geen internet via de kabel kan aanbieden. Aan het einde van de proef, die gepland staat voor begin april, zouden zij een VDSL-abonnement bij XS4ALL kunnen afsluiten, maar KPN wil dit niet bevestigen.

De proeven van KPN zijn weinig verrassend; in juli 2009, bij de tweedekwartaalcijfers, liet KPN al weten aan het eind van afgelopen jaar het VDSL2-netwerk klaar te willen hebben voor 450.000 huishoudens. Zo ver is het helaas niet gekomen. XS4ALL bevestigde in oktober ook dat het in de eerste helft van 2010 VDSL2-abonnementen gaat aanbieden, waarbij op termijn ook de ontvangst van digitale televisie mogelijk moet worden.

door Bron: Tweakers, 58.514 keer gelezen