KPN stapt in 2010 over op nieuw glasvezelnet

KPN Telecom stopt over drie jaar met het aanbieden van vaste telefonie via het huidige netwerk. KPN wil zich volledig concentreren op het aanbieden van diensten via een gemoderniseerd glasvezelnet, dat snelheden zal ondersteunen van 30 tot 50 Mbit/s. Via dat netwerk kunnen gecombineerde diensten worden aangeboden. Naast telefonie dus ook interactieve televisie en breedband internet.

KPN zal tussen de 1 en 1,5 miljard euro in het netwerk investeren. Daar staat tegenover dat KPN kan bezuinigen op onderhoud. Het bedrijf verwacht 8.000 monteurs naar huis te kunnen sturen. Eelco Blok, directeur van het vaste net van KPN, spreekt in het interview van 'een drastische beslissing die door gewijzigde markt omstandigheden zijn ingegeven'.

KPN zag het afgelopen jaar enorm veel vaste telefonie-klanten vertrekken. Onlangs werd ook bekend dat KPN stopt met het aanbieden van inbelabonnementen voor internet. Alle inbel-aansluitingen bij onder meer dochters Het Net en Planet Internet worden opgeheven.

KPN zal het nieuwe glasvezelnet openstellen voor concurrenten die hun eigen diensten kunnen aanbieden. Daarmee kiest KPN een voor een heel andere koers dan Deutsche Telekom dat het eigen VDSL netwerk (een snellere variant van ADSL) de eerste jaren exclusief wil gebruiken en daarover met de Europese Mededingingsautoriteit in de clinch ligt. Begin oktober publiceerde telecom toezichthouder Opta documenten die stellen onder welke voorwaarden KPN zijn All IP-net kan aanleggen.

Op de vraag of het oude net niet goed genoeg meer is om nieuwe diensten te ontwikkelen, antwoordt Blok: "Nee, niet als je allerlei diensten zowel voor zakelijke als particuliere gebruikers wilt combineren".

door Bron: Emerce, 68.498 keer gelezen