KPN rolt VDSL upgrade uit voor hogere snelheden

KPN rolt op het moment in samenwerking met Alcatel-Lucent een VDSL-upgrade uit. De techniek genaamd 'VDSL Vectoring' stelt KPN in staat om een snelheid van 80/8 Mb over één koperen aderpaar te leveren. Hiernaast wordt ook het dekkingsgebied voor de snelheid van 50/5 Mb vergroot.

VDSL Vectoring is een techniek die de ruis en interferentie tussen koperen aderparen in één kabel kan onderdrukken. Hierdoor is er minder signaalverlies en zijn hogere snelheden mogelijk bij de eindgebruiker.

Vanaf november plaatst KPN 1.171 nieuwe straatkasten op verschillende VDSL Buitenringen. Deze zogenaamde Buitenringen zijn redundant uitgevoerde glasvezelverbindingen naar de straatkasten waar klanten op aangesloten zijn. Daarmee komt het glasvezel veel dieper de wijk in en wordt de huidige rol van de circa 1.400 wijkcentrales in Nederland uitgefaseerd.

Met het plaatsen van deze nieuwe straat- of wijkkasten wordt het bereik van de Buitenringen met ongeveer 270.000 huishoudens uitgebreid tot 2,1 miljoen. Dit betekent dat na deze uitrol vanaf februari 2014 zo'n 28% van alle Nederlandse huishoudens toegang heeft tot hogere VDSL snelheden.

door 52.214 keer gelezen