Kabelinternet gemiddeld drie keer sneller dan ADSL

De gemiddelde snelheid waarmee kabelabonnees internetten is de afgelopen 12 maanden sterk gestegen. De gemiddelde snelheid van ADSL-abonnees is niet noemenswaardig veranderd. Downloaden via de kabel doen kabelinternetters inmiddels ruim 3 keer sneller dan via ADSL.

Uploaden gaat via de kabel zelfs bijna 4 keer sneller dan via ADSL. Dit blijkt uit onderzoek van iPingTest in opdracht van NLkabel, de vereniging van kabelbedrijven. iPingTest, dat onderzoek doet naar de snelheid van internetverbindingen, concludeert dat de gemiddelde downloadsnelheid van kabelinternet in Nederland binnen een jaar is gestegen van 9,5 Mbps naar 22,2 Mbps. De uploadsnelheid steeg van gemiddeld 1,2 Mbps naar 2,4 Mbps. ADSL liet geen noemenswaardige verandering zien met een gemiddelde downloadsnelheid van 6,6 Mbps en een uploadsnelheid van 0,6 Mbps.

De snelheidsverhogingen van bestaande abonnementen en nieuwe highspeed abonnementen zijn de redenen van de forse toename van de gemiddelde snelheid. Ziggo en UPC hebben onlangs de nieuwe modemtechniek EuroDOCSIS 3.0 ingevoerd, waardoor zij de afgelopen maanden grote snelheidsverhogingen voor hun abonnees hebben kunnen doorvoeren. Highspeed internet van 50 tot 120 Mbps is zelfs beschikbaar voor ruim 92 procent van de huishoudens in Nederland. Enkele kleinere kabelbedrijven zullen in 2010 volgen met highspeed internet. Het snelste abonnement in de kabelsector is nu al vijf keer sneller dan het snelste ADLS-abonnement.

Rob van Esch, directeur van NLkabel: "Er is de afgelopen jaren voor miljarden euro's geinvesteerd in modernisering van de kabelnetwerken. Ik ben blij te zien dat de consument hier nu de vruchten van plukt. Ik verwacht dat deze trend zal doorzetten. Het onderzoek van iPingTest geeft eens te meer aan dat de moderne netwerken van de kabel, die vrijwel helemaal uit glasvezel bestaan, klaar zijn voor de toekomst."

door Bron: NLKabel, 66.439 keer gelezen