Kabelaars hoeven niet te vrezen voor concurrenten

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat kabelaars UPC en Ziggo geen concurrenten op hun netwerk hoeven toe te laten. Openstelling van de kabel zou in strijd zijn met de Europese regelgeving.

De rechtszaak werd aangespannen door de twee grootste kabelaars van Nederland, UPC en Ziggo. Telecomprovider Tele2 zou grote interesse hebben om analoge televisie aan te bieden in Nederland, maar kunnen dit niet omdat zij niet over een kabelnetwerk beschikken. Tele2 had de hoop om alsnog toegang te krijgen tot de bestaande kabelnetwerken omdat de wetgeving zegt dat de kabelaars hun analoge zenderpakket beschikbaar zouden moeten stellen aan andere telecombedrijven.

Deze wetgeving in de Telecommunicatiewet over het openstellen van de analoge kabel werd door de rechter echter buiten werking gesteld, omdat het in strijd bleek te zijn met de Europese regelgeving. Daarnaast, zegt de rechtbank, zou het openstellen van de kabel niet voor meer concurrentie zorgen. Het inhoudelijke aanbod zou namelijk niet toenemen. In het beste geval zouden de prijzen lager worden, maar dit argument weegt niet op tegen de Europese regelgeving.

door 34.322 keer gelezen